Germania ia măsuri să-și consolideze armata după ce s-a văzut nevoită să renunțe la reticența sa privind pregătirile pentru război pe fondul trecutului său, relatează BBC, potrivit adevarul.ro.
Exploziile și zgomotul lansărilor de rachete de la exercițiile militare au devenit o constantă, astfel că localnicii din orășelul Munster, situat în vecinătatea terenului de antrenament, abia dacă le mai dau atenție.
Dar este de așteptat ca astfel de exerciții să-și crească intensitatea.
Armata Germaniei, Bundeswehr, a primit recent aprobarea pentru o creștere masivă a investițiilor, după ce parlamentul a votat în favoarea exceptării cheltuielilor pentru apărare de regulile stricte privind datoria.
Generalul de vârf al țării a explicat pentru BBC de ce este nevoie urgentă de finanțare pentru armată.
„Suntem amenințați de Rusia. Suntem amenințați de Putin. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a descuraja acest lucru", spune generalul Carsten Breuer, care avertizează că NATO ar trebui să fie pregătită pentru un potențial atac în cel puțin patru ani.
„Nu este vorba de cât timp avem nevoie, ci mai degrabă de cât timp ne dă Putin pentru a fi pregătiți”, spune răspicat șeful apărării. „Și cu cât ne pregătim mai rapid, cu atât mai bine”.
O schimbare de direcție privind politica de apărare
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a schimbat în profunzime mentalitatea în Germania.
Vreme de decenii, nemții au crescut cu o mentalitate de respingere față de sporirea puterii militare, din cauza unei conștientizări încă acute a rolulului din trecut al Germaniei de agresor în Europa.
„Am început două războaie mondiale. Chiar dacă au trecut 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ideea că germanii ar trebui să rămână în afara conflictului este înrădăcinată în ADN-ul multor cetățeni", explică Markus Ziener de la German Marshall Fund din Berlin.
Astfel că mulți germani își fac griji în privința a orice ar putea fi perceput ca militarism, în timp ce forțele armate au fost subfinanțate cronic.
„Există voci care avertizează: Suntem într-adevăr pe drumul cel bun? Este corectă percepția noastră asupra amenințării?”
În ceea ce privește Rusia, Germania a avut până la război o abordare proprie.
În timp ce țări precum Polonia și țările baltice avertizau în privința apropierii prea mari de Moscova – majorându-și simultan propriile cheltuieli pentru apărare – Berlinul, sub fostul cancelar Angela Merkel, credea că poate rezolva problema făcând afaceri cu Rusia.
Dar Rusia a încasat banii și a invadat oricum Ucraina.
Astfel că, în februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a declarat o turnură în priorități, o „Zeitenwende”, și a anunțat investiții de 100 de miliarde de euro pentru a consolida armata și a-i ține în frâu pe „vestitorii războiului precum Putin”.
Suma nu este însă nicidecum suficientă, subliniază generalul.
„Am umplut puțin golurile”, admite el. „Dar e chiar rău”.
În schimb, Rusia cheltuie mult mai mult pe arme și echipamente, pentru a-și face stocuri dar și pentru războiul pe care îl duce în Ucraina.
Totodată, el evidențiază și războiul hibrid: de la atacuri cibernetice la sabotaj și spionaj, precum în incidentele cu drone neidentificate deasupra siturilor militare germane.
Dacă adăugăm și retorica agresivă a lui Vladimir Putin, avem „o combinație realmente periculoasă”.
„Spre deosebire de lumea occidentală, Rusia nu gândește compartimentat. Nu este vorba de o împărțire în vreme de pace și vreme de război, ci de un continuum: începem cu războiul hibrid, apoi escaladăm, apoi o luăm de la capăt . Această [dinamică] mă face să cred că ne confruntăm cu o amenințare reală".
Este motivul pentru care Germania trebuie să acționeze rapid, consideră generalul german.
Armata germană are mult „prea puțin din toate”
Evaluarea șefului armatei germane asupra stării actuale precare a forțelor armate este coroborată de un raport recent către parlament. Bundeswehr, a concluzionat acesta, are mult „prea puțin din toate”.
Autoarea raportului, comisarul pentru forțele armate Eva Högl, a dezvăluit lipsuri grave, de la muniții și soldați până la cazărmi dărăpănate. Ea a estimat numai bugetul pentru lucrările de renovare la aproximativ 67 de miliarde de euro.
Ridicarea plafonului datoriei, permițând armatei să se împrumute – în teorie, fără limită – îi va oferi acces la o „linie constantă” de finanțare pentru a începe să rezolve aceste probleme, spune generalul Breuer.
Mutarea istorică a fost făcută de viitorul cancelar Friedrich Merz, cu o grabă care a ridicat câteva sprâncene. El a înaintat propunerea parlamentului chiar înainte ca aceasta să fie dizolvat în urma alegerilor din februarie.
Noul parlament, cu stânga antimilitaristă și o extrema dreaptă care simpatizează cu Rusia, ar fi fost poate puțin favorabil acestei decizii.
Pe de altă parte, „întorsătura” pe care a luat-o Germania în 2022 a căpătat un avânt proaspăt anul acesta.
Un sondaj recent YouGov a arătat că 79% dintre germani îl consideră pe Vladimir Putin „foarte” sau „destul de” periculos pentru pacea și securitatea europeană.
În prezent, 74% au spus același lucru despre Donald Trump.
Sondajul a fost realizat după discursul de la Conferința de securitate de la München, în care vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat aspru Europa și valorile acesteia.
„Acesta a fost un semnal clar că ceva s-a schimbat fundamental în Statele Unite”, spune Markus Ziener.
„Nu știm încotro se îndreaptă SUA, dar știm că acea credință că ne putem baza 100% pe protecția americană atunci când vine vorba de securitatea noastră – această încredere a dispărut acum”.
Germania, dispusă să renunțe la mentalitatea privind războiul
La Berlin, precauția tradițională a germanilor cu privire la tot ce ține de armată pare să se atenueze în mare măsură.
Charlotte Kreft, în vârstă de optsprezece ani, spune că și-a schimbat opiniile pacifiste.
„Foarte multă vreme, am crezut că singura modalitate de a compensa atrocitățile pe care le-am comis în al Doilea Război Mondial este să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată […] și am socotit că trebuie să ne demilitarizăm”, explică Charlotte.
„Dar acum suntem într-o situație în care trebuie să luptăm pentru valorile noastre, pentru democrație și libertate. Trebuie să ne adaptăm”.
„Există o mulțime de germani care se simt ciudat să audă de investiții mari în armata noastră ”, spune Ludwig Stein. „Dar cred că, având în vedere lucrurile care s-au întâmplat în ultimii ani, nu există altă opțiune reală”.
Sophie, o tânără mamă, este de părere că investiția în apărare este „necesară în lumea în care trăim”.
Pregătiri de război
Bundeswehr are un singur centru permanent de recrutare mobilă, o mică unitate între o farmacie și un magazin de pantofi lângă gara Friedrichstrasse din Berlin.
Cu manechine în camuflaj în geam și sloganuri precum „cool and spicy”, își propune să atragă bărbați și femei în armată, dar primește doar o mână de solicitări în fiecare zi.
Germania și-a ratat deja obiectivul de a-și spori rândurile cu 20.000 de soldați, la 203.000, și de a scădea vârsta medie de la 34 de ani.
Generalul Breuer are însă ambiții mult mai mari.
Germania are nevoie de 100.000 de soldați suplimentari pentru a se apăra adecvat și a apăra flancul estic al NATO - în total, 460.000 de miliari, incluzând rezervele. De aceea, acesta insistă că revenirea la serviciul militar este „absolut” necesară.
„Nu vom obține acești 100.000 fără un anumit model de recrutare”, a spus generalul.
„Nu trebuie să stabilim acum ce model îi va aduce. Pentru mine este important doar să aducem soldații."
Dezbaterea este însă abia la început.
Generalul Breuer se poziționează în mod limpede în fruntea unui efort de a împinge „turnura” politică Germaniei mult mai departe și mai rapid.
În maniera sa relaxantă și antrenantă, îi place să viziteze primăriile regionale și să provoace publicul de acolo cu o întrebare: „Sunteți pregătiți de război?”
Într-o zi, o femeie l-a acuzat că bagă în sperieți. „Am spus: Nu eu te sperii, ci celălalt tip!”, își amintește el că i-a răspuns, referindu-se la Putin.
Alarma dublă de „trezire” – a amenințării Rusiei și a Statelor Unite izolaționiste, dezangajate – răsună acum asurzitor pentru Germania, susține generalul, și nu poate fi ignorată.
„Acum înțelegem fiecare dintre noi de ce trebuie să ne schimbăm.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.