Statele Unite sunt pe cale să finalizeze în zilele următoare mai multe acorduri comerciale și vor notifica alte țări cu privire la majorarea taxelor vamale până pe 9 iulie, a declarat duminică președintele Donald Trump, majorarea taxelor urmând să intre în vigoare pe 1 august, scriu Reuters și The Guardian, potrivit hotnews.ro.
Donald Trump a declarat că Washingtonul va începe luni să trimită scrisori partenerilor comerciali ai SUA prin care va impune noi taxe vamale, deși inițial nu a fost clar când anume vor intra acestea în vigoare.
„Ar putea fi 12, poate 15 (scrisori)”, a declarat președintele, „și am încheiat și acorduri, așa că vom avea o combinație de scrisori și unele acorduri deja încheiate”.
Având în vedere că pauza de 90 de zile anunțată anterior cu privire la taxele vamale urma să se încheie pe 9 iulie, președintele a fost întrebat dacă noile rate vor intra în vigoare săptămâna aceasta sau vor fi amânate până pe 1 august, așa cum au sugerat unii oficiali.
Răspunsul lui Trump a fost neclar. „Cred că vom avea majoritatea țărilor gata până pe 9 iulie, da. Fie o scrisoare, fie un acord”, a spus el.
Simțind confuzia, secretarul său pentru comerț, Howard Lutnick, a intervenit pentru a adăuga: „Dar ele intră în vigoare pe 1 august. Taxele vamale intră în vigoare pe 1 august, dar președintele stabilește ratele și acordurile chiar acum”, a subliniat acesta.
Incertitudine în Asia
În aprilie, Trump a anunțat o rată de taxare de bază de 10% pentru majoritatea țărilor și taxe suplimentare de până la 50%, deși ulterior a amânat data intrării în vigoare pentru toate taxele suplimentare, cu excepția celor de 10%, care ar fi urmat să intre în vigoare pe 9 iulie.
Noua dată de 1 august oferă partenerilor, inclusiv UE, o amânare suplimentară de trei săptămâni, dar aruncă importatorii într-o perioadă prelungită de incertitudine din cauza lipsei de claritate în ceea ce privește taxele.
Piețele bursiere din Asia au scăzut luni, pe fondul confuziei. Indicele Nikkei din Japonia a pierdut 0,3%, în timp ce acțiunile sud-coreene au scăzut cu 0,7%. Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a scăzut cu 0,1%.
Într-o mesaj ulterior, Trump a declarat că SUA vor începe să trimită „scrisori privind taxele și/sau acorduri” începând de luni, la ora 12:00 ET.
Avertisment pentru țările BRICS
El a lansat o amenințare suplimentară.
„Orice țară care se aliniează politicilor antiamericane ale BRICS va fi taxată suplimentar cu 10%. Nu vor exista excepții de la această politică”, a adăugat el într-o postare separată, referindu-se la blocul țărilor în curs de dezvoltare care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
După summitul comun al liderilor din Brazilia de duminică, liderii BRICS au emis o declarație comună în care și-au exprimat „îngrijorarea serioasă cu privire la creșterea măsurilor tarifare unilaterale”, care, potrivit lor, riscă să afecteze economia globală.
Nu a fost însă clar dacă amenințarea lui Trump va afecta negocierile comerciale cu India, Indonezia și alte țări BRICS.
Negocierile cu UE au înregistrat progrese considerabile
Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat duminică pentru CNN că în următoarele zile ar putea fi făcute mai multe anunțuri importante privind acordurile comerciale, menționând că Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative în cadrul negocierilor.
El a spus că Trump va trimite, de asemenea, scrisori către 100 de țări mai mici cu care SUA nu are prea multe relații comerciale, informându-le că vor fi supuse unor taxe mai mari, stabilite inițial pe 2 aprilie și apoi suspendate până pe 9 iulie.
„Președintele Trump va trimite scrisori către unii dintre partenerii noștri comerciali, spunându-le că, dacă nu vor face progrese, pe 1 august vor reveni la nivelul taxelor din 2 aprilie. Așadar, cred că vom vedea foarte repede multe acorduri”, a declarat Bessent pentru CNN.
De la preluarea mandatului, Trump a declanșat un război comercial global care a tulburat piețele financiare și i-a determinat pe factorii de decizie să se grăbească să-și protejeze economiile, inclusiv prin acorduri cu SUA și alte țări.
Kevin Hassett, care conduce Consiliul Economic Național al Casei Albe, a declarat pentru CBS că ar putea exista o marjă de manevră pentru țările angajate în negocieri serioase.
„Există termene limită și există lucruri care sunt aproape de finalizare, așa că poate lucrurile vor fi amânate după termenul limită”, a spus Hassett, adăugând că Trump va decide dacă acest lucru se va întâmpla.