Un avion canadian de cercetare a receptionat zgomote sub apa, in zona in care a disparut, duminica, submersibilul cu 5 turisti la bord, scrie stirileprotv.ro.
Garda de coasta americana a confirmat interceptarea acestor posibile semne de viata, dar vehiculele de cercetare redirectionate intr-acolo n-au gasit nimic deocamdata. Iar timpul se scurge implacabil. Se estimeaza ca rezervele de oxigen, pentru cei aflati in interiorul submersibilului s-ar epuiza cel mai tarziu joi la pranz.
Zgomote puternice si periodice, care s-au repetat la fiecare 30 de minute, timp de cateva ore. Asta a receptionat un avion canadian de cercetare maritima, dupa ce a lansat balize cu sonare subacvatice. Chiar ce sperau expertii sa se intample, mai ales ca la bord este un fost scufundator francez care cunoaste protocolul de alertare: la fiecare jumatate de ora lovesti cat de puternic pot in pereti timp de 3 minute.
Existenta posibilelor semne de viata a fost confirmata de Garda de coasta americana, care conduce uriasa operatiune de cautare si salvare. Prin urmare, vehiculele de cercetare subacvatica au fost redirectionate, pentru cautarea sursei. Expertii sunt insa foarte precauti.
David Gallo, explorator marin: „Mesajul meu este: "Sa faceti ceva, dar sa faceti rapid!" Daca ne amintim de avionul disparut Malaysia Airlines, si atunci au fost receptionate la inceput zgomote, semnale de la balize... Semne pozitive, initial, dar nimic, pana la urma...”
In contextul dramatic al cursei contracronometru pentru salvare a picat vestea ca fostul director pentru operatiunile maritime al companiei americane OceanGate a exprimat temeri pentru siguranta pasagerilor inainte de a fi concediat, in ianuarie 2018. David Lochridge, pilot de submarin si scafandru scotian, semnalase - verbal - conducerii, probleme de siguranta cu privire la proiectarea experimentala si netestata a submersibilului Titan.
Lochridge a aratat ca unicul hublou, situat in partea din fata a submersibilului, a fost proiectat sa reziste la presiunea resimtita la 1.300 de metri adancime. Dar scufundarile pentru a admira epava Titanicului se fac la o adancime de 3.800 de metri.
La bordul submersibilului Titan se afla patru pasageri, care au platit fiecare 250.000 de dolari ca sa poata vedea epava pachebotului Titanic - chiar in locul in care a fost descoperita in 1985, pe fundul Atlanticului.
Pasagerii sunt: omul de afaceri britanico-pakistanez Shahzada Dawood si fiul sau Suleman; miliardarul si aventurierul britanic Hamish Harding si Paul-Henry Nargeolet, un fost scafandru din Marina Franceza, care a mai explorat Titanicul in trecut. Se afla de asemenea la bord Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate - compania care organizeaza voiaje spre epava Titanicului.
David Pogue, scriitor de tehnologie si stiinta, corespondent CBS: „Pe Twitter, toti se intreaba: „la ce s-au gandit idiotii astia? Cine vrea sa puna piciorul intr-o capcana a mortii?” Asta arata ca lumea nu intelege acest gen de clientela. Sunt bogati, barbati de varsta a doua, care traiesc pentru adrenalina. Vor in spatiu cu Blue Origine, se duc pe marginea vulcanilor in eruptie si inoata cu rechini. Pentru ei, asemenea aventuri riscante sunt toata bucuria vietii.”
Contactul cu submersibilul a fost pierdut duminica, la o ora si 45 de minute de la inceputul scufundarii catre faimoasa epava, care ar fi trebuit sa dureze 8 ore dus, explorat si intors. E de presupus ca se apropiau de destinatie.
John Sparks, corespondent Sky News. „In cel mai optimist scenariu, nava ar fi suferit o pana de curent majora care a afectat sistemele de comunicare. Exista si variante mai ingrijoratoare: ca nava a suferit o problema structurala majora si acum este blocata undeva sub apa sau ca undeva s-a produs o fisura sau o implozie catastrofala. "
Capitanul Ryan Ramsey, Royal Navy: „Acolo, temperatura este de zero grade Celsius, deci e foarte frig. Oxigen ar mai avea, dar in tot acest timp ei au expirat dioxid de carbon. Asadar, principalele amenintari sunt frigul si dioxidul de carbon.”
La adancimea respectiva, presiunea este fenomenala. Daca incerci sa iesi, nu rezisti nicio secunda, spun cunoscatorii. Oricum, insa, cei 5 nu pot face asta, intrucat usa e ferecata in suruburi, pe dinafara.
Pe de alta parte, localizarea submersibilului nu inseamna neaparat un deznodamant fericit.
Capitanul Ryan Ramsey, Royal Navy: „Chiar daca localizeaza vasul, sa execute salvarea, ceva ce nu s-a facut niciodata pana acum de la asemenea adancime si conditii de asa complexitate, va lua mai mult de 20 de ore sa pui la punct planul si sa-l executi. Pentru ca e nevoie sa recuperezi submersibilul si sa-l aduci la suprafata. Pentru asta iti trebuie niste roboti subacvatici foarte puternici, care, din cate stiu, inca nu exista.”
De trei zile, marina si aviatia din Statele Unite, Garda de coasta a Canadei si o nava de cercetare franceza cauta submersibilul pe o suprafata imensa, 20.000 de kilometri patrati, cat intreaga Slovenie ori jumatate din Olanda.