O coalitie de ONG-uri propune un plan urgent pentru a opri pescuitul excesiv si solicita interzicerea imediata a plaselor de pescuit in zonele marine protejate ale Uniunii Europene, dupa esecul statelor membre de a apara marile, scrie The Guardian.

Interdictia plaselor de pescuit face parte dintr-un plan de actiune format din zece puncte pentru a atinge obiectivele privind biodiversitatea, despre care coalitia spune ca nu vor fi indeplinite de promisiunile actuale, cum ar fi promisiunea liderilor mondiali facuta anul trecut in cadrul Summit-ului ONU de la New York, de a proteja natura pana in anul 2030.

Potrivit grupului de ONG-uri, legile UE pentru protejarea vietii marine, inclusiv obligatia statelor membre de a proteja marile, de a realiza ecosisteme sanatoase si de a introduce o gestionare durabila a pescuitului, nu au fost puse in aplicare.

Astfel, acest esec al statelor membre UE, combinat cu schimbarile climatice, risca sa declanseze schimbari ireversibile ale conditiilor ecologice in care umanitatea a evoluat si a prosperat.

Apelul la cele zece puncte de actiune pe care coalitia le va prezenta liderilor UE, deputatilor si statelor membre, vine dupa ce in cadrul Summit-ului One Planet, organizat saptamana trecuta la Paris, 50 de tari s-au angajat sa protejeze aproape o treime din planeta pana in anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului inconjurator.

Desi ONG-urile au salutat proiectul celor 50 de tari, acestea sustin ca nu merge suficient de departe incat sa poata asigura aplicarea legilor actuale ale UE sau sa poata stabili planuri de actiune pentru a salva planeta pana in 2030.

„Uniunea Europeana nu a reusit sa obtina bunastarea apelor iar strategia privind biodiversitatea trebuie pusa in aplicare daca dorim sa mai avem sansa de a o salva. Astfel, aceasta implementare trebuie sa includa cele zece puncte pe care le avem in raportul nostru”, a declarat Rebecca Hubbard, directorul programului One Fish, care isi propune sa puna capat pescuitului excesiv.

„Angajamentele, obiectivele si acordurile nationale sunt importante pentru stabilirea unei directii, dar daca vrem sa salvam planeta, trebuie sa actionam”, a mai adaugat ea, sustinand ca UE nu a reusit nici sa puna capat pescuitului excesiv, nici sa protejeze habitatele marine de plasele de pescuit.

Plan de actiune in zece puncte pentru a salva oceanele planetei

Planul de actiune in zece puncte propus de coalitia de ONG-uri urmareste ca cel putin 30% din oceane sa fie complet protejate pana in 2030 si, de asemenea, urmareste o imbunatatire drastica in domeniul pescuitului.

Astfel, ONG-urile indeamna UE sa ofere resurse pentru a creste si pentru a pune in aplicare legislatia existenta pentru a proteja habitatele marine. De asemenea, cer UE sa efectueze evaluari asupra impactului pe care activitatile de pescuit il are asupra mediului, sa stabileasca limite de pescuit si sa introduca sisteme obligatorii de monitorizare la distanta pentru toate flotele de pescuit.

Totodata, coalitia solicita incetarea subventiilor nocive pentru pescuit si a controalelor asupra zgomotului in mediul subacvatic.

In prezent, mai putin de 1% din ariile marine europene protejate sunt complet interzise pescuitului. Luna trecuta, curtea europeana de conturi a avertizat ca UE nu a reusit sa opreasca pierderea biodiversitatii marine in apele Europei si sa restabileasca pescuitul la niveluri durabile.

Apelul coalitiei vina la doar cateva zile de la avertismentele oamenilor de stiinta conform carora planeta se confrunta cu „un viitor teribil plin de extinctii in masa, declin de sanatate si tulburari climatice care ameninta supravietuirea umana”.

Sursa: