Un studiu realizat pe rezidentii din statiunea montana Ischgl, considerata cel mai grav focar de coronavirus din Austria, a descoperit ca, la cel putin opt luni dupa ce au contractat virusul SARS-CoV-2, cei mai multi dintre localnici si-au pastrat imunitatea dobandita fata de maladia COVID-19, au anuntat autorii cercetarii.
Aceste rezultate ofera noi informatii despre perioada de mentinere a imunitatii dupa infectare si sugereaza, totodata, ca imunitatea de grup ar putea sa inceapa sa se manifeste mai devreme decat se credea pana acum pe scara larga, au declarat autorii studiului, potrivit Agerpres.
Principala agentie austriaca de sanatate publica, AGES, considera ca focarul din Ischgl, in care mii de persoane din intreaga Europa au fost infectate, a aparut in februarie 2020, inainte ca primele cazuri de infectare cu noul coronavirus sa fie detectate in Austria.
Universitatea Medicala din Innsbruck a realizat in aprilie 2020 un studiu, care a descoperit ca 42% din populatia din Ischgl avea anticorpi la coronavirus. Un studiu ulterior, realizat in noiembrie 2020 si ale carui rezultate au fost publicate joi, a descoperit ca vasta majoritate a rezidentilor care aveau anticorpi in cadrul studiului initial prezentau anticorpi si in a doua etapa a acestei cercetari.
„Pentru aproape 90% dintre cei testati seropozitiv in aprilie, anticorpii au fost detectati si in noiembrie”, a declarat specialista in virusologie Dorothee van Laer, care a participat la realizarea studiului. Noua cercetare a vizat putin peste 900 de persoane, dintre care 801 au fost incluse si in studiul initial.
„In pofida unei scaderi usoare a concentratiei de anticorpi, putem sa spunem ca imunitatea este relativ stabila”, a adaugat ea.
Studiu: Imunitatea de grup incepe sa se manifeste mai devreme
Potrivit Universitatii Medicale din Innsbruck, studiul sau este unul dintre cele mai ample de acest tip si vizeaza una dintre cele mai indelungate perioade de monitorizare de pana acum, contribuind astfel la obtinerea unor raspunsuri la intrebarile legate de cat de mult dureaza imunitatea dupa infectarea cu SARS-CoV-2.
Noua cercetare sugereaza, totodata, ca imunitatea de grup incepe sa se manifeste mai devreme decat au sugerat numerosi alti cercetatori, intrucat statiunea Ischgl s-a confruntat cu un al doilea val mult mai redus de infectii in noiembrie in raport cu orasele comparabile din aceeasi regiune.
„Se pare ca aceasta situatie a imunitatii, care era cuprinsa intre 40% si 50% din populatie in noiembrie, protejeaza cu adevarat populatia de infectare”, a declarat Dorothee van Laer intr-o conferinta de presa, adaugand ca masurile de baza privind distantarea sociala au fost adoptate de atunci in Ischgl, precum obligativitatea purtarii mastilor sanitare si inchiderea barurilor.