A trecut deja aproape o saptamana de cand Joe Biden a avut primul sau discurs in calitate de presedinte ales al SUA si trei zile de cand acelasi Biden a initiat transferul de putere, dar, cu toate acestea, Donald Trump refuza sa-si recunoasca infrangerea si nici nu da semne ca ar urma sa faca acest lucru prea curand, conform unei analize BBC in care e prezentat felul in care fiecare tabara isi joaca sansele in acest moment. In acelasi timp, postul NBC arata ca Trump, chiar daca ar putea accepta rezultatul alegerilor, nu isi va recunoaste niciodata infrangerea.
Alegerile prezidentiale din SUA 2020 s-au transformat, astfel, intr-o lunga asteptare: intreaga lumea asteapta, pur si simplu, sa vada ce se va intampla in continuare, in conditiile in care desi un astfel de scenariu a fost luat in calcul de analistii politici, americanii pasesc in acest moment pe „un teritoriu inca necartografiat”, intr-o situatie politica fara precedent in istoria moderna a Statelor Unite.
In acest moment, matematica ii face cu ochiul lui Joe Biden: el are un avanataj de cateva zeci de mii de voturi in state-cheie, precum Pennsylvania ori Wisconsin, sau chiar in jur de 150 de mii diferenta, cum e cazul in Michigan. Cu cat trece timpul si se numara noi voturi, in conditiile in care s-au numarat deja 98-99%, cu atat devine mai greu pentru Trump sa recupereze aceasta diferenta.
Ce raspund liderii republicanii la intrebarea „trebuie Trump sa cedeze?”
Nu, nu. Inca nu.
„Presedintele are tot dreptul de a lua in considerarea acuzatiile de frauda si sa ceara renumaratoarea voturilor, conform legii”, a declarat senatorul Mitch McConnell, lider al grupului republican din Senatul SUA.
Motivul pentru care republicanii dau astfel de raspunsuri?
In toti acesti patru ani, politicienii republicani au adoptat, conform BBC, strategia „reglarii fine” a discursurilor si declaratiilor cand a fost vorba sa reactioneze la masurile sau deciziile controversate ale presedintelui Trump.
Si-au muscat limbile, cum se spune, si au asteptat sa treaca furtuna.
Explicatia e simpla: niciun lider republican nu are chef sa-si atraga toata furia institutionala a presedintelui Statelor Unite care poate dezlantui urgia printr-un singur pocnet din degete pe Twitter.
Republicani trebuie sa se gandeasca si la viitorul lor politic, de dupa 20 ianuarie 2021 (cand noul presedinte va depune oficial juramantul in functie), cand vor avea de colaborat cu o posibila administratie democrata.
Spre deosebire de Trump, republicanilor nu le prieste tactica pamantului parjolit. Pentru ca timpul lor politic se masoara in ani, nu in saptamani.
Posibilul joc politic al procurorului general al SUA
La inceputul saptamanii, procurorul general al SUA, Bill Barr, a dat unda verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli in timpul alegerilor prezidentiale din 3 noiembrie.
Gestul lui Barr ii arata lui Trump ca „autoritatile cerceteaza problema”. Concomitent, Barr a subliniat ca autorizatia data procurorilor federali din toata tara, nu indica faptul ca Departamentul Justitiei are dovezi ale existentei unor situatii autentice de frauda.
Vestea proasta - pentru cei din tabara lui Biden - e ca simpla actiune a procurorului general intr-o astfel de criza politica va da munitie fix lui Trump si suporterilor sai in sustinerea acuzatiilor referitoare la faptul ca au fost furati la aceste alegeri.
Si totusi, va ceda, pana la urma, Donald Trump?
Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: e suficient sa cititi postarile de pe Twitter ale lui Trump din ultimele zile.
O explicatie cinica pentru atitudinea lui Trump ar fi legata de obsesia sa de a nu fi considerat si catalogat un „loser”. Un perdant. Pierzant. Pagubas. Un „fraier”.
Surse din anturajul lui Trump au declarat pentru NBC ca, cel mai probabil, singura „concesie” care va fi smulsa de la Donald Trump, dupa si daca va pierde batalia in instanta, ar fi una de genul „voi accepta rezultatul alegerilor, chiar dar nu vom sti niciodata precis care a fost el in realitate”.
Sau, dupa cum s-a exprimat un alt consiler apropiat liderului de la Casa Alba:
„Nu putem avea incredere in rezultate, dar nu le voi contesta”
Strategia pe termen lung a lui Trump ar presupune, in acest scenariu, pozitionarea sa in postura de „cel mai de succes candidat republican”, care are in spatele sau forta a 89 de milioane de urmaritori pe Twitter si 71 de milioane de voturi.
In acest fel, Donald Trump ar putea sa-si creeze o noua imagine de lider al opozitiei republicane si posibilitatea unei revanse in 2024, cand ar putea sa candideze din nou la alegerile prezidentiale.
Ce zice Joe Biden. Si care e strategia sa pe post de presedinte blocat la mantinela de Trump
Nici Joe Biden nu a fost ocolit de intrebarea lunii: „ar trebui sa cedeze Trump?”. Iar raspunsul sau nu putea fi decat un foarte evident „Da”.
„Consider ca este o situatie jenanta, sincer”, a raspuns Biden. „Cum sa o spun fara sa fiu lipsit de tact? Cred ca (aceasta atitudine) nu va ajuta la mostenirea lasata de presedinte”, a adaugat candidatul democrat si presedintele ales al SUA.
Contextul pentru Biden este insa unul cu totul diferit si nou, comparativ cu restul castigatorilor „matematici” ai alegerilor prezidenitiale din istoria recenta a Statelor Unite.
De cand mass-media l-a „proiectat” castigator al alegerilor, cei din echipa Biden au incercat sa dea mesaje calme, in totala contradictie cu cele venite din tabara Trump si sa pastreze aparenta unei echipe prezidentiale aflate intr-un proces de tranzitie lina si metodica.
Biden a si infiintat un grup operational pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 cu care a avut deja o prima intalnire in aceste zile.
Dar Biden nu dispune de fondurile federale care pot fi accesate in SUA de catre presedintele ales deoarece administratia Trump pur si simplu nu il recunoaste pe Biden drept presedintele ales. In aceste conditii, agentia federala a SUA responsabila de demararea acestor proceduri (si care e condusa de o republicana numita de Trump) nu a eliberat pana acum aceste fonduri guvernamentale pentru tabara democrata.
Strategia lui Biden este, acum, sa astepte. Si sa spere ca, odata numarate voturile, acestea ii vor da, intr-un final castig de cauza, in ciuda contestatiilor depuse de echipa Trump.
Din acest punct de vedere, politica americana are un deadline foarte strict: voturile si contestatiile trebuie lamurite pana pe 14 decembrie, cand cei 538 de electori se vor reuni la Washington pentru a da voturile, clar si definitiv, unui singur candidat: Trump sau Biden. In ianuarie, Congresul SUA va aproba acest vot, iar pe 20 ianuarie, presedintele va depune juramantul in functie.
