Statele Unite și Japonia au încheiat un acord pentru reducerea tarifelor vamale dure pe care președintele Donald Trump amenințase că le va impune asupra mărfurilor provenite de la aliatul său asiatic, actuala înțelegere incluzând un pachet de investiții în SUA și împrumuturi din partea niponilor în valoare de 550 de miliarde de dolari, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.

Acordul va ajuta imediat sectorului auto japonez, care se află într-o situație grea, tarifele existente fiind reduse de la 25% la 15%. Taxele propuse pentru alte produse japoneze, care urmau să intre în vigoare la 1 august, au fost reduse reduse la același nivel.

Autovehiculele reprezintă mai mult de un sfert din totalul exporturilor Japoniei către Statele Unite.

„Tocmai am încheiat o înțelegere uriașă cu Japonia, probabil cea mai mare înțelegere încheiată vreodată”, a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social. „Japonia va investi, la îndrumarea mea, 550 de miliarde de dolari în Statele Unite, care vor primi 90% din profituri. Această înțelegere va crea sute de mii de locuri de muncă – nu a mai existat vreodată așa ceva”, a adăugat el.

Un pachet de 550 de miliarde de dolari

Premierul Ishiba, care, potrivit presei nipone, va demisiona în curând după înfrângerea electorală dureroasă de duminică, a salutat acordul ca având „cel mai mic procent dintre țările care au un excedent comercial cu SUA”.

Pachetul de investiții în SUA include împrumuturi și garanții de la instituții afiliate guvernului japonez în valoare de până la 550 de miliarde de dolari pentru a permite firmelor japoneze „să construiască lanțuri de aprovizionare rezistente în sectoare cheie precum farmaceutica și semiconductorii”, a declarat Ishiba.

Japonia va crește, de asemenea, achizițiile de produse agricole, cum ar fi orezul american, a declarat un oficial al administrației Trump. Ishiba a spus că ponderea importurilor de orez american ar putea crește în cadrul actual, dar că acordul „nu va sacrifica agricultura japoneză”.

Entuziasm pe acțiunile producătorilor de mașini asiatici

Anunțul a declanșat o creștere a acțiunilor japoneze, indicele de referință Nikkei urcând cu 2,6% până la cel mai înalt nivel din ultimul an. Acțiunile producătorilor de automobile au înregistrat o creștere semnificativă, Toyota crescând cu peste 11%, iar Honda și Nissan cu peste 8%.

Entuziasmul s-a extins și la acțiunile producătorilor de automobile sud-coreeni, întrucât acordul cu Japonia a alimentat optimismul că Coreea de Sud ar putea încheia un acord similar. Yenul s-a apreciat ușor față de dolar, în timp ce indicii bursieri europeni și americani au înregistrat o ușoară creștere.

Producătorii auto americani și-au exprimat însă nemulțumirea față de acord, fiind îngrijorați cu privire la un regim comercial care ar putea reduce tarifele la importurile de automobile din Japonia la 15%, lăsând în același timp tarifele la importurile din Canada și Mexic la 25%.

„Orice acord care impune un tarif mai mic pentru importurile japoneze, care practic nu conțin componente americane, decât tariful impus vehiculelor fabricate în America de Nord, care conțin un procent ridicat de componente americane, este un acord nefavorabil pentru industria americană și pentru lucrătorii din industria auto americană”, a declarat Matt Blunt, care conduce American Automotive Policy Council, care reprezintă General Motors, Ford și Stellantis, compania-mamă a Chrysler.