Sunetul cutremurului cu magnitudinea de 7,7 care a lovit luni Turcia a fost inregistrat de Hamdullah Livaoglu, cercetator la Universitatea Kocaeli, scrie publicatia turca Cumhuriyet, scrie libertatea.ro.

Inregistrarea surprinde sunetul generat in momentul in care undele seismului se ciocnesc de rocile subterane.

Hamdullah Livaoglu a subliniat ca urechea umana nu poate surprinde suntele cu frecvente mai mici de 20 de Hz si ca frecventele semnalului emis de cutremur se situeaza sub acest prag.

Pentru a face cutremurul audibil, frecventele de banda ale semnalelor seismice inregistrate de seismometre sunt marite in functie de perioada de esantionare, iar seismograma (inregistrarea cutremurului) este comprimata.

Astfel, frecventa este marita pana la pragul pe care urechea umana il poate auzi.

Prin utilizarea acelorasi parametri de compresie pentru fiecare cutremur, se pot produce sunete caracteristice si se pot distinge criterii cum ar fi caracteristicile sursei cutremurelor si durata cutremurelor, a explicat Livaoglu. 

Atunci cand sunt analizate caracteristicile sonore ale acestui cutremur devastator, cu o magnitudine de moment de 7,7, se observa in mod straniu ca cea mai mare parte a energiei este descarcata in aproximativ 140 de secunde, a mai subliniat cercetatorul. 

Livaoglu a marturisit ca sunetul generat i se pare „inspaimantator”. 

Doua seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia. Primul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 04:17 dimineata, la adancimea de 17,9 de kilometri, in partea de sud a tarii, in provincia Gaziantep.

Al doilea seism, de 7,5 grade s-a produs la o distanta de circa 100 de kilometri de epicentrul primului, la ora 13:25. 

Bilantul victimelor in Turcia era in jurul orei 16.00 (ora Romaniei) de cel putin 1.121 de morti si peste 7.000 de raniti. Primul cutremur a fost resimtit puternic si in Siria, unde au fost anuntate peste 700 de decese, potrivit CNN Turk, CNN si BBC.