Tensiunile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană escaladează. Președintele Donald Trump a anunțat, printr-o scrisoare transmisă Bruxelles-ului, taxe vamale de 30% pentru importurile europene, de la 1 august. Comisia avertizează că măsura va afecta lanțurile esențiale de aprovizionare și promite să vină cu o ripostă, dacă va fi necesar. Liderul de la Casa Albă a transmis notificări similare către 23 de parteneri comerciali, inclusiv Mexicului, Canadei și Japoniei, cu tarife de până la 50 la sută.

Printr-o scrisoare, Donald Trump, i-a transmis Ursulei von der Leyen că importurile europene vor fi vizate de la 1 august de o taxă vamală de 30%. „Relațiile economice dintre Statele Unite și Europa nu sunt din păcate mutual benefice”, a scris liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, a venit o reacție și din partea șefei Comisiei Europene. Aceasta a declarat că orice nouă taxă ar perturba grav lanțurile de aprovizionare dintre Europa și SUA. De asemenea, von der Leyen a transmis că aliații sunt deschiși către negocieri astfel încât să fie încheiat un nou acord până la 1 august.  

La mijlocul acestei săptămâni, comisarul european pentru comerț transmitea că discuțiile cu americanii merg bine.

Maros SEFCOVIC, COMISARUL EUROPEAN PENTRU COMERȚ: „Am făcut progrese importante cu privire la textul unei declarații comune sau a unui acord de principiu și sper că, în curând, vom putea finaliza înțelegerea.”

Comisia Europeană a anunțat că va lua toate măsurile pentru a apăra interesele comunității și că va riposta dacă Washingtonul eșuează. Bruxelles-ul are deja pregătit un pachet de taxe vamale pentru produsele americane în valoare de 21 de miliarde de euro. În plus, ia în calcul să taxeze și avioanele, băuturile alcoolice și echipamentele electrice produse în Statele Unite. Pe de altă parte, Uniunea Europeană continuă să-și consolideze relațiile economice cu canadienii, vizați, la rândul lor, de noi taxe vamale americane.  

Melanie JOLY, MINISTRUL CANADIAN AL INDUSTRIEI: „Nu suntem singuri pe lume. Încercăm să ne asigurăm că, în cele din urmă, Statele Unite sunt cele care ies slăbite din această situație. Că noi, canadienii, vom deveni mai puternici, că ne vom diversifica parteneriatele economice și vom crește colaborarea cu Europa.”

Statele Unite taxează deja importurile de oțel și aluminiu, automobilele și piesele auto din Europa. În plus, este în vigoare și un tarif general de 10% pentru majoritatea celorlalte bunuri din comunitate. Toate acestea afectează în prezent produse în valoare de 370 de miliarde de euro, adică 70% din totalul exporturilor europene către America.