Statele Unite speră ca aliații europeni să se alăture potențialelor tarife secundare impuse Rusiei, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, într-un interviu publicat pe 21 iulie la CNBC, potrivit g4media.ro.
„Petrolul rusesc va fi supus unor tarife secundare de până la 100%”, a declarat Bessent. „Îi îndemn pe aliații noștri europeni, care au vorbit mult, să ne urmeze dacă vom pune în aplicare aceste tarife secundare”. Remarcile lui Bessent vin în urma anunțului președintelui american Donald Trump din 14 iulie conform căruia SUA vor impune tarife „severe” Rusiei dacă aceasta nu acceptă să pună capăt războiului din Ucraina în termen de 50 de zile.
„Noi le numim tarife secundare”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă. „Tarife care sunt de aproximativ 100%”.
Tarifele secundare sunt sancțiuni care vizează țările sau companiile care continuă să facă afaceri cu o națiune sancționată, percepând taxe suplimentare pentru accesul la piața sau la sistemul financiar american.
Dacă o țară terță precum China continuă să cumpere petrol rusesc, exporturile către SUA s-ar putea confrunta cu un tarif suplimentar de 100 %, ceea ce ar crește semnificativ prețurile pentru consumatorii americani și ar comprima exportatorii chinezi.
Trump, care a promis să negocieze un acord de pace în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului, a devenit din ce în ce mai frustrat de ceea ce el a descris ca fiind întârzierile Rusiei în avansarea negocierilor de pace.
Strategia SUA urmărește să exercite presiuni asupra Moscovei prin limitarea veniturilor sale din petrol, care reprezintă aproximativ o treime din veniturile federale și rămân o sursă vitală de finanțare a războiului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la 15 iulie, calificând amenințarea lui Trump drept „gravă”, dar a declarat că Moscova are nevoie de timp pentru a analiza mesajul Washingtonului.