Operatiunea de trolling online desfasurata de Rusia devine din ce in ce mai descentralizata si castiga „tractiune incredibila” pe platforma TikTok, expunand dezinformari menite sa creeze indoieli asupra evenimentelor din Ucraina, avertizeaza cercetatori americani in retelele sociale consultati de The Guardian.
Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiaza ferma de troli a Agentiei de Cercetare pe Internet (IRA) cunoscuta in jargonul rusesc online ca „Trolii din Olgino”, a identificat un mecanism de distribuire de postari si conturi false de verificare a informatiilor, care amplifica dezinformarea prin conexiunea intre platforme precum Instagram, TikTok si Telegram.
Aceste tactici curente ale IRA, compania ruseasca, cu sediul in Sankt Petersburg, care ia parte la operatiuni de influentare a mediului online in numele guvernului Rusiei, au fost reperate ca active in diferite locuri de pe pamant.
Duminica, guvernul Regatului Unit a sustinut ca a identificat o fosta fabrica de troli din Sankt Petersburg, ca parte dintr-o noua baza pentru operatiuni de trolling, in care „soldatii cibernetici vizeaza fara mila politicienii si publicul larg din mai multe tari, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud si India”.
Ministerul de Externe de la Londra a transmis ca personalul platit din Rusia „foloseste aplicatia Telegram pentru a recruta si coordona in mod activ noi sustinatori, care vizeaza apoi profilurile de social media ale criticilor de la Kremlin, spamandu-le cu mesaje pro-Putin si comentarii de sustinere a razboiului pornit de Moscova in Ucraina”.
Profesorul Linvill a spus ca acest lucru este „foarte similar cu ceea ce am vazut anterior ca face IRA, avand in vedere modul in care intelege puterea autenticitatii”.
Printre cei vizati se afla premierul Marii Britanii Boris Johnson, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar si seful diplomatiei UE, Josep Borrell. Studiul finantat de guvernul britanic arata ca operatiunea derulata de armata de troli a lui Putin a vizat si conturile de social media ale trupelor sau artistilor Daft Punk, David Guetta, Tiesto si Rammstein.
Guvernul Marii Britanii a transmis ca impartasit informatiile colectate cu platformele de social media pe care le-a verificat.
„Nu putem permite Kremlinului si fermelor sale de troli sa invadeze spatiile noastre online cu minciunile lor despre razboiul ilegal al lui Putin. Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internationali si va continua sa lucreze indeaproape cu aliatii si platformele de social media pentru a bloca operatiunile de informare rusesti”, a declarat Liz Truss, ministrul britanic de Externe.
La randul sau, Nadine Dorries, secretarul de stat pentru cultura din Marea Britanie a declarat ca aceste actiuni sunt "incercari ale lui Putin si ale masinii sale de propaganda de a insela lumea cu privire la brutalitatea pe care o provoaca asupra poporului Ucrainei" si a spus ca aceste dovezi din studiu ajuta la identificarea si inlaturarea eficienta a campaniei de dezinformare rusa.
Darren Linvill a spus ca trolii care folosesc comentarii sub umbrela conturilor legitime reprezinta o tactica obisnuita de dezinformare si nu este noua. „IRA are o istorie lunga de a profita de vocile legitime”, a adaugat acesta.
Un beneficiu al unui troll care posteaza comentarii sub un cont cu un numar mare de urmaritori este ca nu au nevoie de multi adepti pentru a fi vazut mesajul sau.
Linvill a spus ca IRA a postat aproape intotdeauna in rusa si ca obiectivul principal parea sa fie influentarea opiniei publice ruse, dar guvernul britanic a spus ca ultimele sale cercetari sugereaza ca operatiunea Moscovei a fost „creata pentru a manipula opinia publica internationala” in favoarea campaniei sale militare din Ucraina.
TikTok si Twitter au inchis zeci de conturi in ultimele luni despre care Linvill crede ca ar putea fi legate de activitatea IRA. Darren Linvill a spus ca impactul TikTok a fost deosebit de uimitor, unele conturi avand sute de mii de urmaritori. „Au fost foarte, foarte eficiente mesajele de pe acea platforma”, a spus Linvill. „Au obtinut o tractiune incredibila in spatiul nationalist rus”, a mai precizat acesta.
Twitter a declarat ca evalueaza in mod proactiv comportamentul neautentic de pe retea si de la inceputul razboiului din Ucraina a eliminat peste 100.000 de conturi pentru incalcarea politicii sale de manipulare a mesajului. In plus, compania americana a anuntat ca a etichetat sau eliminat peste 50.000 de postari referitoare la razboiul pornit de Rusia in Ucraina.
TikTok si compania Meta, care opereaza Facebook si Instagram, au fost, de asemenea, abordate pentru comentarii, dar nu au raspuns.
Linvill a spus ca strategia IRA nu a fost aceea de a-i face pe oameni sa creada ceva nou, ci mai degraba de a semana indoiala si de a provoca neincredere in sursele de informatii care sunt de obicei considerate legitime, in special pentru a descuraja opozitia interna fata de presedintele rus. „Daca nu crezi in nimic, nu vei lupta pentru nimic si este mai probabil sa fii de acord cu Putin”, explica Darren Linvill filozofia simpla din spatele exercitiului de manipulare al trolilor rusi.
„Superfanii” lui Putin, care incearca sa promoveze imaginea liderului rus pe Facebook
Cu toate ca invadarea Ucrainei a fost condamnata de o mare parte din lume si in ciuda atrocitatilor socante comise de soldatii rusi, o retea de grupuri de Facebook continua sa promoveze imaginea lui Putin drept un erou care sta in calea Occidentului si care se bucura de sprijinul publicului larg, relateaza BBC News.
Milioane de oameni au vizualizat postarile de pe Facebook care il infatiseaza pe Putin zambind cu o atitudine pozitiva si pasnica. Acestia sunt „superfanii” lui Putin pe care jurnalistii de la BBC si cercetatorii de la Institutul pentru Dialog Strategic (IDS) i-au investigat.
Expertii de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri in total si posteaza imagini si mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise in mai multe limbi, printre care engleza, rusa, persana, araba si khmera, limba oficiala a Cambodgiei.
Aceste grupuri sunt populare, dar si foarte active. In ultima luna, cercetatorii au gasit 16.500 de postari care au generat in total peste 3,6 milioane de interactiuni, precum mesaje, emoticoane si like-uri. Grupurile au strans peste 100.000 de membri noi de la inceputul invaziei in 24 februarie.