După succesul loviturii ucrainene cu două rachete antinavă Neptun asupra crucișătorului Moskva în aprilie 2022, Rusia a încercat să îl salveze, desfășurând o amplă operațiune de căutare și salvare, scrie digi24.ro. 

Comandantul marinei ucrainene Oleksii Neizhpapa a declarat acest lucru într-un interviu acordat unei publicații din Odesa, scrie Ukranews. Potrivit comandantului Marinei ucrainene, la o jumătate de oră după atac, nave rusești, inclusiv fregate, nave cu rachete și chiar o navă de recunoaștere, au pornit spre locul incidentului. 

„Acest detașament a inclus, de asemenea, nave de căutare și salvare. Acolo a fost și o navă de căutare și salvare, care a acordat asistență crucișătorului pentru ca acesta să nu se scufunde. Apoi au au legat nava de un remorcher și, după cum știți, au dus-o spre Sevastopol. Au încercat să o salveze, dar nu au putut. De la prânz până spre dimineața, când s-a scufundat, a existat suficient timp pentru a scoate oamenii de pe navă. O parte din echipaj chiar a fost salvat. Nu toți, desigur. Dar nu voi putea niciodată să vă spun exact câți dintre ei au fost acolo și câți au fost salvați”, a spus el.

Crucișătorul Moskva a fost lovit la 13 aprilie 2022, când Forțele Armate Ucrainene l-au lovit cu două rachete Neptun. Nava a fost avariată și după ceva timp s-a scufundat. Secretarul de atunci al Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al Ucrainei, Oleksii Danilov, a raportat că rușii au reușit să salveze doar 58 de persoane din cele 510 care se credea că se află la bordul crucișătorului rusesc cu rachete Moskva în Marea Neagră. 

Se presupune că o parte dintre marinarii ruși, neevacuați la timp, au fost victimele încăpățânării cu care s-a crezut că nava de război poate fi remorcată și repusă pe linia de plutire, însă acest lucru nu poate fi demonstrat. La 30 martie 2025, The New York Times a raportat că oficialii americani au fost furioși când au aflat că Ucraina a atacat nava amiral rusească Moskva din Marea Neagră, cu atât mai mult cu cât ea fusese detectată în timpul unei recunoașteri de rutină de către ofițerii navale americani și ucraineni. 

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenchuk, a declarat că Ucraina însăși a obținut coordonatele crucișătorului Moskva, iar Marina l-a atacat pe cont propriu, fără asistența SUA.