Donald Trump a anunțat miercuri noi taxe vamale la importurile SUA, ducând economia globală într-o nouă eră a războaielor comerciale, scrie hotnews.ro
Măsurile, anunțate de la Grădina de Trandafiri a Casei Albe în ceea ce Trump a numit „Ziua Eliberării”, includ o taxă universală de bază, precum și taxe reciproce țintite.
Mulți economiști se tem că taxele vor crește inflația în cea mai mare economie din lume, scrie Financial Times. Ele vor fi păstrate până când Trump va crede că obiectivele sale – creșterea veniturilor și relansarea producției în SUA – sunt îndeplinite.
Care sunt măsurile?
O taxă de bază de 10% pentru importurile din toate țările.
O „taxă reciprocă mai ridicată în funcție de țară pentru cele 60 de țări cu care SUA spun că au cele mai mari deficite comerciale.
Tarifele reciproce vor varia de la 10% la 50%. Taxa exactă se bazează pe ceea ce consideră Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă că este suma taxelor asupra mărfurilor din SUA. Jumătate din acest nivel va fi aplicat importurilor din cele 60 de țări.
Cum a făcut Trump acest lucru și când vor începe tarifele?
Președintele SUA a utilizat puteri de urgență pentru a impune noile taxe. Administrația a declarat situația o „urgență națională din cauza preocupărilor privind securitatea națională și securitatea economică” care decurg din deficitele mari și persistente anuale ale comerțului cu mărfuri ale SUA”.
Primele taxe se vor aplica în câteva zile. Oficialii americani au declarat că taxa de bază de 10% va intra în vigoare de la ora 12.01 sâmbătă, 5 aprilie, în timp ce taxele reciproce mai mari se vor aplica de la ora 12.01 joi, 9 aprilie.
Ce țări au fost lovite?
O taxă de 20% a fost impusă UE, reflectând animozitatea de lungă durată a lui Trump față de ceea ce el spune că sunt „practicile comerciale neloiale” ale blocului comunitar.
Trump a spus că mărfurile din China vor fi afectate de un tarif reciproc de 34%. Asta peste un tarif existent de 20 la sută, ducând taxa impusă de președinte asupra importurilor din al doilea partener comercial al SUA la cel puțin 54 la sută.
Mărfurile Marii Britanii se vor confrunta cu taxe vamale de doar 10% – o mică victorie pentru Londra, care speră să încheie un acord comercial rapid cu SUA.
Japonia s-a ales cu un tarif de 24%, SUA dând astfel o lovitură unuia dintre cei mai apropiați aliați militari.
Unii dintre marii exportatori din Asia de Sud-Est sunt afectați de tarife de aproape 50%. Cambodgia a primit o rată reciprocă de 49%, urmată îndeaproape de Laos cu 48% și Vietnam cu 46%. Alte țări cu tarife de peste 40% includ Sri Lanka cu 44%, Madagascar cu 47% și Myanmar cu 44%. Micul teritoriu francez Saint Pierre și Miquelon, în largul coastei Newfoundland din Canada, a fost afectat de o taxă de 50%.
Există scutiri?
Mexic și Canada, care au fost ținte frecvente ale atacurilor lui Trump în ultimele săptămâni, vor evita tarifele reciproce. Taxele de 25% pentru bunurile care nu respectă termenii acordului comercial din 2020 cu SUA vor rămâne în vigoare.
Mașini: Casa Albă a declarat că mașinile și piesele auto deja afectate de tarife de 25% anunțate săptămâna trecută vor fi scutite de tarife reciproce suplimentare. Dar taxa se va aplica începând cu 3 aprilie, a spus Trump.
Lingourile, energia și mineralele care nu se găsesc în SUA vor fi, de asemenea, scutite de tarife reciproce.
Semiconductorii, produsele farmaceutice, cuprul și cheresteaua nu vor fi atinse de tarifele reciproce. Dar Trump a anunțat deja probe care ar putea duce la taxarea cuprului și cherestelei și a semnalat că va face același lucru pentru produse farmaceutice și cipuri de computer.
Cât vor dura tarifele?
Depinde doar de Trump. Ordinul executiv care anunță noile tarife spunea că președintele ar putea „scădea sau limita domeniul de aplicare” a taxelor dacă „orice partener comercial ia măsuri semnificative pentru a remedia acordurile comerciale nereciproce și pentru a se alinia suficient cu poziția Statelor Unite în chestiuni economice și de securitate națională”.
Dar oficialii americani semnalează că acum sunt concentrați pe aplicarea tarifelor. „Cu siguranță, țările sunt foarte interesate să încerce să vadă ce pot face pentru a face cât mai mult comerț reciproc”, a spus un oficial înalt de la Casa Albă. „Pentru moment, suntem foarte, foarte concentrați pe implementarea regimului tarifar.”
Tarifele ar putea crește, de asemenea. Ordinul executiv a avertizat că orice represalii din partea țărilor față de măsurile anunțate miercuri vor fi suportate cu mai multe taxe din partea SUA.
Care este scopul tarifelor?
Pentru a reduce deficitul comercial al SUA, care e un obiectiv de lungă durată al lui Trump. Oficialii au dat vina pe deficitele comerciale „masive” și „cronice” ale SUA pentru erodarea capacităților de producție, suprimarea salariilor și „transferul… activelor în mâini străine”.
Pentru a forța companiile să mute producția în SUA. Trump speră că afacerile vor veni în țară pentru a evita tarifele, creând mai multe locuri de muncă. „Scopul este de a restabili măreția și prosperitatea americană pentru lucrătorii americani obișnuiți din comunitățile lor”, a spus un oficial american.
„Rectificarea practicilor comerciale neloiale.” Oficialii de la Casa Albă au spus că Trump a fost „neechivoc de zeci de ani cu privire la angajamentul său de a rectifica practicile comerciale neloiale ale partenerilor noștri comerciali străini, atât prieteni cât și inamici deopotrivă”.
Creșterea veniturilor SUA, pentru a ajuta la reducerile de taxe. Deși oficialii americani nu au citat explicit acest lucru, ei au spus că taxele vor strânge „sute de miliarde de dolari într-un an” sau „trilioane pe o perioadă de 10 ani”.