Cu plajele sale linistite, stilul de viata relaxat si atmosfera de vacanta, paradisul tropical din Bali are multe de oferit oricarui turist obosit din lume - dar mai ales celor care fug dintr-o zona de razboi. De cand presedintele rus Vladimir Putin si-a lansat invazia in Ucraina in februarie 2022, cea mai faimoasa insula de vacanta din Indonezia a devenit din nou un magnet pentru mii de rusi si ucraineni care cauta sa scape de ororile razboiului, relateaza CNN, citat de news.ro, scrie observatornews.ro. 

Publicat:19.03.2023, 10:54

Aproximativ 58.000 de rusi au vizitat aceasta insula idilica din Asia de Sud-Est in 2022, dupa redeschiderea in urma Covid-19, iar alti 22.500 au sosit doar in ianuarie 2023, potrivit guvernului indonezian, facandu-i al doilea grup de vizitatori dupa australieni. La numarul lor se adauga cei peste 7.000 de ucraineni care au sosit in 2022 si aproximativ 2.500 in prima luna a acestui an.

Afluxul de rusi si ucraineni in Bali vine in ciuda faptului ca Ucraina a interzis tuturor barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani sa paraseasca tara

Dar pentru cei care fug de violenta exista probleme in paradis, scrie BBC. Autoritatile din Bali au cerut saptamana aceasta incetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetatenii Rusiei si Ucrainei, invocand o serie de presupuse incidente care implica un comportament neadecvat si diverse exemple de vizitatori care au depasit vizele si lucreaza ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau soferi de taxi. Miscarea a fost intampinata cu consternare de multi ucraineni de pe insula, care spun ca cele mai multe incidente implica rusi si ca pe nedrept sunt considerati la fel.

„De cate ori primim rapoarte despre un strain care se comporta rau, este aproape intotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiter de politie locala din orasul Kuta. „Strainii vin in Bali, dar se comporta ca si cum ar fi mai presus de lege. Acesta a fost intotdeauna cazul si trebuie sa se opreasca in sfarsit”, a spus el. In Bali, strainii de diferite nationalitati au adeseori comportamentul nepotrivit, fiind prinsi in stare de ebrietate, dezbracandu-se in locuri publice sau nerespectand locurile sacre.

Dar autoritatile din Bali par pregatite sa dea un exemplu pentru rusi si ucraineni, pe fondul dezbaterii publice in crestere cu privire la perceptiile asupra comportamentului lor. „De ce aceste doua tari? Pentru ca sunt in razboi, asa ca se aduna aici”, a declarat guvernatorul din Bali, Wayan Koster, intr-o conferinta de presa saptamana aceasta. Afluxul de rusi si ucraineni in Bali vine in ciuda faptului ca Ucraina a interzis tuturor barbatilor cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani sa paraseasca tara. Rusia nu are nicio interdictie generala oficiala, dar a mobilizat 300.000 de rezervisti sa se alature luptei, determinand multi tineri sa fuga in strainatate in loc sa fie recrutati.

CNN a contactat ambasada Rusiei in Indonezia si consulatul ucrainean din Bali. Oficialii ambasadei ruse nu au raspuns imediat; Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat ca ucrainenii din tara erau in mare parte femei aflate acolo din motive de unificare a familiei, mai degraba decat pentru turism si ca „nu vor sa incalce regulile si regulamentele”.

„Ne intelegem cu totii”

In timp ce Bali a fost preferatul turistilor rusi chiar inainte de razboi, atractiile sale au devenit chiar si mai atragatoare a urmare a invaziei lui Putin si a mobilizarii ulterioare. Si este departe de singurul refugiu din Asia de Sud-Est. Insula Phuket din sudul Thailandei, adesea laudata ca fiind printre cele mai bune destinatii pentru plaja din lume, a cunoscut un aflux brusc de rusi - dintre care multi au investit in proprietati pentru a se asigura ca se pot bucura de sejururi pe termen lung.

„Viata in Rusia este foarte diferita acum”, a declarat pentru CNN un fost bancher de investitii din Sankt Petersburg, care si-a cumparat un apartament langa cartierul orasului vechi din Phuket. El a refuzat sa-si dezvaluie identitatea de teama unor represalii din partea autoritatilor ruse.

„Nimeni nu vrea sa ramana si sa traiasca in mijlocul razboiului”, a spus el. „Este stresant sa te gandesti la posibilitatea de a te intoarce in Rusia si de a fi pedepsit… (deci) are sens sa investesti intr-un loc care costa mai putin decat Moscova si este mai sigur.” In Bali, o parte a atractiei s-a datorat politicii Indoneziei care permite cetatenilor a peste 80 de tari – inclusiv, cel putin pentru moment, Rusia si Ucraina – sa solicite vize la sosire. Viza este valabila 30 de zile, dar poate fi prelungita o singura data pana la un total de 60 de zile.

Ar putea fi suficient timp pentru cei care planuiesc vacante lungi, dar cei care doresc o sedere mai prelungita nu au voie sa lucreze. Autoritatile indoneziene au declarat ca mai multi turisti rusi au fost deportati in ultimele luni pentru ca au depasit vizele, printre care un tanar de 28 de ani din Moscova, care a fost arestat si deportat dupa ce s-a descoperit ca lucra ca fotograf.

Altii care au sosit sperand sa-si gaseasca de lucru s-au intors acasa de atunci, riscand mania Moscovei daca sunt suspectati ca au fugit. Printre turistii rusi care au calatorit in Bali s-a numarat Serghei Ovseikin, un artist de strada care a creat o pictura murala anti-razboi in mijlocul unui camp de orez – o „pictura murala” care reflecta pozitia sa cu privire la recrutarea militara si la razboi.

„Ca multi altii fortati sa paraseasca tara noastra natala, am venit in Bali ca turist”, a spus Ovseikin. „Rusia ramane intr-o situatie politica dificila. Sunt impotriva razboaielor, indiferent unde au loc”, a spus el. „Multi oameni care nu erau de acord cu razboiul au zburat in Bali – rusi, ucraineni, belarusi si altii”, a adaugat el. „Toti ne intelegem bine unii cu altii... si intelegem ca oamenii obisnuiti nu au inceput acest razboi.”

„Este frumos... fara soldati rusi”

Vestea posibilei modificari a regulilor vizelor i-a zdruncinat pe unii dintre ucrainenii de pe insula, multi dintre ei si-au parasit patria cand a izbucnit razboiul si de atunci traiesc din economii, parasind si reintrand la fiecare 60 de zile pentru a evita incalcarea regulilor.

„Bali este un loc bun”, a spus un ucrainean pe nume Dmytro. „Este frumos, vremea este grozava si este un loc sigur pentru ucraineni – pot fi grupuri mari de rusi, dar nu exista soldati rusi.” Ucrainenii de pe insula erau o comunitate strans unita, care s-a tinut in mare parte departe de rusi si au fost surprinsi de posibila miscare, a adaugat el.

„Ucrainenii respecta legea si cultura din Bali. Facem multe pentru comunitatile noastre locale si nu reprezentam niciun risc pentru oamenii din Bali”, a spus Dmytro. „Este foarte trist ca ucrainenii sunt pusi in aceeasi (categorie) cu rusii. Rusii sunt al doilea grup turistic ca marime din Bali si daca cititi stirile, veti vedea cat de des rusii incalca legile locale si nu respecta cultura si traditiile balineze”, a adaugat el.

„De ce trebuie sa sufere ucrainenii cand nu noi suntem cei care provoaca probleme in Bali?” Consulatul onorific al Ucrainei din Bali a declarat pentru CNN ca in februarie 2023 erau aproximativ 8.500 de cetateni ucraineni pe insula, care detin diverse permise de viza temporare si permanente. „Ucrainenii nu vin in vacanta in Bali in acest moment, deoarece tara noastra este invadata. Ucrainenii care vin acum in Bali sunt pentru unificarea familiei si sunt in mare parte femei”, a declarat purtatorul de cuvant Nyoman Astama.

„Reafirmam ca ucrainenii din Bali nu doresc sa incalce regulile si reglementarile”, a adaugat Astama. „Este imperativ sa aplicam legea si sa punem in aplicare consecintele oricarei incalcari a legii, asa cum sunt exprimate acum de oamenii din Bali.” Totusi, cel putin deocamdata, oricine din orice tara care inca spera sa obtina o viza la sosire se poate linisti cu faptul ca guvernul central nu a decis inca daca va accepta cererea autoritatilor din Bali. „Vom discuta in detaliu cu alte parti interesate”, a declarat luni ministrul indonezian al Turismului, Sandiaga Uno.