Președintele Donald Trump a anunțat luni că Statele Unite vor impune o taxă vamală de 25% pentru importurile din Japonia și Coreea de Sud, începând cu 1 august. Liderul de la Casa Albă a prezentat astfel primele două scrisori adresate partenerilor comerciali, prin care îi informează despre noile tarife ce îi vizează, potrivit Reuters, scrie hotnews.ro.
„Dacă, din orice motiv, decideți să creșteți tarifele vamale, atunci, indiferent cu cât le veți crește, această sumă se va adăuga la cei 25% pe care îi aplicăm noi”, a transmis Trump în scrisorile adresate liderilor celor două țări asiatice, publicate pe platforma sa Truth Social.
Tariful pentru Coreea de Sud rămâne același pe care Trump l-a anunțat inițial pe 2 aprilie, în timp ce tariful pentru Japonia este cu un punct procentual mai mare decât cel comunicat inițial. La o săptămână după acel anunț, Trump plafonase toate așa-numitele tarife reciproce la 10% până pe 9 iulie, pentru a permite negocieri. Până acum au fost încheiate doar două acorduri, cu Marea Britanie și Vietnam.
Scrisorile adresate prim-ministrului japonez Ishiba Shigeru și președintelui sud-coreean Lee Jae Myung sunt foarte asemănătoare, notează The Guardian.
„Am avut ani la dispoziție să discutăm relația comercială cu Japonia și am ajuns la concluzia că trebuie să renunțăm la aceste deficite comerciale pe termen lung și persistente, generate de tarifele, politicile ne tarifare și barierele comerciale impuse de Japonia (…) Vă rugăm să înțelegeți că procentul de 25% este mult mai mic decât ceea ce ar fi necesar pentru a elimina disparitatea din deficitul comercial pe care îl avem cu țara dumneavoastră. Așa cum știți, nu va exista tarif dacă Japonia sau companiile din țara dumneavoastră decid să construiască sau să producă produse pe teritoriul Statelor Unite și, de fapt, vom face tot posibilul să obținem aprobările rapid, profesionist și în mod obișnuit — adică în câteva săptămâni”, se arată în scrisoarea transmisă prim-ministrului japonez Ishiba Shigeru.
Tonul scrisorilor sugerează că un acord poate fi încheiat dacă ambele țări acceptă condițiile sale comerciale.
„Așteptăm cu interes să colaborăm cu dumneavoastră ca partener comercial pentru mulți ani de acum înainte. Dacă doriți să deschideți piețele comerciale până acum închise către Statele Unite și să eliminați tarifele, politicile non-tarifare și barierele comerciale, vom lua în considerare o ajustare a acestei scrisori. Aceste tarife pot fi modificate, în sus sau în jos, în funcție de relația noastră cu țara dumneavoastră. Nu veți fi niciodată dezamăgiți de Statele Unite ale Americii”, se arată în scrisoarea trimisă președintelui sud-coreean Lee Jae Myung.
Acțiunile de pe piețele americane au scăzut ca reacție, fiind cea mai recentă turbulență de pe piețe de când Trump a declanșat un război comercial global la revenirea sa la putere în ianuarie. Deciziile sale au tulburat în mod repetat piețele financiare și au determinat factorii de decizie să caute soluții pentru a-și proteja economiile.
Acțiunile companiilor japoneze de pe piața americană, din sectorul auto, au scăzut, Toyota Motor înregistrând o depreciere de 4,1% în tranzacțiile din prima parte a după-amiezii, iar Honda Motor a pierdut 3,8%.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat luni că urmează să facă mai multe anunțuri comerciale în următoarele 48 de ore, precizând că primește numeroase oferte de ultim moment din partea țărilor care încearcă să încheie un acord privind tarifele înainte de termenul limită din 9 iulie.
Nu este clar dacă alte scrisori adresate liderilor vor fi făcute publice înainte de acest termen.
Bessent nu a precizat ce țări ar putea obține astfel de acorduri și ce conținut ar putea avea acestea. Trump a păstrat în mare parte incertitudinea asupra rezultatului lunilor de negocieri cu țările care încearcă să evite creșterile mari ale tarifelor pe care le-a amenințat.
„Mulți și-au schimbat poziția în privința negocierilor. Așa că, aseară, căsuța mea de email era plină cu multe oferte noi, cu multe propuneri noi,” a spus Bessent într-un interviu pentru CNBC. „Urmează câteva zile aglomerate.”
Uniunea Europeană își menține intenția de a încheia un acord comercial până pe 9 iulie, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Donald Trump au avut un „schimb de opinii constructiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Nu este clar dacă discuțiile au adus un progres semnificativ pentru a evita majorările tarifare asupra celui mai mare partener comercial al Statelor Unite.
Presiunea crește și după ce, săptămâna trecută, Trump a amenințat că va impune o taxă vamală de 17% asupra exporturilor de produse alimentare și agricole din UE.