Toate privirile sunt acum îndreptate spre Vatican. În Capela Sixtină a început conclavul, ritualul secret și solemn prin care cardinalii aleg un nou papă. Închiși sub bolta pictată de Michelangelo, 133 de cardinali s-au izolat de lume, în căutarea celui care va conduce Biserica Catolică. Iar semnalul fumului alb poate veni oricând în următoarele zile. Până atunci, Vaticanul e în liniște, dar sub tensiune.

„În numele Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh.”

Dimineața la Vatican a început cu Liturghia Pro eligendo Pontifice din Bazilica Sfântul Petru, acesta fiind primul act oficial al Conclavului.

Înainte de a intra în Capela Sixtină, cei 133 de cardinali electori au jurat pe Biblie sub amenințarea excomunicării, că vor păstra toată viața secretul celor petrecute înăuntru.        

Locul a fost verificat minuțios ca nu cumva să existe microfoane ascunse. Iar după amiază a fost oprit semnalul de telefonie mobilă, până se va alege noul papă.

Camelia DONȚU, REPORTER PRO TV BUCUREȘTI: „Au fost luate măsuri de securitate. Capela a fost securizată de către jandarmeria Vaticanului.”

Metoda de alegere a pontifului este reglementată până la ultimul detaliu în Constituția Apostolică și în alte documente ale Vaticanului.

Boris SANCHEZ, REPORTER CNN: „Legile Vaticanului specifică faptul că buletinele de vot trebuie să fie din hârtie, cu forma dreptunghiulară, având în partea superioară cuvintele „Eligo in summum pontificem”, adică „Îl aleg drept Suveran Pontif”. Cardinalul scrie apoi numele celui ales pentru a fi papă în partea inferioară. Împăturește buletinul de vot de două ori. Apoi, cardinalii cu rangul cel mai înalt duc primii buletinele de vot la alter, ținându-le în mână astfel încât să poată fi văzute. Fiecare cardinal plasează apoi buletinul de vot într-un recipient metalic acoperit.”

Voturile sunt apoi numărate în funcție de numele scris pe foaie, cu un ac și un fir roșu. Un candidat are nevoie de susținerea a două treimi dintre cardinalii electori, adică de 89 de voturi, pentru a fi ales papă.

Boris SANCHEZ, REPORTER CNN: „Apoi buletinele de vot sunt aduse la sobe în spatele Capelei Sixtine. Una dintr sobe are un dispozitiv electronic care adaugă substanțe chimice pentru a schimba culoarea fumului. Fumul negru înseamnă că niciun candidat nu a primit o majoritate de două treimi și încă nu a fost ales un papă. Fumul alb înseamnă că s-a ajuns la un consens.”

În ceea ce privește cardinalii cu cele mai mari șanse să adune cele 89 de voturi necesare.

Camelia DONȚU, REPORTER PRO TV BUCUREȘTI: „3 nume ies în evidență. 2 cardinali itlaieni, Pietro Parolin și Matteo Zuppi, dar și un cardinal filipinez Luis Antonio Tagle, dar în Capela Sixtină, acolo unde are loc Conclavul se știe că lucrează providența, așa că orice se poate întâmpla.”        

Potrivit caselor de pariuri, cele mai mari șanse le are cardinalul italian Pietro Parolin, el fiind urmat de cel filipinez Luis Antonio Tagle, iar pe locul trei s-a poziționat Matteo Zuppi, tot din Italia. Dacă după trei zile de vot, cardinalii nu ajung la un acord, sesiunile vor fi suspendate pentru o zi de rugăciune și discuții libere.

„Aș vrea să văd un papă progresist, de asta are nevoie Biserica Catolică acum.”

Papa Francisc s-a stins din viață în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, după un accident vascular cerebral și un stop cardiac. În ultimele săptămâni de viață acesta s-a luptat cu o insuficienţă respiratorie acută. La funeraliile suveranului au participat circa 250 de mii de oameni. Papa Francisc a fost primul Suveran Pontif din America de Sud. A cucerit lumea prin simplitatea sa și prin grija față de cei săraci.