Administraţia preşedintelui Donald Trump revizuieşte calendarul transferului sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, astfel încât Germania să poată transfera rapid două sisteme către Ucraina, relatează sâmbătă agenţia de presă ucraineană UNN, citând The Wall Street Journal (WSJ), scrie hotnews.ro
Conform WSJ, Statele Unite vor accelera livrările de arme către acei aliaţi care transferă echipamente din propriile stocuri către Ucraina.
Livrările viitoare vor fi redistribuite
Administraţia americană a plasat Germania înaintea Elveţiei pentru livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot pe linia de producţie, ceea ce deschide calea pentru ca Berlinul să trimită în Ucraina două dintre sistemele Patriot de care dispune. În cursul săptămânii viitoare, „se vor încheia probabil mai multe acorduri între SUA şi aliaţii lor pentru eliberarea unor echipamente suplimentare”, potrivit media citate de Agerpres.
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, urmează să se întâlnească luni cu alţi şefi ai apărării din cadrul NATO pentru a discuta despre ajutorul acordat Kievului, scrie WSJ. O întâlnire separată, miercuri, cu responsabili militari ai statelor care deţin sisteme Patriot va fi găzduită de generalul Alexus Grinkevich, comandant suprem aliat al NATO în Europa (SACEUR).
„Perioada de timp pentru o nouă producţie este de ani, iar Ucraina are nevoie de aceste capacităţi acum”, a declarat Alina Poliakova, şefa Centrului de analiză a politicilor europene din Kiev.
„Pe măsură ce noi ţări sunt de acord să trimită sisteme Patriot din arsenalele lor către Ucraina, administraţia Trump va redistribui livrările viitoare planificate, acordând prioritate acestor aliaţi”, a declarat un oficial american de rang înalt pentru WSJ. „Administraţia Trump încearcă să negocieze acorduri individuale cu membri ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord pentru a achiziţiona arme pentru Ucraina”, potrivit aceluiaşi oficial american.
Un semn al iritării lui Trump față de Putin
Președintele Donald Trump a dat primele indicii că ar putea accelera ritmul în care SUA furnizează arme Ucrainei, inclusiv sisteme Patriot, într-o conferință de presă pe care a susținut-o pe 25 iunie, după încheierea summitului NATO de la Haga
O jurnalistă ucraineană, al cărei soț este pe front, l-a întrebat dacă SUA va trimite noi sisteme de rachete Patriot în Ucraina, ținând seama că oficialii de la Kiev au spus în repetate rânduri că au nevoie de ele pentru apărarea teritoriului național de rachetele și dronele rusești.
„Vom vedea dacă le putem furniza câteva. Sunt foarte greu de obținut. Văd că este un subiect supărător pentru dumneavoastră. Vă rog să-l salutați pe soțul dumneavoastră din partea mea”, a răspuns Trump.
Tot atunci, Trump își exprimase iritarea și față de faptul că Vladimir Putin tergiversează demararea unor negocieri de pace cu Kievul. Donald Trump a afirmat că „este posibil” ca Rusia să aibă ambiții teritoriale dincolo de Ucraina. „Vladimir Putin m-a sunat ieri să mă întrebe dacă am nevoie de ajutor cu Iran. I-am spus că am nevoie de ajutor cu Rusia”, spunea Donald Trump.
Decizia de furnizare de noi sisteme Patriot pentru Ucraina a fost luată oficial luni, 14 iulie, când președintele Donald Trump și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au anunțat luni un plan de reînarmare a Ucrainei cu rachete și alte arme în lupta acesteia pentru respingerea invaziei ruse.
Trump a precizat că, în cadrul acordului, Statele Unite vor furniza arme care vor fi plătite de țările NATO. Rutte a spus că vor fi trimise cantități masive de arme, inclusiv rachete, ca parte a unui prim val de echipamente militare. Trump a spus că echipamentele, inclusiv un sistem de rachete Patriot, vor sosi foarte curând la Kiev.
Șeful Casei Albe a mai spus că va impune „tarife foarte severe” Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord, în 50 de zile, cu Ucraina. Liderii Congresului american lucrează în prezent la un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Cu câteva zile înainte, cancelarul german Friedrich Merz declara că Berlinul intenționează să achiziționeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, pentru livrarea către Ucraina, fără a specifica câte.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ulterior că Germania a fost de acord să plătească pentru două sisteme Patriot, ceea ce explică ridicarea Germaniei mai sus pe lista țărilor care vor primi sistemele mai repede decât era programat.
România mai are de așteptat cel puțin 4 ani
Deocamdată, nu se știe care va fi impactul acestei decizii asupra furnizării sistemelor Patriot comandate de România, în condițiile în care țara noastră a trimis deja Ucrainei unul dintre cele patru sisteme pe care le deține.
Compania producătoare, Raytheon, urmează să producă pentru România alte trei sisteme, pe lângă cel care urmează să-l trimită în schimbul celui donat Ucrainei. Contractul pentru cele sisteme are ca dată de finalizare data de 31 decembrie 2029.
Termenul inițial pentru livrarea lor era fixat pentru anul 2027, însă situația de securitate generată de războiul din Ucraina și de nevoile de susținere a Kievului a prelungit deja termenele de livrare pentru terțe țări
România a donat un sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina în luna septembrie 2024. Costul donației suportat de România a fost estimat de MApN în proiectul de lege la circa 60 de milioane de dolari, restul costurilor fiind suportate de aliați din NATO, precum Norvegia care a anunțat că va contribui cu 127 de milioane de dolari la achiziția sistemului Patriot care îl va înlocui pe cel donat Ucrainei.