Organizația umanitară Amnesty International a declarat că junta militară care conduce țara asiatică trebuie să permită ca ajutoarele să ajungă în zonele aflate sub controlul grupărilor rebele, dar acest lucru nu se întâmplă, scrie Reuters, potrivit hotnews.ro.

Organizațiile umanitare din zonele cele mai afectate de seismul din Myanmar au declarat că oamenii au o nevoie urgentă de adăpost, hrană și apă după dezastrul care a ucis mii de persoane, în vreme ce au avertizat că războiul civil din țară ar putea împiedica ajutorul.

Numărul morților a ajuns la 2.719 și se așteaptă să crească la peste 3.000, a declarat marți liderul militar al Myanmarului, Min Aung Hlaing, într-un discurs televizat. El a precizat că 4.521 de persoane au fost rănite, iar 441 sunt dispărute.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7, care a avut loc vineri în jurul prânzului, a fost cel mai puternic seism care a lovit țara din Asia de Sud-Est în mai bine de un secol.

În Thailanda vecină, salvatorii au continuat să caute supraviețuitori printre ruinele unui zgârie-nori prăbușit în capitala Bangkok, dar au admis că șansele sunt tot mai mici.

50 de copii, morți într-o școală prăbușită

În zona Mandalay din Myanmar, 50 de copii și doi profesori au fost uciși în urma prăbușirii unei școli, a declarat Biroul Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare.

„În zonele cele mai afectate, comunitățile nu reușesc să își satisfacă nevoile de bază, cum ar fi accesul la apă curată și canalizare, în timp ce echipele de urgență lucrează neobosit pentru a localiza supraviețuitorii și a oferi ajutor vital”, a declarat organismul ONU într-un raport.

Comitetul Internațional de Salvare a declarat că este nevoie de adăpost, hrană, apă și ajutor medical în locuri precum Mandalay, în apropierea epicentrului cutremurului.

„După ce au trăit teroarea cutremurului, oamenii se tem acum de replici și dorm afară pe drumuri sau în câmp deschis”, a declarat un lucrător IRC din Mandalay.

Războiul civil din Myanmar, unde junta a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2021, a complicat eforturile de salvare a răniților și a persoanelor rămase fără adăpost.

Amnesty International a declarat că junta trebuie să permită ajutoarelor să ajungă în zonele din țară care nu se află sub controlul său. Grupurile rebele spun însă că junta a efectuat atacuri aeriene după cutremur.

„Armata din Myanmar are o practică îndelungată de a refuza ajutorul în zonele în care sunt active grupurile rebele”, a declarat Joe Freeman, cercetător Amnesty din Myanmar.

„Trebuie să permită imediat accesul neîngrădit al tuturor organizațiilor umanitare și să elimine barierele administrative care întârzie evaluarea nevoilor”, a spus acesta.

Controlul strâns al juntei asupra rețelelor de comunicații, dar și deteriorarea drumurilor, podurilor și a altor infrastructuri au intensificat provocările pentru lucrătorii umanitari.

Tot mai puține speranțe în Thailanda

În Bangkok, salvatorii încă fac eforturi pentru a căuta printre ruinele unui zgârie-nori neterminat care s-a prăbușit în timpul cutremurului.

„Sunt în jur de 70 de oameni dedesubt și sperăm că, printr-un miracol, unul sau doi sunt încă în viață”, a declarat Bin Bunluerit, liderul voluntarilor salvatori, la șantier.

Viceguvernatoarea din Bangkok, Tavida Kamolvej, a declarat că șase siluete au fost detectate de scanere, dar nu au existat mișcări sau semne vitale.

Experții locali și internaționali fac acum eforturi pentru a ajunge în siguranță la ei, a spus ea.

Eforturile de căutare și salvare au continuat la fața locului, susținute de echipe multinaționale, inclusiv personal din SUA și Israel, în timp ce rudele și prietenii au declarat că se tem de ce este mai rău.

Treisprezece decese au fost confirmate pe șantier, iar 74 de persoane sunt încă date dispărute. Bilanțul național al Thailandei în urma cutremurului se ridică la 20 de morți.

Primele teste au arătat că unele mostre de oțel colectate de la locul prăbușirii clădirii nu corespund standardelor, au declarat oficialii ministerului thailandez al industriei.

Guvernul a lansat o anchetă privind cauzele prăbușirii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.