Negocierile secrete privind un schimb de arme intre Rusia si Coreea de Nord "avanseaza in mod activ", a dezvaluit saptamana aceasta un oficial de rang inalt de la Casa Alba, potrivit Business Insider, scrie stirileprotv.ro.
Moscova cauta munitii si materii prime, intr-un plan al Kremlinului de a obtine armament de la statele ”paria”, pentru razboiul din Ucraina.
Luna trecuta, o delegatie rusa condusa de ministrul apararii Serghei Soigu s-a deplasat in Coreea de Nord in incercarea de a convinge Phenianul sa vanda munitie de artilerie Moscovei, a dezvaluit SUA.
Artileria a fost o caracteristica cheie a invaziei Rusiei in Ucraina, care dureaza de 18 luni, ambele parti consumand zilnic un numar urias de munitii.
Dar noile informatii americane arata ca presedintele rus Vladimir Putin si dictatorul nord-coreean Kim Jong Un au facut schimb de scrisori inainte de intalnire, angajandu-se sa sporeasca cooperarea bilaterala intre cele doua tari, a declarat miercuri reporterilor purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala al Casei Albe, John Kirby.
Dupa vizita lui Soigu din iulie, care a coincis cu o mare parada militara la Phenian, un alt grup de oficiali rusi s-a deplasat in Coreea de Nord pentru discutii suplimentare de monitorizare despre "potentiale tranzactii cu arme" intre cele doua tari, a declarat Kirby, adaugand ca negocierile importante ar putea continua in lunile urmatoare.
"In cadrul acestor potentiale acorduri, Rusia ar primi cantitati semnificative si mai multe tipuri de munitii de la RPDC", a precizat Kirby, referindu-se la numele oficial al Coreei de Nord, Republica Populara Democrata Coreeana.
El a precizat ca armata rusa intentioneaza sa foloseasca acest armament in Ucraina si a adaugat ca potentialele acorduri ar putea include, de asemenea, livrarea de materii prime pentru a ajuta la sustinerea bazei industriale de aparare a Rusiei.
Administratia Biden a acuzat in mod regulat Kremlinul ca s-a apropiat de ”state necinstite”, precum Coreea de Nord, pentru asistenta in materie de securitate - in special munitie - pe parcursul conflictului sangeros, atribuind adesea aceste actiuni disperarii presedintelui rus Vladimir Putin si sanctiunilor generalizate si dure aplicate Moscovei de catre SUA si aliatii sai occidentali.
Iranul, o alta tara izolata pe scena mondiala, pe care Washingtonul o acuza ca sprijina Rusia, a dotat Moscova cu mii de drone explozive, pe care armata sa le foloseste pentru a ataca orasele si infrastructura civila ucraineana.
La inceputul acestui an, oficiali americani au declarat ca Coreea de Nord a oferit rachete organizatiei de mercenari Wagner Group, finantata de Kremlin, care a luptat luni de zile in estul Ucrainei alaturi de armata regulata rusa inainte de caderea sa finala in urma unei revolte armate impotriva Kremlinului. Cateva luni mai tarziu, Casa Alba a dezvaluit ca Rusia a mers pana la a oferi alimente Coreei de Nord sarace in schimbul ajutorului militar.
Ucraina a capturat, de fapt, rachete nord-coreene din stocurile rusesti. Ucrainenii le-au folosit apoi impotriva rusilor, dar au observat ca acestea sunt extrem de imprevizibile.
In ciuda asigurarilor repetate din partea Phenianului ca nu va vinde arme Rusiei, SUA raman ingrijorate "de faptul ca RPDC continua sa ia in considerare furnizarea de sprijin militar" Moscovei, a declarat Kirby, adaugand ca orice tranzactie de arme intre cele doua tari ar incalca mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.
"Continuam sa monitorizam indeaproape situatia si indemnam RPDC sa inceteze negocierile privind armele cu Rusia si sa respecte angajamentele publice pe care Phenianul le-a luat, de a nu furniza sau vinde arme Rusiei", a continuat Kirby.
El a afirmat ca SUA vor actiona prin sanctionarea persoanelor si entitatilor "care lucreaza pentru a facilita tranzactiile cu arme intre aceste doua tari".