Un fost oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat pentru Reuters că aproximativ 200 de soldați chinezi luptă pentru Rusia în Ucraina. Doi actuali oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului, au confirmat că sunt mai mult de o sută. Analiștii consultați de publicația The Hill spun că Beijingul își pregătește de fapt armata pentru o posibilă viitoare invazie în Taiwan, scrie digi24.ro.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat numărul acestora la 155. Forțele sale au capturat recent doi dintre ei.
Reuters relatează că guvernul american consideră că acești soldați sunt mercenari și că, aparent, nu au nicio „legătură directă” cu guvernul chinez.
Reuters mai scrie că „ofițerii militari chinezi, cu aprobarea Beijingului, au efectuat vizite aproape de linia frontului rusesc pentru a trage învățăminte și a învăța tactici de război”. Fostul oficial al serviciilor secrete occidentale a declarat că acești ofițeri „sunt absolut acolo sub aprobare”.
„Partidul Comunist tânjește după o experiență de primă mână pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a-și informa Armata de Eliberare a Poporului cu privire la viitoarele războaie”, a declarat pentru The Hill, la sfârșitul săptămânii trecute, Richard Fisher de la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie din Washington, D.C. „Pentru AEP, câmpul de luptă din Ucraina oferă cea mai intensă și mai brutală evoluție a bătăliei revoluționare dintre armele fără pilot și apărarea care folosește echipamente de război electronic dispuse împotriva lor”.
„Dacă AEP poate înțelege și extinde lecțiile de pe câmpul de luptă din Ucraina, își poate crește considerabil șansele de a obține o victorie blitzkrieg în Taiwan”, spune Fisher.
De asemenea, este posibil ca ofițerii chinezi să facă mai mult decât să observe și să raporteze în China, ci să le și ofere sfaturi omologilor lor ruși. China a sprijinit eforturile de război ale Rusiei încă de la început.
China a dat aproape sigur undă verde invaziei prin declarația comună de 5.300 de cuvinte emisă de Xi Jinping și Vladimir Putin la Beijing pe 4 februarie 2022, cu doar 20 de zile înainte de atacul rusesc, notează publicația americană. Putin ar fi putut invada mai devreme, dar a dat curs dorințelor Chinei și a așteptat până după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a ataca fosta republică sovietică, susține aceasta.
În timpul războiului, China l-a sprijinit pe Putin aproape în toate direcțiile. Beijingul a cumpărat petrol rusesc sancționat de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, și-a deschis sistemele financiare și bancare instituțiilor ruse sancționate, a furnizat informații militare și sprijin diplomatic și propagandistic și a vândut produse cu dublă utilizare și, potrivit unor surse, arme.
Având în vedere sprijinul acordat de Beijing atât Moscovei, cât și Phenianului, este puțin probabil ca Coreea de Nord să se fi putut alătura războiului de partea Rusiei fără aprobarea Chinei.
„Este puțin probabil ca acestor soldați să li se fi permis să călătorească în Rusia fără acordul deplin al regimului Xi”, a declarat Charles Burton de la think tank-ul Sinopsis.
„Xi conduce un stat care supraveghează aproape tot și acordă o atenție deosebită interacțiunilor cetățenilor săi cu parteneri apropiați precum Rusia”, a declarat Burton, de asemenea fost diplomat canadian staționat la Beijing. „Câteva sute de bărbați chinezi de vârstă militară care părăsesc țara pentru a lupta într-un război străin este cu siguranță ceva despre care Beijingul ar ști”.
Există, de exemplu, agenți ai Ministerului Securității de Stat care monitorizează cererile de viză pentru Rusia.
„Este în concordanță cu strategia comunistă chineză”
Prezența soldaților chinezi în Ucraina amintește de „voluntarii poporului chinez” care au plecat să lupte împotriva trupelor Națiunilor Unite în Coreea de Nord începând din 1950.
„Trimiterea inițială de către China a unei mici cohorte care să se alăture rușilor este în concordanță cu strategia comunistă chineză de a crea o negație plauzibilă și apoi un strat de legitimitate pentru o creștere treptată a efectivelor de pe linia frontului”, spune Burton. „Acest lucru va fi însoțit aproape sigur de introducerea treptată a armamentului ofensiv chinez sofisticat”, a adăugat el.
Burton este, de asemenea, îngrijorat de faptul că Rusia, îndatorată Chinei din cauza sprijinului în Ucraina, nu va putea spune „nu” atunci când China va cere Moscovei să trimită forțe pentru a o ajuta să invadeze Taiwanul sau un alt vecin.
Armata chineză și cea rusă organizează în mod regulat exerciții comune în Asia de Est. Prin urmare, Pentagonul ar trebui să presupună că aceste două puteri, împreună cu Coreea de Nord, vor lupta împreună în timpul următorului război.
Astfel, China vede probabil un mare avantaj în trupele chineze, chiar dacă sunt doar mercenari, care luptă în Ucraina.
Statele Unite și alte țări nu au impus aproape nicio sancțiune Chinei pentru sprijinul său extins în efortul de război al Rusiei.