Statele Unite sunt pregătite să ofere Arabiei Saudite un pachet de arme în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, au declarat șase surse cu cunoștințe directe despre această chestiune pentru Reuters, spunând că propunerea urmează să fie anunțată în timpul vizitei președintelui american Donald Trump în țara din Orientul Mijlociu în luna mai, scrie hotnews.ro

Pachetul propus vine după ce administrația fostului președinte Joe Biden a încercat fără succes să finalizeze un pact de apărare cu Riadul, ca parte a unei înțelegeri mai ample care prevedea normalizarea relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul.

Propunerea lui Biden oferea acces la arme avansate din SUA în schimbul opririi achizițiilor de arme din China și restricționarea investițiilor Beijingului în țară. Reuters nu a reușit să stabilească dacă propunerea administrației Trump include cerințe similare.

Oficialii Casei Albe și ai biroului de comunicare al guvernului saudit nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

„Relația noastră de apărare cu Regatul Arabiei Saudite este mai puternică ca niciodată”

Un oficial din domeniul apărării al SUA a spus: „Relația noastră de apărare cu Regatul Arabiei Saudite este mai puternică ca niciodată sub conducerea președintelui Trump. Menținerea cooperării noastre în domeniul securității rămâne un component important al acestui parteneriat și vom continua să lucrăm cu Arabia Saudită pentru a răspunde nevoilor lor în domeniul apărării.”

În primul său mandat, Trump a sărbătorit vânzările de arme către Arabia Saudita ca fiind benefice pentru locurile de muncă din SUA.

Lockheed Martin ar putea furniza o gamă de sisteme avansate de arme, inclusiv avioane de transport C-130, au spus două dintre surse pentru Reuters. O sursă a menționat că Lockheed ar furniza de asemenea rachete și radare.

RTX Corp, cunoscut anterior sub numele de Raytheon Technologies, este de asemenea așteptat să joace un rol semnificativ în pachet, care va include bunuri de la alți mari contractori de apărare americani, precum Boeing Co, Northrop Grumman Corp și General Atomics, au declarat patru dintre surse.

Toate sursele au refuzat să fie numite din cauza sensibilității problemei.

RTX, Northrop și General Atomics au refuzat să comenteze. Boeing nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al Lockheed Martin a spus că vânzările internaționale de armament sunt tranzacții între guverne. Întrebările despre vânzările către guvernele străine sunt cel mai bine abordate de guvernul american.

Ce arme vrea Arabia Saudită

Reuters nu a reușit să stabilească imediat câte dintre ofertele disponibile sunt noi. Multe dintre acestea se află în lucru de ceva timp, au spus două dintre surse. De exemplu, Arabia Saudită a solicitat pentru prima dată informații despre dronele General Atomics în 2018. În ultimul an, un acord pentru dronele MQ-9B SeaGuardian și alte avioane de la General Atomics, în valoare de 20 de miliarde de dolari, a început să prindă contur, conform uneia dintre surse.

Mai mulți directori din companiile de apărare iau în considerare călătorii în regiune ca parte a delegației, au spus trei dintre surse.

SUA au furnizat de mult timp arme Arabiei Saudite. În 2017, Trump a propus vânzări de aproximativ 110 miliarde de dolari către țara din Orientul Mijlociu, una dintre cele mai bogate din lume.

Începând din 2018, doar 14,5 miliarde de dolari din vânzări au fost inițiate, iar Congresul a început să pună la îndoială acordurile în contextul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Biden a impus o interdicție asupra vânzărilor de arme

În 2021, în timpul administrației Biden, Congresul a impus o interdicție asupra vânzărilor de arme ofensive către Arabia Saudită din cauza uciderii lui Khashoggi și pentru a exercita presiuni asupra regatului în vederea încetării războiului din Yemen, care a provocat numeroase victime civile.

Conform legislației americane, acordurile internaționale majore de armament trebuie să fie revizuite de membrii Congresului înainte de a fi finalizate.

Administrația Biden a început să-și înmoaie poziția față de Arabia Saudită în 2022, după ce invazia Rusiei în Ucraina a afectat aprovizionarea mondială cu petrol. Interdicția privind vânzarea de arme ofensive a fost ridicată în 2024, pe măsură ce Washingtonul a colaborat mai strâns cu Riadul în urma atacului Hamas din 7 octombrie pentru a elabora un plan postbelic pentru Gaza.

Trei surse au declarat că se așteaptă să fie discutată o potențială înțelegere privind avioanele F-35 produse de Lockheed, pentru care Riadul ar fi interesat de ani de zile, dar au minimizat șansele ca o înțelegere privind aeronavele să fie semnată în timpul vizitei.

Statele Unite garantează că aliatul său apropiat, Israelul, primește arme americane mai avansate decât statele arabe, oferindu-i ceea ce se numește „avantaj militar calitativ” față de vecinii săi. Israelul deține avioane F-35 de nouă ani, construind mai multe escadrile.