2023 este anul in care s-au inregistrat temperaturi globale fara precedent, dar si cifre neatinse pana acum in ceea ce priveste migratia persoanelor, relateaza AFP, care a realizat o retrospectiva a 10 recorduri ce au marcat acest an ajuns in ultima saptamana, scrie stirileprotv.ro
114 milioane de persoane stramutate
Conflictele din Ucraina, Sudan, Myanmar, Republica Democrata Congo, criza umanitara din Afganistan, dezastrele din Somalia: niciodata pana acum numarul persoanelor stramutate in lume nu a fost atat de mare, un bilant de 114 milioane de persoane fiind anuntat la sfarsitul lunii septembrie de Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR).
De atunci, razboiul dintre Israel si Hamas, dupa atacul fara precedent din 7 octombrie, a provocat 1,9 milioane de noi stramutati in Gaza, potrivit ONU.
Temperatura globala a atins un maxim
Temperatura medie la suprafata globului a atins cote record in primele 11 luni ale anului, potrivit observatorului european Copernicus: din ianuarie pana in noiembrie, mercurul a fost in medie cu 1,46 grade Celsius mai mare decat in perioada 1850-1900. Ca urmare, 2023 va fi cel mai cald an inregistrat vreodata in ceea ce priveste media anuala.
Cerere de carbune fara precedent
Cererea de carbune nu a fost niciodata atat de mare la nivel mondial, depasind 8,5 miliarde de tone, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), fiind alimentata de consumul centralelor electrice din India si China.
Dupa acest varf, consumul global de carbune va scadea, prevede AIE, datorita cresterii ponderii energiilor regenerabile si a reducerii apetitului chinezilor.
Carbunele este responsabil pentru 40% din emisiile globale de CO2 provenite din sectoarele energetic si industrial.
Cea mai populata tara
India a detronat China si este cea mai populata tara din lume, cu peste 1,425 miliarde de locuitori, potrivit ONU.
Populatia Chinei a atins un varf de 1,426 miliarde de locuitori in 2022 si de atunci a inceput sa scada, in timp ce populatia Indiei continua sa creasca, potrivit Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU.
Rata dobanzii in Europa, la un nivel fara precedent
Pentru a pune botnita inflatiei, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat ratele sale cheie de zece ori la rand, ducand rata de referinta la un maxim istoric de 4% in septembrie, ceea ce a afectat consumul, investitiile, piata imobiliara si, in cele din urma, cresterea in zona euro.
Aurul, mai mult ca niciodata un refugiu sigur
Pretul aurului a atins cel mai ridicat nivel din istorie la inceputul lunii decembrie, depasind 2.100 de dolari pe uncie, jucandu-si din plin rolul de refugiu in fata perspectivei de scadere a ratelor dobanzilor din SUA si in fata instabilitatii geopolitice provocate de razboiul dintre Israel si Hamas.
Amenda uriasa pentru Facebook
Compania-mama a retelei sociale Facebook, grupul american Meta, a fost amendata in luna mai cu suma record de 1,2 miliarde de euro de catre autoritatea de reglementare irlandeza, care actioneaza in numele UE, pentru incalcarea normelor europene de protectie a datelor cu caracter personal, celebrul GDPR care, intrat in vigoare in 2018, a devenit o referinta mondiala in domeniu.
Dublu record la maraton
Recordul mondial la maraton a fost doborat de doua ori in acest an: la masculin de un kenyan aproape necunoscut, de 24 de ani, Kelvin Kiptum (2:00:35), iar la feminin de o etiopianca de 27 de ani, practic incepatoare, Tigst Assefa (2:11:53).
Freddie, in continuare in top
O licitatie pentru 1.400 de obiecte care au apartinut legendarului cantaret rock Freddie Mercury a ajuns in septembrie la 40 de milioane de lire sterline (46,5 milioane de euro), un record pentru acest tip de colectie.
Pianul cu coada la care a compus toate hiturile sale, incepand cu "Bohemian Rhapsody", a fost vandut cu 2 milioane de euro.
Cel mai batran caine din lume
Distins in februarie de Guinness World Records ca fiind cel mai batran caine din lume, Bobi a murit la 31 de ani, in octombrie, dupa o existenta linistita intr-un sat din centrul Portugaliei. Acest Rafeiro, o rasa de caine a carei speranta normala de viata nu depaseste 14 ani, traia inconjurat de pisici. Poate ca acesta este secretul longevitatii sale, noteaza, cu umor, AFP.