Militarii iranieni au încărcat luna trecută mine marine pe vase din Golful Persic, ceea ce a sporit îngrijorarea Statelor Unite privind pregătirile Iranului pentru blocarea Strâmtorii Ormuz, ca reacţie la loviturile israeliene pe întreg teritoriul iranian, afirmă doi oficiali americani citaţi marţi de Reuters, scrie digi24.ro

Pregătirile - despre care nu s-a vorbit până acum public - au fost detectate de serviciile de informaţii americane şi au avut loc după ce Israelul a lansat primele atacuri cu rachete asupra Iranului în 13 iunie, au declarat sursele Reuters, care au solicitat să nu le fie dezvăluită identitatea, drept condiţie pentru a discuta probleme sensibile din domeniul spionajului, scrie Agerpres. Încărcarea minelor, care nu au fost încă amplasate în strâmtoare, sugerează că Teheranul ar fi avut intenţii serioase de a închide una din cele mai circulate rute maritime din lume, escaladând astfel un conflict deja în curs de intensificare şi afectând comerţul internaţional. 

O cincime din livrările mondiale de petrol şi gaze trec prin Strâmtoarea Ormuz, iar o blocadă ar fi dus probabil la creşterea bruscă a preţurilor la energie în întreaga lume. Deocamdată, cotaţiile de referinţă pentru ţiţei au scăzut cu 10% după ce Statele Unite au bombardat situri nucleare iraniene. Evoluţia a fost parţial generată de scăderea temerilor că războiul va provoca perturbări majore în comerţul cu petrol. În 22 iunie, după ce bombele antibuncăr americane au lovit trei instalaţii nucleare vitale din Iran pentru a paraliza programul atomic al ţării, parlamentul de la Teheran a susţinut - potrivit unor ştiri - o măsură de blocare a strâmtorii. 

Decizia nu este obligatorie, iar ultimul cuvânt îl are Consiliul Naţional Suprem de Securitate, a explicat la momentul respectiv canalul de televiziune iranian Press TV.

Amenințări 

În trecut, Iranul a mai ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acţiune. Reuters nu a reuşit să verifice momentul exact din timpul războiului iraniano-israelian de 12 zile când au fost încărcate minele pe vase şi nu este clar dacă acestea au fost între timp descărcate; desfăşurarea lor ar opri efectiv trecerea navelor. 

Sursele agenţiei nu au dezvăluit cum au obţinut Statele Unite informaţia despre încărcarea minelor, însă în astfel de cazuri este vorba de obicei despre imagini din satelit, surse umane clandestine sau o combinaţie a celor două metode. Solicitat să comenteze pregătirile Iranului, un oficial de la Casa Albă a răspuns că "datorită executării strălucite de către preşedinte a Operaţiunii Midnight Hammer, campaniei de succes împotriva Houthi şi campaniei de presiune maximă, Strâmtoarea Ormuz rămâne deschisă, libertatea de navigaţie a fost restabilită, iar Iranul a fost slăbit semnificativ". 

Pentagonul şi misiunea iraniană la ONU nu au reacţionat imediat la solicitarea de comentarii. Potrivit celor doi oficiali cu care a discutat Reuters, guvernul Statelor Unite nu exclude posibilitatea ca încărcarea minelor să fi reprezentat o măsură de inducere în eroare; iranienii ar fi putut pregăti minele pentru a-i convinge pe americani că Teheranul ia în considerare serios închiderea strâmtorii, fără însă a intenţiona să facă acest pas. Este posibil şi ca militarii iranieni să fi făcut pur şi simplu pregătiri necesare în caz că liderii regimului islamic ar ordona blocada.

Importanța strâmtorii 

Prin Strâmtoarea Ormuz dintre Oman şi Iran, a cărei lăţime minimă este de 34 km, cu un culoar de navigaţie în ambele sensuri de doar două mile marine, trec majoritatea exporturilor petroliere ale unor membri OPEC - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak; Qatarul, unul din cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate, expediază pe aceeaşi cale aproape toate livrările de GNL. Însă şi Iranul îşi exportă majoritatea ţiţeiului prin strâmtoare, ceea ce teoretic ar putea reprezenta un motiv de a nu dori blocada. Teheranul s-a asigurat însă că poate face asta dacă consideră necesar, alocând în acest scop resurse considerabile.

 În 2019, Iranul dispunea de peste 5000 de mine marine care puteau fi desfăşurate rapid cu vase mici, foarte rapide, aprecia atunci Agenţia de Informaţii pentru Apărare din SUA. Flota a 5-a a Statelor Unite, cu baza în Bahrein, are misiunea de a proteja comerţul din regiune. Marina militară americană staţiona de obicei în Bahrein patru nave de deminare, dar acestea sunt în curs de înlocuire cu un alt tip de navă, pentru lupte în zona litoralului, care au de asemenea capacităţi antimine. 

Toate aceste nave au fost îndepărtate din Bahrein în zilele dinaintea bombardamentelor americane asupra Iranului, în eventualitatea unor retorsiuni asupra centrului flotei a 5-a, însă iranienii s-au limitat în cele din urmă la un atac cu rachetă asupra unei baze a SUA din Qatar. Oficialii americani nu au exclus însă şi alte măsuri din partea Iranului.