Guvernul britanic a confirmat planurile de interzicere a utilizarii telefoanelor mobile in scolile din Anglia, publicand in acest sens un ghid pentru directorii de scoli, relateaza The Guardian, potrivit libertatea.ro.

Ghidul ofera scolilor o varietate de modalitati de a pune in aplicare interdictia, de la ordinul de a lasa toate telefoanele acasa, la predarea acestora la sosire sau pastrarea lor in dulapuri inchise, dar poate permite elevilor sa le pastreze, cu conditia sa nu fie folosite sau sa fie date pe silentios. 

„Scolile sunt locuri in care copiii invata, iar telefoanele mobile reprezinta, cel putin, o distragere nedorita a atentiei in clasa. Le oferim profesorilor nostri care muncesc din greu instrumentele necesare pentru a lua masuri care sa contribuie la imbunatatirea comportamentului si pentru a le permite sa faca ceea ce stiu sa faca cel mai bine: sa predea”, a declarat Gillian Keegan, secretarul britanic pentru educatie.

Ghidul de 13 pagini al Departamentului britanic de educatie precizeaza ca politica privind telefoanele ar trebui sa fie comunicata in mod clar elevilor, explicand si motivele pentru care a fost adoptata. 

Totodata, inovatiile se aplica si cadrelor didactice. Acestea vor avea voie sa foloseasca telefonul doar in cazurile in care este necesar pentru serviciu. Educatorii cred ca acest plan guvernamental va fi benefic pentru elevi, dar se poate confrunta cu rezistenta parintilor.

Proliferarea telefoanelor mobile in scoli a generat ingrijorari nu doar cu privire la distragerea atentiei, ci si potentialul de intimidare sau alte presiuni sociale, in conditiile in care, potrivit datelor oficiale, 97% dintre copii nu au implinit 12 ani. 

De asemenea, exista o ingrijorare mai larga cu privire la utilizarea telefonului de catre copii si la continutul daunator pe care il pot accesa. 

Esther Ghey, mama adolescentei Brianna Ghey (n.r. – injunghiata mortal in plina zi, intr-un parc din Warrington, Marea Britanie), a cerut companiilor de tehnologie sa faca mai mult in acest sens si ca persoanele sub 16 ani sa nu mai poata accesa retelele de socializare. 

Esther Ghey a sustinut, de asemenea, ca producatorii de telefoane sa creeze produse specifice pentru minorii sub 16 ani, care sa ii impiedice sa acceseze continut daunator, dupa ce a reiesit ca ucigasii fiicei ei au vazut materiale violente inainte de crima.

Practici similare au fost implementate in Franta, Italia, Portugalia, dar si in Australia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.