Departamentul de Stat al SUA a anulat 139 de granturi pentru proiecte străine în valoare totală de 214 milioane de dolari. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a aprobat această decizie pe 14 aprilie, iar implementarea ei a început de pe 15 aprilie. Printre țările vizate se numără și Republica Moldova.
Potrivit publicației DW, Statele Unite ale Americii încetează să mai finanțeze proiecte care promovează, printre altele, „implicarea civică” în Uzbekistan, „sustenabilitatea redacțiilor de știri” în Republica Moldova, „combaterea dezinformării” în Belarus, „durabilitatea ecologică” în Armenia și altele. De asemenea, au fost anulate granturile pentru „diversitatea mediatică” în Marea Britanie.
Conform unei postări pe X, valoarea totală a granturilor anulate este de 215 milioane de dolari. 2 milioane urmau a fi destinate Republicii Moldova:
- 5,2 milioane de dolari pentru un program anti-dezinformare în Regatul Unit;
- 2,5 milioane de dolari pentru „promovarea implicării civice critice” în Uzbekistan;
- 2 milioane de dolari pentru „extinderea sustenabilității și implicării redacțiilor de știri” în Republica Moldova;
- 1 milion de dolari pentru „susținerea drepturilor lucrătorilor” dintr-o ramură specifică a economiei în Brazilia;
- 2,4 milioane de dolari pentru „combaterea dezinformării prin conținut creativ în Belarus”;
- 1,7 milioane de dolari pentru „mass-media independentă pro pace și democrație” în Europa;
- 1,5 milioane de dolari pentru un proiect legat de implicarea femeilor în justiție;
- 1,7 milioane de dolari pentru un program media în Bulgaria;
- 900 de mii de dolari pentru un proiect destinat femeilor din Mauritania;
- 750 de mii de dolari pentru o mișcare condusă de lucrătoarele migrante din gospodăriile libaneze;
- 740 de mii de dolari pentru o inițiativă feministă în Tunisia.
După cum notează publicația, majoritatea programelor au fost finanțate prin decizie a Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii din cadrul Departamentului de Stat. „Aceste programe se concentrează pe inițiative DEI risipitoare , finanțează organizații neguvernamentale care nu se aliniază cu prioritățile administrației și risipesc banii contribuabililor”, a spus Departamentul de Stat într-o notă internă citată de publicație.
Pe 20 ianuarie, președintele SUA, Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă. USAID, care a fost înființată 1961 printr-un act al Congresului SUA, gestiona un buget anual de peste 40 de miliarde de dolari anual. În martie, secretarul american de stat, Marco Rubio, a anunțat că SUA anulează 83% din programele de finanțare ale USAID.