Statele Unite au reluat deportarea migranţilor în alte ţări decât cea de origine, după ce Curtea Supremă a ridicat limitele impuse administrației Trump în acest sens, la sfârșitul lunii iunie, potrivit Reuters, citată de Reuters, scrie hotnews.ro

„Un zbor sigur de deportare dintr-o ţară terţă către Eswatini, în Africa de Sud, a aterizat. Acest zbor a luat indivizi atât de barbarici încât ţările lor de origine au refuzat să îi primească înapoi”, transmis, marți, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, Tricia McLaughlin.

Ea a numit cinci deportaţi din Vietnam, Jamaica, Laos, Cuba şi Yemen şi a spus că aceştia au fost condamnaţi pentru infracţiuni care variază de la violarea copiilor la crimă.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a permis administraţiei preşedintelui Donald Trump să reia deportarea migranţilor în alte ţări decât cea de origine, fără a le oferi acestora şansa de a demonstra prejudiciile cu care s-ar putea confrunta. Decizia a venit după ce judecătorul federal Brian Murphy a ordonat în aprilie oprirea expulzărilor către țări terțe, considerând că persoanele fără acte nu au posibilitatea de a le contesta.

Departamentul Securității Interne (DHS) a salutat atunci decizia Curții Supreme ca pe o „victorie pentru siguranța și securitatea poporului american”.

La începutul acestei luni, un înalt oficial al administraţiei Trump a declarat într-o notă că oficialii americani din domeniul imigraţiei pot expulza migranţi în alte ţări decât cele de origine cu un preaviz de doar şase ore.

Serviciul american de imigrare şi control vamal va aştepta, în general, cel puţin 24 de ore pentru a expulza o persoană după ce a informat-o cu privire la expulzarea sa către o aşa-numită „ţară terţă”, conform unei note din 9 iulie a directorului interimar al agenţiei, Todd Lyons.

Cu toate acestea, ICE ar putea expulza o persoană către o aşa-numită „ţară terţă” cu un preaviz de doar şase ore „în circumstanţe urgente”, se arată în memoriu, cu condiţia ca persoana să aibă posibilitatea de a vorbi cu un avocat.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale o prioritate absolută, invocând o „invadare” a Statelor Unite de către „infractori veniți din străinătate” și comunicând intensiv despre expulzările de imigranți.

Dar programul său de expulzări în masă a fost contracarat sau încetinit de multiple decizii judecătorești, inclusiv din partea Curții Supreme, în special pe motiv că persoanele vizate trebuiau să aibă posibilitatea de a-și revendica drepturile garantate de Constituția americană.