Dinamica dintre Donald Trump și premierul Benjamin Netanyahu este din ce în ce mai tensionată, iar atacul Israelului de joia trecută asupra singurei biserici catolice din Gaza a provocat o reacţie imediată negativă din partea președintelui american, relatează CNN, potrivit hotnews.ro.
Preşedintele SUA a fost surprins și de atacurile aeriene ale Israelului care au vizat clădiri guvernamentale din capitala siriană Damasc, săptămâna trecută, în contextul în care administrația Trump lucrează pentru a reconstrui naţiunea sfâşiată de război.
„Preşedintele se bucură de o relaţie bună de lucru cu Bibi Netanyahu şi comunică frecvent cu el. El a fost luat prin surprindere de bombardamentele din Siris şi de asemenea de bombardarea unei biserici catolice în Gaza”, a declarat, luni, reporterilor de la Casa Albă, secretarul de presă Karoline Leavitt.
„În ambele cazuri, preşedintele l-a sunat repede pe prim-ministru să rectifice acele situaţii”, a mai afirmat secretarul de presă, care a reamintit de încercările făcute de secretatul de stat Marco Rubio pentru calmarea tensiunilor în Siria.
„Mesajul preşedintelui privind acest conflict pe care îl vedem în Orientul Mijlociu de mult prea mult timp, care a devenit destul de brutal, în special în ultimele zile, aţi văzut relatări privind moartea mai multor persoane. Cred că preşedintelui nu îi place niciodată să vadă asta. El vrea ca uciderile să înceteze”, a mai spus Leavitt.
Potrivit CNN, relația lui Trump cu Netanyahu este de mult timp una complicată. Liderul israelian și președintele SUA sunt aliați puternici, dar nu sunt apropiați personal și s-au confruntat uneori cu neîncredere reciprocă, au afirmat persoane familiarizate cu dinamica celor doi șefi de stat.
Cu toate acestea, Trump a părut mai apropiat decât niciodată de Netanyahu în urma deciziei sale de a se alătura campaniei aeriene a Israelului în Iran, în această vară. În timpul unei cine în Camera Albastră de la Casa Albă, luna aceasta, Netanyahu a prezentat cu dramatism o scrisoare pe care a scris-o comitetului Nobel în care îl nominalizează pe Trump la premiul pentru pace.
Trump a sperat că vizita de patru zile a lui Netanyahu la Washington va aduce progrese în ceea ce priveşte o încetare a focului în Gaza care va include eliberarea ostaticilor încă deţinuţi de Hamas şi o creştere semnificativă a cantităţii de ajutoare umanitare care poate intra în enclava asediată. Preşedintele SUA a afirmat, în mod repetat, înaintea vizitei, că se aştepta la o încetare a focului în acea săptămână. Însă Netanyahu a plecat din Statele Unite fără să fie anunţată vreo înţelegere.
Acum – la aproape o săptămână după ce mediatorii au transmis Hamas cea mai recentă propunere privind încetarea focului şi eliberarea osticilor – toate părţile încă aşteaptă ca liderii Hamas din Gaza să răspundă, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu negocierile. Hamas a arătat, luni, într-un comunicat, că face „toate eforturile şi îşi foloseşte energia fără oprire” pentru a ajunge la un acord privind o încetare a focului în Gaza şi eliberarea ostaticilor.