„Lucrăm împreună cu Partidul Socialiștilor Europeni și cu colegii noștri români”, a spus lidera grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlament, Iratxe García, citată de Politico. Socialiștii au fost atacați de adversarii din Partidul Popular European după ce PSD a refuzat să îl susțină pe Nicușor Dan împotriva lui George Simion, scrie hotnews.ro.

Socialiștii europeni sunt criticați pentru că nu îl susțin pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din România, într-un moment în care George Simion este aproape de a prelua puterea la București, scrie Politico.

PSD a anunțat după primul tur al alegerilor că nu îl va susține pe Dan în turul doi din 18 mai, declanșând un val de critici din partea parlamentarilor mainstream.

O reacție a venit inclusiv de la vârful Partidului Popular European (PPE).

„Aștept un angajament clar din partea liderilor socialiști, inclusiv din Parlamentul European, de a-l susține”, a declarat liderul PPE Manfred Weber, adăugând că evitarea sprijinului este „inacceptabilă”.

PNL, membru al PPE, și-a anunțat susținerea pentru Dan.

La nivel european, socialiștii au făcut campanie împotriva colaborării cu partidele extremiste

La nivel european, socialiștii au condus o campanie pentru a ține partidele de extremă dreapta departe de procesul decizional în instituțiile de la Bruxelles, acuzând chiar Partidul Popular European și pe Weber că votează alături de aceste partide pe teme precum politica verde și migrația.

Acum, scrie Politico, colegii lor români pun la îndoială credibilitatea grupului.

Lidera grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlament, Iratxe García, „nu poate rămâne tăcută”, a declarat Weber. „În fața extremismului în creștere în întreaga Europă, nu există loc pentru jocuri politice”, a adăugat acesta.

„S&D nu mai poate păstra tăcerea în această privință”, a declarat și eurodeputatul român Dan Barna, din grupul centrist Renew Europe, care l-a susținut oficial și pe Dan. „A nu-l susține pe Nicușor Dan este o decizie rușinoasă care merge împotriva a tot ceea ce reprezintă S&D în Parlamentul European”, a spus acesta.

Întrebată dacă îl va sprijini pe Dan, García a spus: „Suntem conștienți că ne aflăm într-o (situație) delicată în România. Lucrăm împreună cu PES (Partidul Socialiștilor Europeni) și cu colegii noștri români”, a spus ea.

Unii dintre colegii români ai lui García din cadrul S&D au ieșit din linia partidului, unul dintre aceștia fiind vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

„Pentru mine, aceste alegeri merg dincolo de numele candidaților, este vorba despre alegerea pe care o faci pentru România și de ce parte a istoriei vrei să fii”, a declarat el pentru Politico.

Explicație de la vârful PSD pentru refuzul de a le recomanda românilor cu cine să voteze în turul 2

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat miercuri că „istoria acţiunilor” social-democraților „nu lasă loc de interpretări” în ceea ce privește orientarea proeuropeană a partidului și că votul românilor la prezidențiale nu mai poate fi influențat de către mesajele formațiunilor politice, într-o încercare de a explica de ce PSD a refuzat să își îndemne susținătorii cu cine să voteze în turul al doilea pentru funcția supremă în stat.

„Există, zilele acestea, o mare dezbatere publică privind decizia Partidul Social Democrat de a lăsa la latitudinea votanţilor săi pe cine vor alege în turul 2. Simpatizanţii partidelor politice pot fi convinşi dar nu mai pot fi «mânaţi» în vreo direcţie. Măcar atât am învăţat din lecţiile recente”, a scris Romaşcanu, într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.

El a spus că „dacă cineva crede că există vreo minimă posibilitate a partidelor de a mai influenţa votul românilor nu a fost atent la rezultatele de duminică”.

„A nu transmite explicit o direcţie de vot, cel puţin deocamdată, nu înseamnă că acţiunile liderilor şi ale PSD nu sunt proeuropene şi proeuroatlantice”, a adăugat președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău, care este și liderul filialei județene a PSD.

El a mai afirmat că orice dezbatere despre cât de importantă sau nu este olimpiada de matematică este inutilă în acest moment.

„Aici suntem, de aici mergem mai departe în Europa. La Bucureşti, Paris, Londra, Madrid suntem români în Europa, să nu uităm asta chiar şi când ne e greu pe acolo. Era mai bine la Moscova, Vladivostok sau Rostov pe Don? Sunt convins că nu, cu tot respectul pentru cultura rusă”, a adăugat Romașcanu.

„Îmi doresc să nu uităm că, indiferent de opţiune, suntem toţi români, chiar şi când gândim diferit”, a conchis el.