Paza de Coasta a Statelor Unite a confirmat, luni, ca la bordul submarinului disparut care trebuia sa faca o expeditie la epava Titanicului se aflau cinci persoane. Submarinul a disparut de duminica dimineata, adica de mai mult de 24 de ore, iar contactul cu vasul a fost pierdut dupa o ora si 45 de minute de la scufundare, conform informatiilor BBC, transmite digi24.ro.
Intr-o serie de postari pe Twitter, Paza de Coasta din SUA a precizat ca submarinul avea 6,4 metri in lungime si a disparut in urma cu peste 24 de ore, dupa aproximativ o ora si 45 de minute de la scufundare.
In acest moment, aeronave canadiene si americane de survol cauta vasul, inclusiv avioane speciale de tip P8 Poseidon, cu capacitati de detectare subacvatica.
Robert Blasiak, cercetator la Stockholm Resilience Centre spune ca echipele de salvare au o munca extrem de dificila in fata.
„In medie, oceanul are in jur de patru kilometri adancime, asa ca acest submersibil se afla la o adancime mare”, spune el.
Expertul a adaugat ca lumina nu ajunge decat pana la un kilometru la suprafata oceanului, asa ca in zona in care s-ar putea afla submarinul este intuneric bezna si o presiune de aproximativ 400 de atmosfere.
Ce s-ar fi putut intampla cu submarinul
Profesorul Alistair Greig de la University College London, expert in submarine, spune ca exista mai multe scenarii in legatura cu disparitia misterioasa a submarinului.
Una dintre ipoteze este ca vasul a eliberat greutati pentru a putea sa revina la suprafata in siguranta.
„Daca a fost vorba de o pierdere de curent sau de o pierdere a semnalului de comunicatii, atunci acest lucru s-ar fi putut intampla, ceea ce inseamna ca submersibilul se afla, acum, undeva la suprafata si asteapta sa fie gasit”, spune el.
Un alt scenariu este acela in care carena vasului a fost afectata, ceea ce inseamna ca vasul ia apa - „Atunci prognoza nu e prea buna”, spune expertul.
„Daca a ajuns la fund si nu se poate ridica cu propria energie, atunci optiunile sunt foarte putin.
Desi submarinul ar putea sa fie inca intact, daca este la adancime mai mare de 200 de metri, atunci foarte putine alte vase pot sa ajunga atat de departe, si cu siguranta nu scufundatorii.
Vehiculele create pentru salvarea subacvatica nu pot ajunge in niciun caz la adancimea Titanicului, si chiar daca ar putea, mi-e greu sa cred ca ar putea sa se ataseze de un astfel de submarin”, a mai spus Greig.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.