Guvernul SUA a purtat discutii cu mai multe companii internationale de energie cu privire la planuri de urgenta pentru furnizarea de gaze naturale in Europa in cazul in care conflictul dintre Rusia si Ucraina ar intrerupe furnizarea de gaze rusesti.

Publicat:16.01.2022, 10:22

Statele Unite sunt ingrijorate ca Rusia se pregateste pentru posibilitatea unui nou atac militar asupra tarii pe care a invadat-o in 2014, in timp ce Rusia neaga ca intentioneaza sa atace Ucraina.

Uniunea Europeana depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul sau de gaze, iar sanctiunile SUA in cazul unui conflict ar putea perturba aceasta aprovizionare.

Orice intrerupere a livrarilor de gaze ale Rusiei catre Europa ar exacerba o criza energetica cauzata de lipsa combustibilului.

Preturile record ale energiei au crescut facturile pentru consumatori, precum si costurile companiilor si au starnit proteste in unele tari.

Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a intreba de unde ar putea veni livrarile suplimentare daca va fi nevoie, au declarat pentru Reuters doua surse din industrie familiarizate cu discutiile, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilitatii problemei.

Companiile le-au spus oficialilor guvernamentali americani ca rezervele globale de gaze sunt limitate si ca exista putine gaze disponibile pentru a inlocui volumele mari din Rusia, au spus sursele din industrie.

Discutiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetica Amos Hochstein, a declarat un oficial inalt al Departamentului de Stat al SUA, vorbind, de asemenea, sub conditia anonimatului.

Departamentul de Stat nu le-a cerut companiilor sa mareasca productia, a adaugat oficialul.

”Am discutat despre o serie de situatii neprevazute si am discutat despre tot ceea ce facem cu partenerii si aliatii nostri nationali. Am facut asta cu Comisia Europeana, dar am facut-o si cu companii energetice. Este corect sa spunem ca le-am vorbit despre preocuparile noastre si am vorbit cu ei despre o serie de situatii neprevazute, dar nu le-am cerut nimic in privinta productiei”, a spus sursa.

Pe langa faptul ca au intrebat companiile ce capacitate au pentru a-si mari livrarile, oficialii americani au intrebat si daca au capacitatea de a creste exporturile si de a amana intretinerea exploatarilor, au spus sursele.

Nu este clar care sunt companiile contactate de oficialii americani.

Royal Dutch Shell, ConocoPhillips si Exxon au refuzat sa comenteze atunci cand au fost intrebati daca au fost contactati.

Chevron, Total, Equinor si Qatar Energy nu au raspuns imediat unei solicitari de comentarii. O a doua sursa din industrie a spus ca compania sa a fost intrebata daca are capacitatea de a amana intretinerea zacamintelor de gaze, daca este necesar.

Un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al SUA nu a comentat despre discutiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat ca planificarea de urgenta este in curs.

”Evaluarea potentialelor efecte secudare si explorarea modalitatilor de reducere a acestora este o buna guvernare si o practica standard”, a spus purtatorul de cuvant.

Orice amanunte in acest sens care se indreapta spre public demonstreaza doar detaliile extinse si seriozitatea cu care discutam si suntem pregatiti sa impunem masuri semnificative cu aliatii si partenerii nostri”.

Moscova a alarmat Occidentul prin desfasurarea de trupe in apropierea Ucrainei in ultimele doua luni, ca urmare a confiscarii peninsulei Crimeea din Ucraina in 2014 si a sprijinirii separatistilor care lupta impotriva trupelor de la Kiev in estul Ucrainei.

Biden i-a spus anterior presedintelui rus Vladimir Putin ca o noua miscare a Rusiei impotriva Ucrainei ar atrage sanctiuni si o prezenta sporita a SUA in Europa. Rusia neaga ca intentioneaza sa atace Ucraina si spune ca are dreptul de a-si muta trupele pe propriul teritoriu dupa cum ii place.

”Statele Unite au promis ca vor sprijini Europa in cazul in care va exista o penurie de energie din cauza conflictelor sau a sanctiunilor”, a spus a doua sursa din industrie.

”Amos merge la marile companii producatoare de GNL si la tari precum Qatar pentru a vedea daca pot ajuta Statele Unite”, a adaugat el, referindu-se la Hochstein.

Daca aprovizionarea cu gaze prin conductele din Rusia catre Europa este redusa, cumparatorii europeni ar trebui sa caute gaze lichefiate pentru a compensa deficitul.

Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA urmeaza sa creasca anul acesta, pentru a deveni cel mai important furnizor de GNL din lume.

Europa concureaza pentru aprovizionarea cu GNL de la furnizori precum Statele Unite si Qatar cu consumatorii de top China si Japonia, care se confrunta, de asemenea, cu o criza energetica.

Sursa: