Presedintele american Joe Biden vrea sa incheie razboiul comercial cu UE, inceput de Donald Trump, insa conflictul privind tarifele transatlantice s-ar putea inrautati mult mai mult inainte sa se amelioreze, potrivit Politico.

Vineri au aparut semne clare ca Washington vrea sa remedieze tensiunile cu vechii aliati, atunci cand a ajuns la un acord cu UE in privinta inghetarii timp de patru luni a tarifelor vamale pe care le-au impus pentru subventiile acordate gigantilor aerospatiali Boeing si Airbus.

Insa este departe sfarsitul conflictului transatlantic. In timp ce disputa Airbus-Boeing este o problema pe termen lung, problema iminenta a lui Biden este ca urmeaza o noua transa de taxe impuse de UE.

Tarifele impuse de Europa ca raspuns la taxele impuse de Trump pe otel si aluminiu in 2018 ar urma sa se dubleze cel putin la 1 iunie. Aceste taxe au lovit deja exporturi americane de top precum whiskey, blugi, suc de portocale, tutun, unt de arahide, iahturi si motociclete Harley-Davidson.

Trump a declansat un razboi comercial global in martie 2018 prin impunerea tarifelor pe otel si aluminiu. Foarte controversat, si-a motivat actiunea de “securitatea nationala”. Taxele de 25% sunt inca in vigoare, iar dublarea masurilor de raspuns ale Europei este o componenta automata a ceea ce Bruxelles-ul a decis in 2018. Contramasurile UE ar insemna, de exemplu, ca whiskey-ul american, cel mai valoros produs lovit de taxele europene, sa suporte un adaos de 50%, de la 25%.

In timp ce atat UE cat si SUA au spus ca isi doresc sa evite acea escaladare a conflictului, inca nu exista o iesire imediata din tensiune, pentru ca Biden se confrunta cu presiuni interne din partea producatorilor de otel, sindicatelor si o parte din partidul sau, pentru a mentine tarifele pe otel.

Aceasta provoaca o nemultumire in randul producatorilor de whiskey.

“Disputa privind otelul si aluminiumul afecteaza in continuare consumatorii de whiskey, muncitorii si companiile de ambele parti ale Atlanticului. Mai mult rau va fi produs daca taxele se dubleaza pe 1 iunie”, spune Lawson Whiting, presedinte si director executiv la Brown-Forman, compania care produce Jack Daniel’s si alte bauturi alcoolice.

Dilema lui Biden

Provocarea lui Biden este ca inlaturarea tarifelor pe otel impuse de Trump l-ar expune la acuzatii din partea industriei si sindicatelor ca este mai slab in privinta reglementarii comerciale decat republicanii. Un motiv pentru care Biden l-a invins pe Trump in alegerile din noiembrie este ca a recastigat o parte din votantii cu “gulere albastre” care au abandonat candidatul democrat in 2016, anume Hillary Clinton.

In mod similar, in Bruxelles exista putin apetit pentru a opri cresterea tarifelor, doar daca Biden le inlatura. Oficialii spun ca dublarea taxelor de catre UE in iunie ar fi “automata” daca Washingtonul nu elimina parghiile. Intr-adevar, Bruxelles-ul a adoptat in 2018 regulile care impun tarife pe bunuri americane in valoare de 3,2 miliarde de dolari, ca masura de raspuns la taxele lui Trump pe otel si aluminiu. Aceeasi lege are o prevedere care automat declanseaza taxe suplimentare pe alte bunuri de 2,8 miliarde de dolari la 1 iunie 2021, daca Washington nu stopeaza tarifele sale nationale de securitate.

“Trebuie sa lucram pentru a gasi solutii rapide. Aceasta include ridicarea restrictiilor nejustificate pe otel si aluminiu din Sectiunea 232 (securitate nationala) fata de exportatorii europeni”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Intr-o un alt moment care arata ca dezamorsarea bombei va fi dificila, noul secretar american pe Comert, Gina Raimondo, a sugerat joia trecuta ca ar fi buna mentinerea tarifelor lui Trump pe otel.

Ea a precizat ca taxele sunt eficiente si ca guvernul va revizui toate aceste politici, urmand sa decida ce “are sens” sa mentina.

Nominalizarea lui Biden ca reprezentant al comertului american, Katherine Tai, a spus saptamana trecuta ca, desi intelege suferinta care va veni inspre tara sa in iunie, de asemenea intelege si nevoia de a mentine o industrie americana a otelului care este puternica.

Tai a spus ca va “lucra indeaproape cu Departamentul de Comert in privinta oricarei analize si implementari a tarifelor Sectiunii 232 pe otel si aluminiu”, adaugand ca ar prefera o abordare bazata pe cooperare cu aliatii, pentru a se concentra pe supraproductia de otel a Chinei.

Industria de otel e de acord cu tarifele

Industria de otel a SUA spune ca nu exista un motiv pentru ca administratia Biden sa se teama de amenintarea UE ca va mari taxele, argumentand ca masurile sunt ilegale.

“Nu cred ca guvernul SUA poate fi amenintat sa schimbe politica sa comerciala”, a spus Kevin Dempsey, presedintele si director executiv al Institutului American pentru Fier si Otel.

Din punctul de vedere al industriei de otel, tarifele au fost foarte eficiente si nu este interesata de un acord care le-ar elimina sau le-ar schimba in favoarea unei cote.

“Problema este ca 232 incearca sa se adreseze problemei supraproductiei globale, care este in crestere, si nu scade, in ultimii ani. Inlaturarea tarifelor inainte ca noi sa rezolvam problema globala este ca si cum ai pune carul inaintea boilor”, a precizat Dempsey.

Industria americana a otelului empatizeaza cu alte sectoare care au fost in calea contramasurilor europene. Insa, potrivit lui Dempsey, aceasta a fost afectata din cauza ca UE a raspuns in mod ilegal la actiunea de securitate nationala initiata de Trump.

SUA a contestat contramasurile UE la OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) iar o decizie mult intarziata este asteptata anul acesta. In mod similar, UE a contestat tarifele lui Trump ca fiind o utilizare neadecvata a exceptiei de securitate nationala dispusa de OMC, pe langa impunerea contramasurilor, o decizie in acest caz fiind asteptata tot in 2021.

Suferinta din cauza tarifelor

Toate acestea inseamna ca producatorii de whiskey se tem de o vara saraca. Doar exporturile lor au reprezentat 15% din totalul suferintei de pe urma tarifelor impuse de UE. Daca nu se ajunge rapid la un acord pe otel, vor rata redeschiderea barurilor si restaurantelor din Europa.

“Suntem determinati sa jucam rolul pe deplin in sustinerea clientilor si partenerilor nostri din Europa sa-si revina...si am fi intr-o pozitie mult mai adecvata daca am fi eliberati de povara taxelor”, a declarat Whiting.

Pe masura ce consumatorii revin, in lunile urmatoare, la parte din obieciurile lor intarziate de consum cand economiile incep sa se redeschida, produsele americane aflate pe lista UE de taxe ar putea deveni prea scumpe iar producatorii vor trebui sa imparta costul taxelor cu clientii.

“La o rata a tarifelor de 25%, am decis sa ne aparam clientii nostri europeni...oricand e posibil. Toata lumea isi poate imagina lucrul asta. La o rata de 50%, dintr-o data acea aparare devine mult mai dificila”, a mai precizat Whiting.

Sursa: