Tarile europene incep sa se deschida. De lunea viitoare in Marea Britanie urmeaza etapa a doua a planului de relaxare a restrictiilor dupa 3 luni de carantina. Si in Portugalia se redeschid muzeele si terasele dupa doua luni de masuri dure. In Serbia s-au redeschis ieri terasele, iar in Italia elevii din zonele rosii se pot intoarce in salile de clasa.

Incepand de lunea viitoare, Marea Britanie va incepe relaxarea masurilor restrictive in doua etape.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: ”Incepand de luni, 12 aprilie, vom incepe cea de-a doua faza a foii de parcurs. Redeschidem magazinele, salile de sport, gradinile zoologice, camping-urile de vacanta, frizeriile si saloanele de infrumusetare, precum si terasele sau alte locatii din industria ospitalitatii aflate in aer liber. Tin sa precizez ca luni, 12 aprilie, eu insumi voi merge la o terasa si, precaut, voi bea o halba cu bere.”

In plus, incepand de vineri, fiecare persoana din Marea Britanie va primi saptamanal doua teste COVID, gratuit. Oamenii si le pot comanda online si ridica din farmacii. Kit-urile le vor oferi un rezultat in aproximativ 30 de minute.

Boris JOHNSON, PREMIERUL MARII BRITANII: “Va rog, folositi testele puse la dispozitie de NHS, chiar daca nu va simtiti rau. Pentru ca 1 din 3 oameni cu acest virus nu are simptome.”

In acelasi timp va fi lansat, experimental, un asa-numit pasaport de vaccinare COVID, care va fi testat pe 9 evenimente majore, cum ar fi finala Cupei Angliei. Daca situatia epidemiologica o va permite, calatoriile internationale din Marea Britanie ar putea fi reluate dupa 17 mai. In schimb, in Grecia s-au redeschis asa-zisele “magazine neesentiale”. Dar, pentru a le trece pragul, oamenii trebuie sa se programeze, iar in interior au voie cel mult 20 de persoane in acelasi timp. 

In Portugalia, elevii de liceu se pot intoarce acum in salile de clasa, iar muzeele si terasele s-au redeschis dupa doua luni de masuri dure de carantina. Dupa 3 zile de lockdown national in Italia de maine scolile si gradinitele se redeschid si in asa-numitele “zone rosii”. Totusi, cea mai mare rata de infectare din Europa ramane in Franta, care a depasit Rusia la numarul de noi imbolnaviri, fiind a patra tara cu cele mai multe cazuri, dupa Statele Unite, Brazilia si India.

Olivier VERAN, MINISTRUL FRANCEZ AL SANATATII: “O persoana care face o forma grava de COVID va prezenta simptome dupa 10 sau 15 zile de cand a fost infectata. Daca in aceasta saptamana vom atinge un varf al infectarilor, asta inseamna ca peste doua, trei saptamani vom atinge un varf al pacientilor internati in unitatile de terapie intensiva.” 

Pe plan global, cazurile de COVID-19 au depasit pragul de 130 de milioane in ultimele 7 zile fiind inregistrate peste 4 milioane de infectari in toata lumea. Este cel mai mare numar din ultimele 3 luni.