Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat joi că Ucraina nu va recunoaşte peninsula Crimeea ca aparţinând Rusiei, respingând astfel din nou propunerea dintr-un plan de pace schiţat de preşedintele american Donald Trump, scrie știrileprotv.ro

În cadrul unei conferinţe de presă, Zelenski a subliniat că propunerile alternative formulate la reuniunea de la Londra ar trebui acum să fie pe biroul lui Trump.

„Facem tot ce ne-au propus partenerii noştri, cu excepţia a ceea ce este contrar legislaţiei şi Constituţiei" ucrainene, a spus Zelenski în timpul unei vizite în Africa de Sud. Aceste declarații reafirmă poziția fermă a Ucrainei cu privire la integritatea teritorială și constituționalitatea sa.

Tensiuni între Ucraina și SUA pe tema Crimeei

Tema Crimeei a devenit un nou subiect de tensiune între Ucraina şi SUA, după ce Trump a inclus controlul rusesc de jure asupra acestui teritoriu într-o propunere de plan de pace. Zelenski a declarat marţi că Ucraina nu va recunoaşte niciodată ocupaţia rusă în Crimeea, subliniind că "acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean" și că Constituția Ucrainei nu îi permite să cedeze teritorii.

În urma declarațiilor lui Zelenski, Trump a avertizat într-un mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social că "poate avea pacea, sau poate lupta încă trei ani înainte să piardă toată ţara". Trump a comentat și istoria conflictului din Crimeea, afirmând că "Crimeea a fost pierdută cu ani în urmă sub auspiciile preşedintelui Barack Hussein Obama" și că nu este un punct de discuţie în prezent.

Trump a adăugat că nu are "nimic de-a face cu Rusia", dar că doreşte să salveze vieţile a cinci mii de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână, care mor "pentru absolut niciun motiv". El a completat că declaraţiile lui Zelenski "vor prelungește măcelul" și că "nimeni nu dorește asta".

Conform publicaţiei americane Axios, propunerea de plan de pace a lui Trump include recunoaşterea de către SUA a peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei, precum și recunoașterea de facto a controlului rusesc asupra altor teritorii ucrainene ocupate. Planul ar mai include excluderea aderării Ucrainei la NATO, ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei și trecerea sub control american a centralei nucleare Zaporojie.

Reuniunea de la Londra și reacțiile internaționale

Planul de pace propus de Trump a fost discutat miercuri la Londra, într-o reuniune la care au participat Marea Britanie, SUA, Franţa, Germania şi Ucraina. Reuniunea, care ar fi trebuit să fie la nivel de miniştri de externe, a fost redusă la un nivel inferior după ce secretarul american de stat Marco Rubio și-a anulat participarea ca urmare a declaraţiilor lui Zelenski despre Crimeea.

Potrivit lui Zelenski, un document cu propuneri rezultate în urma întâlnirii desfăşurate miercuri la Londra ar trebui să se afle acum pe biroul lui Trump.

„În urma propunerilor venite din partea Statelor Unite, au apărut şi alte elaborări şi cred că astăzi acest document este pe biroul preşedintelui Trump", a spus Zelenski, menţionând că discuţiile au fost "constructive", deşi "nu uşoare".

Zelenski a exprimat regretul că nu vede semne că Statele Unite ar pune suficientă presiune asupra Rusiei pentru a ajunge la o soluție de pace. El a adăugat că emisarul special al lui Trump, Steve Witkoff, urmează să discute în Rusia cu preşedintele Vladimir Putin despre propunerea de plan de pace formulată de preşedintele SUA.