Rusia își intensifică recrutările pentru război, iar sălile de fitness și spațiile publice au devenit ținta unor razii organizate de autorități, în ultima vreme, scrie știrileprotv.ro

Imigranții și tinerii ruși apți pentru serviciul militar sunt principalii vizați, într-un context tensionat marcat de cea mai amplă mobilizare a forțelor armate ruse din ultimii zece ani, potrivit The Telegraph.

În timpul unui antrenament de seară la Spirit Fitness, în sud-estul Moscovei, persoanele aflate la sală au fost brusc instruite să se arunce la pământ.

Aceasta nu făcea parte din rutina lor de antrenament, ci era un ordin din partea poliției ruse, aflate în căutarea imigranților ilegali și a celor care evită recrutarea militară.

Astfel de raiduri au fost raportate în mai multe orașe rusești de câteva săptămâni, chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze ordinul de încorporare a 160.000 de bărbați în cadrul apelului militar bianual – cel mai mare de acest fel din 2011 încoace, spun activiști pentru drepturile omului.

Martorii spun că poliția împarte persoanele din sală în cetățeni ruși și imigranți fără cetățenie. Rușii sunt duși la centrele de recrutare, unde le sunt verificate registrele militare.

Non-cetățenii sunt acuzați de încălcări ale regimului de imigrație și li se oferă o alegere: deportarea sau înrolarea în armată, potrivit Current Time, o platformă media independentă rusă.

„Brusc, toată lumea e cu fața la podea”

Imagini de la raidul din 30 martie la Spirit Fitness arată zeci de bărbați și femei culcați la pământ cu mâinile ridicate. Câteva zile mai târziu, o altă filială a aceleiași săli a fost percheziționată.

Martorii au spus pentru publicație că femeilor li s-a permis să plece, în timp ce bărbații au fost separați după etnie sau naționalitate și li s-a cerut să își prezinte actele.

„Eram pe bandă, mă uitam la [un show], îmi vedeam de treabă. Deodată, cineva mă bate pe umăr. Cobor de pe bandă și văd că toată lumea e cu fața la podea”, a declarat un client pentru canalul Telegram msk1_news.

Un alt martor a spus pentru Current Time că polițiștii le-au cerut tuturor bărbaților să arate pașapoartele, care au fost imediat verificate pentru înregistrările de serviciu militar.

„Verificau pașaportul, căutau pagina cu serviciul militar. Dacă scria că ești obligat să servești, erai dus la centrul de recrutare – indiferent de situație, doar pentru ‘verificare’”, a spus acesta.

Spirit Fitness nu a comentat incidentul, dar angajații au declarat că astfel de raiduri au devenit rutină. Avocații spun că raiduri similare au loc cam de două ori pe lună în Moscova, Sankt Petersburg, Irkutsk și Ekaterinburg.

După verificarea înregistrărilor, unii bărbați sunt eliberați. Alții primesc ordin de recrutare pe loc și sunt reținuți.

„Soțul meu e acum în instanță,” a spus Anastasia, care locuiește într-un oraș de lângă Moscova.

„Au încercat să-i emită ilegal un ordin de recrutare acum mai bine de doi ani – deși are o scutire. Acum l-au dus iar la biroul militar. Am fugit cu actele, dar nu l-au lăsat să plece până n-a ajuns avocatul,” a explicat ea.

Activistele pentru drepturile omului spun că migranților acuzați de infracțiuni minore li se oferă o „cale de scăpare”: un contract militar pentru a lupta în Ucraina.

Valentina Chupik, avocată specializată în drepturile omului, a declarat: „Rețin doar persoanele care nu sunt etnic ruși. Apoi separă cetățenii de non-cetățeni. Pentru non-cetățeni, inventează acuzații de huliganism și îi deportă. Din 5 februarie, asta e tot ce le trebuie – chiar dacă nu au făcut nimic rău. Cetățenii sunt duși direct la biroul militar.”

Un alt activist, care a dorit să rămână anonim, a spus că raidurile au vizat deliberat „săli de sport etnice” – centre frecventate în special de comunitățile de migranți.

Emily Ferris, expertă în Rusia la Royal United Services Institute, a declarat pentru The Telegraph că metodele sunt mai „agresive în mod deschis” decât erau obișnuiți majoritatea rușilor.

„Au apelat la metode mai coercitive, cum ar fi să sugereze, de exemplu, muncitorilor din fabrici că dacă nu se prezintă pentru recrutare, vor fi concediați,” a spus Ferris.

Kremlinul a adoptat și o strategie de tip „băț și morcov”, oferind bonusuri financiare mari pentru a atrage noi recruți.

O investigație recentă realizată de Janis Kluge, cercetător la Institutul German pentru Studii de Securitate Internațională, a arătat că ratele de recrutare au crescut brusc în martie.

Această creștere a fost parțial determinată de majorarea stimulentelor financiare oferite de autoritățile regionale, disperate să-și atingă cotele. Fiecare regiune din Rusia a mărit cel puțin o dată bonusul de semnare anul trecut, iar multe au făcut-o din nou în ianuarie.

Între 1.000 și 1.500 de voluntari se înscriu acum zilnic, potrivit lui Kluge, comparativ cu aproximativ 600 pe zi în urmă cu un an.

Creșterea recrutării la Moscova vine în contextul în care Donald Trump, președintele SUA, continuă să facă presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului, dând frecvent vina pe Volodimir Zelenski și pe Ucraina pentru conflict.

Dar Ferris spune că această campanie de recrutare arată că Rusia nu este încă pregătită pentru pace, chiar dacă noii recruți nu sunt trimiși imediat pe front. Kremlinul, afirmă ea, vrea să cucerească cât mai mult teritoriu posibil înainte de a accepta un armistițiu.

Important, ea notează că forțele ucrainene încă dețin controlul asupra unor zone din regiunile Belgorod și Kursk de la granița sudică – o situație inacceptabilă pentru Moscova într-un eventual acord de încetare a focului.

„Cred că vor trage de timp, poate încă un an Nu pot accepta un armistițiu cu linia frontului acolo unde este acum. Linia frontului le este favorabilă, și probabil asta este ideea pentru noii recruți. Ar putea fi folosiți ca forțe auxiliare pentru a ajuta Rusia să avanseze puțin mai mult”, a spus Ferris.