Thailanda şi Cambodgia s-au înţeles asupra unei încetări a focului „necondiţionate” de luni de la miezul nopţii, a anunţat premierul malayezian Anwar Ibrahim la finalul convorbirilor între reprezentanţii celor două părţi din ţara sa, transmite Agerpres, potrivit g4media.ro.

„Cambodgia şi Thailanda au ajuns la un acord comun care prevede o încetare a focului imediată şi necondiţionată care este valabilă de la miezul nopţii 28 iulie 2025, în această seară. Acest lucru este definitiv”, a declarat Anwar Ibrahim, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a blocului regional SEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est).

El a mai precizat că cele două părţi au convenit să poarte pe viitor discuţii directe în acest dosar.

„Astăzi am avut o întâlnire foarte bună şi rezultate foarte bune care sperăm să pună capăt imediat luptelor care au provocat pierderi de vieţi, răniţi şi strămutări”, a declarat premierul cambodgian Hun Manet. El le-a mulţumit preşedintelui SUA Donald Trump şi Chinei pentru eforturile de a ajuta la încheierea unui armistiţiu.

„Sperăm că soluţiile pe care premierul Anwar tocmai le-a anunţat vor stabili condiţiile pentru ca discuţiile noastre bilaterale să ducă din nou la relaţii normale”, a adăugat el.

Premierul thailandez interimar Phumtham Wechayachai, care a exprimat anterior îndoieli privind sinceritatea Cambodgiei înainte de negocierile din Malayezia a declarat că ţara a sa a fost de acord cu încetarea focului care „va fi aplicată cu succes şi bună credinţă de ambele părţi”.

Joi, la granița dintre Cambodgia și Thailanda au izbucnit focuri de armă, soldate cu mai mulţi morți și răniți. Ciocniri de o intensitate rară în această regiune unde frontiera desparte cele două regate de mai bine de un secol. Această nouă izbucnire de violență reflectă disputele politice interne care zguduie cele două țări.

Bangkok-ul a lansat joi, 24 iulie, atacuri împotriva unor ținte militare din țara vecină, în timp ce Phnom Penh-ul a lansat atacuri cu artilerie și rachete. Ministerul Sănătății din Thailanda a raportat un număr de 12 morți, din care 11 civili, și 35 de răniți. Acestea sunt cele mai violente ciocniri la frontieră din regiune din ultimii peste 10 ani.

Situația s-a înrăutăţitit prima dată pe 28 mai, după ce un soldat cambodgian a fost ucis într-un schimb de focuri în „Triunghiul de Smarald” – o zonă revendicată atât de Cambodgia, cât și de Thailanda.

Deși circumstanțele exacte ale incidentului rămân neclare pentru moment, acesta a stârnit imediat tensiuni de ambele părți.

În zilele care au urmat, ambele țări au anunțat măsuri de represalii: Thailanda și-a închis punctele de trecere a frontierei terestre unul câte unul, în timp ce Cambodgia a suspendat achiziționarea mai multor produse de la vecinul său, inclusiv combustibil.