Confruntările armate dintre Thailanda și Cambodgia, izbucnite pe fondul unui vechi conflict privind granița, s-au intensificat dramatic și riscă să se transforme într-un conflict militar deschis, a declarat vineri premierul interimar thailandez, Phumtham Wechayachai, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.
Joi dimineața au izbucnit ciocniri între cele două țări într-o zonă disputată, învecinată cu un templu antic, care s-au extins rapid în alte zone de-a lungul frontierei contestate, iar schimburile intense de artilerie au continuat vineri, pentru a doua zi consecutivă.
Thailanda și Cambodgia au o dispută de mai bine de un secol privind suveranitatea asupra diverselor puncte nedelimitate de-a lungul frontierei terestre de 817 km, care a fost cartografiată pentru prima dată de Franța în 1907, când Cambodgia era colonia sa.
„Situația actuală evoluează periculos și ar putea escalada până în punctul unui război. Suntem încă într-un stadiu de altercație, dar folosim deja arme grele. Până acum ne-am limitat la acțiuni de apărare pentru a proteja teritoriul și suveranitatea țării”, a spus premierul într-o declarație de presă susținută la Bangkok, potrivit The Guardian.
Luptele s-au extins
Potrivit unui oficial militar thailandez, luptele s-au extins în 12 locații de-a lungul frontierei disputate, o escaladare semnificativă față de cele 6 locații raportate cu o zi înainte.
Confruntările implică arme grele, artilerie de câmp și lansatoare de rachete BM-21 utilizate de Cambodgia, potrivit amiralului Surasant Kongsiri, purtător de cuvânt al armatei thailandeze.
Thailanda a răspuns cu „focuri de susținere proporționale cu situația tactică”, potrivit unui comunicat militar.
Oficialii thailandezi au anunțat că 138.000 de oameni din patru provincii de frontieră au fost evacuați. Numărul deceselor din Thailanda a urcat la 15, dintre care 14 sunt civili – printre victime se numără și un băiat de 8 ani.
De cealaltă parte, Cambodgia nu a oferit date oficiale privind victimele, însă un oficial local din provincia Oddar Meanchey a declarat pentru Reuters că un civil a murit, cinci au fost răniți, iar 1.500 de familii au fost evacuate.
Tensiuni vechi, alimentate de lideri influenți
Conflictul are rădăcini istorice și se leagă de dispute teritoriale nerezolvate de pe vremea coloniilor, de-a lungul celor 817 km de graniță. Luptele au reizbucnit joi dimineață, în urma unei perioade de tensiuni mocnite din luna mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-un schimb de focuri.
Criza a escaladat miercuri, după ce cinci soldați thailandezi au fost răniți de o mină antipersonal – al doilea incident de acest fel într-o săptămână. Thailanda a acuzat Cambodgia că a amplasat minele recent și și-a rechemat ambasadorul de la Phnom Penh, anunțând și expulzarea ambasadorului cambodgian din Bangkok. Cambodgia a respins acuzațiile.
Joi, Thailanda a acuzat Cambodgia că a lansat atacuri cu rachete și artilerie asupra zonelor civile, iar forțele aeriene thailandeze au ripostat cu atacuri aeriene asupra unor ținte militare cambodgiene.
Războiul umbrelor dintre Hun Sen și Thaksin
Escaladarea a fost amplificată de tensiuni personale și politice între doi foști lideri influenți: Hun Sen, fostul premier autoritar al Cambodgiei până în 2023, când i-a predat puterea fiului său, Hun Manet , și Thaksin Shinawatra, fost premier populist al Thailandei, al cărui fiică, Paetongtarn Shinawatra, a devenit prim-ministru în 2024. Ambii foști lideri își păstrează o influență majoră în politicile naționale, notează The Guardian.
Thaksin a declarat pe rețelele de socializare joi seară că a mulțumit țărilor care s-au oferit să medieze criza, dar că ar dori să mai aștepte puțin, adăugând: „Trebuie să lăsăm armata thailandeză să-și facă treaba și să-i dăm o lecție lui Hun Sen”.
Răspunsul lui Hun Sen nu a întârziat, spunând că „tonul belicos” al lui Thaksin subliniază „agresiunea militară a Thailandei față de Cambodgia”.
Într-o declarație în care îl acuza pe Thaksin că și-a trădat propriul rege și partidul, el a adăugat: „sub pretextul răzbunării împotriva lui Hun Sen, el recurge la război, a cărui consecință finală va fi suferința poporului”.
Spitale atacate. Se cere anchetă pentru crime de război
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri pentru a discuta criza. Statele Unite s-au declarat „profund îngrijorate de escaladarea violenței” și au cerut „încetarea imediată a ostilităților și protejarea civililor”.
China a transmis că este „profund preocupată” și că „va face tot posibilul să promoveze dialogul și pacea”.
Ministrul Sănătății din Thailanda, Somsak Thepsuthin, a anunțat că un spital din provincia Surin a fost lovit de tiruri de artilerie, ceea ce consideră a fi o crimă de război.
Premierul interimar Phumtham a condamnat utilizarea armelor grele în afara zonelor de conflict, fără ținte clare, afirmând că astfel de acțiuni încalcă dreptul internațional.