Executivul UE va retrage propunerea de plafonare a pretului pentru gazul rusesc, insa va continua sa sustina impozite exceptionale pe profiturile „suplimentare” ale companiilor energetice, potrivit unui document dezvaluit de The Guardian.
Un proiect de regulament privind „instrumentul de urgenta a energiei electrice” vazut de The Guardian nu contine nici un plafon de pret pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, dupa ce statele membre nu au reusit sa cada de acord asupra restrictiilor saptamana trecuta.
Se asteapta ca UE sa perceapa taxe exceptionale pe profiturile mari ale companiilor de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producatorilor de energie electrica cu emisii reduse de carbon.
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de asteptat sa publice planul Europei privind abordarea cresterii preturilor la energie electrica atunci cand isi va tine miercuri discursul anual privind starea Uniunii.
Textul final s-ar putea schimba in continuare, dar proiectul dezvaluie indoielile Comisiei cu privire la obtinerea unui sprijin suficient din partea statelor membre UE pentru masura de a pune un plafon pentru gazul rusesc, ca raspuns la strategia Kremlinului de a folosi gazul ca „arma”.
Statele membre ale UE care importa cantitati mari de gaz din Rusia, inclusiv Ungaria, Slovacia si Austria, s-au declarat impotriva plafonarii gazului rusesc, deoarece se tem ca Kremlinul va opri toate fluxurile de gaze, aruncand tarile lor in recesiune. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a amenintat deja ca va opri exporturile de energie catre Europa daca se accepta un astfel de plan.
Peste 10 tari, printre care si Franta si Polonia, ar dori sa impuna un plafon de pret pentru toate gazele importate, masura pe care o considera o modalitate mai buna de a reduce cresterea preturilor. Comisia nu este entuziasmata de aceasta idee, deoarece se teme ca UE ar pierde in fata tarilor pregatite sa plateasca mai mult pe piata extrem de competitiva a gazelor naturale lichefiate.
Tarile de Jos si Danemarca se feresc de orice plafon de pret, in timp ce Germania se teme ca un plafon de pret al gazului rusesc ar diviza.
Astfel, in contextul in care statele membre sunt divizate, Comisia, care este responsabila cu elaborarea propunerilor legislative ale UE, urmareste sa propuna masuri care unesc clubul de 27 de membri. Guvernele UE sustin in mare masura limitarea pretului energiei electrice din surse cu emisii scazute de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau nucleare, si redirectionarea acestor fonduri catre gospodariile si intreprinderile vulnerabile.
Companiile de petrol si gaze se vor confrunta cu o taxa exceptionala separata, descrisa ca o „contributie de solidaritate”. In documentul obtinut, Comisia estimeaza ca va exista o crestere de cinci ori a profiturilor companiilor de petrol, gaze si carbune in 2022. Aceste profituri „excedentare” si „neasteptate”, nu rezulta din nicio alegere economica sau investitionala, precizeaza Comisia, ci se datoreaza unor „evolutii imprevizibile pe pietele energetice in urma razboiului ilegal in curs din Ucraina”. In text nu este propusa nicio cota pentru taxa exceptionala.
Statele membre sunt, de asemenea, solicitate sa convina asupra unui obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrica in orele de varf, desi nu a fost propusa nicio cifra.
Europa se confrunta cu cresterea preturilor la gaze chiar inainte de razboiul din Ucraina. Constrangerile privind aprovizionarea au fost agravate de vara secetoasa record a anului 2022, care a crescut cererea de aer conditionat, reducand in acelasi timp energia hidroenergetica din rauri si rezervoare. In plus, jumatate din flota de reactoare nucleare a Frantei a fost fortata sa se deconecteze din cauza problemelor de siguranta, inversand rolul traditional al tarii de exportator de energie electrica catre vecinii sai.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.