În ultimii ani s-a vorbit și s-a scris mai mult despre valurile marine de căldură și tot mai des sunt bătute recorduri în Europa. Foarte recent, temperatura apei la suprafață a atins un nou record în Mediterana și canicula din Europa lasă loc pentru noi recorduri în această vară, scrie hotnews.ro.

30 °C măsurate de o baliză meteo marină în Baleare

Despre aceste temperaturi record au scris publicațiile Le Monde, Ouest France și BFMTV.

Apele Mediteranei au atins temperaturi record pentru luna iunie, cu peste 30 °C înregistrate în Baleare. Deși impactul asupra biodiversității este încă dificil de estimat, specialiștii vorbesc despre o „tropicalizare accelerată” a regiunii.

Pe 30 iunie, temperatura de suprafață a Mării Mediterane a atins 26,04 °C, conform observațiilor prin satelit analizate de Météo-France, o valoare cu aproape 2 °C peste media intervalului 1991–2020. Mai grav, în unele zone – Coasta de Azur, Corsica, Baleare – anomaliile au ajuns până la +5 °C față de normal.

O baliză plutitoare din Baleare a înregistrat pentru prima oară în iunie o temperatură de 30,5 °C, care a urcat chiar la 30,99 °C pe 1 iulie.

„Nu mai avem cuvinte să descriem ce se întâmplă”, spune climatologul Davide Faranda, de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Franța. Hărțile meteorologice au ajuns la limita codurilor de culoare – roșu pentru +3 °C, violet pentru +4 °C, negru pentru +5 °C. „Trebuie inventată o nouă scară”, adaugă el, citat de Le Monde.

O mare mai caldă înseamnă mai multe nopți tropicale, mai multe furtuni intense, dar și ploi torențiale de toamnă, favorizate de aerul cald și umed acumulat în atmosferă.

BFMTV scria la final de iunie că temperaturile de la suprafața Mării Mediterane erau cu 5°C peste valorile normale. Sâmbătă, se înregistrau 25°C în apă în largul Marsiliei, 26°C lângă Menton și 27°C în largul Corsicii.

Ce înseamnă tropicalizarea Mediteranei

Din cauza schimbărilor climatice provocate de intervenția umană, frecvența valurilor de căldură marină s-a dublat din 1982 și până în prezent, iar intensitatea lor a crescut.

De asemenea, conform WWF, Marea Mediterană se încălzește cu 20% mai repede decât media globală. Astfel, pe 15 august 2024, temperatura medie zilnică a suprafeței mării a atins un nivel record de 28,9°C.

Se observă și „tropicalizarea” Mării Mediterane, iar asta înseamnă că acolo ajung specii tropicale invazive. Acești pești, adesea foarte lacomi, consumă resursele de care depind speciile locale, punându-le astfel în pericol.

Se estimează că „aproape 1.000 de specii exotice au migrat deja în apele calde ale Mediteranei, înlocuind speciile endemice”, potrivit WWF. Unele provin din sud-estul Mediteranei, altele au migrat din Marea Roșie prin Canalul Suez. Pescarii întâlnesc tot mai des astfel de pești care în trecut nu ajungeau în Mediterană.