”Trump lucrează în interesul Rusiei”, arată o analiză extrem de dură publicată de Francoise Thom, reputată cercetătoare specializată în spațiul post-sovietic. Ea a făcut o trecere în revistă a modului în care acțiunile președintelui american urmează planul serviciilor secrete ruse, scrie g4media.ro.

”Serviciile rusești au lucrat timp de mai multe decenii pentru a distruge America din interior. Politicile administrației Trump par să fie în concordanță cu planul Kremlinului: în doar câteva săptămâni, Trump, guvernând prin decrete (ordine executive – n.red.), a reușit să semene haos în Statele Unite și să înstrăineze întreaga lume, începând cu cei mai loiali aliați, în timp ce lucrează pentru interesele rusești.

Încă din anii 1950, Stalin a instruit serviciile de securitate să conceapă modalități de a distruge Statele Unite din interior. Prăbușirea URSS a devenit un stimulent suplimentar pentru un grup legat de GRU și KGB, hotărât să se răzbune. Pentru acești oameni, scopul era să aplice SUA același destin care s-a abătut asupra URSS sub Gorbaciov și Elțîn: să priveze țara de aliații săi, să o arunce în haos și să conducă la dezmembrarea ei.

Alexander Dughin a devenit un popularizator al acestei ideologii. În lucrarea sa programatică din 1997, „Fundamentele Geopoliticii”, el descrie conflictul inevitabil dintre puterile terestre (Rusia, autoritarism, conservatorism) și puterile maritime (SUA, liberalism, individualism).

Dughin a schițat o politică de subversiune împotriva adversarului american, încurajând separatismul, conflicte etnice și sociale, sprijinind mișcări dizidente și tendințe izolationiste în politica americană.

Sub administrația Trump, se observă un contrast izbitor între haosul declanșat de președinte și consecvența extremă în măsurile luate pentru a implementa o dezarmare unilaterală a Statelor Unite față de Rusia și pentru a servi intereselor rusești. Toate agențiile responsabile de protejarea SUA împotriva interferențelor străine au fost neutralizate. Trump a pus presiune asupra Ucrainei pentru a respecta cerințele rusești și a ajutat Rusia să recucerească regiunea Kursk prin privarea ucrainenilor de informațiile americane.

Retorica trumpistă oglindește, adesea la indigo, propaganda rusă. De la atacuri la adresa lui Zelenski până la discreditarea ajutorului militar occidental pentru Kiev, discursul public a fost contaminat de narațiuni menite să divizeze și să demoralizeze.

Administrația Trump a întreprins și o operațiune de salvare economică de ultimă oră a Rusiei, distrugând o serie de pârghii disponibile Occidentului.

Fondurile speculative americane se pregătesc să investească în titluri rusești. Rubla s-a întărit cu 40% din decembrie. Sunt rapoarte că Putin și Trump țin discuții secrete pentru a reporni conducta de gaz Nord Stream 2. Trump a aplicat tarife pentru aproape întreaga lume, cu o excepție notabilă: Rusia și aliații săi apropiați Belarus și Coreea de Nord.

Alinierea spectaculoasă a Washingtonului cu Moscova îi face pe observatori să se întrebe dacă Trump este un agent al Kremlinului sau un „idiot util”. Trump vede în Putin un camarad de arme, un om care are aceiași dușmani ca și el (liberalii, „globaliștii”). Ca și Putin, Trump este un prădător care nu poate concepe o tranzacție în care ambele părți câștigă: într-o afacere Trump, există întotdeauna un perdant.

Obiectivul Kremlinului este clar crearea unei situații ireversibile în Statele Unite, făcându-le neguvernabile. Rușii au favorizat alegerea lui Trump nu pentru că era perceput ca un om puternic cu care se puteau înțelege, ci pentru că au văzut în el o capacitate de demolare care ar provoca daune ireparabile Statelor Unite.

În afara domeniilor de interes direct, Kremlinul favorizează haosul maxim în America. Cu fler infailibil pentru distrugere, rușii au descoperit complici fanatici printre miliardarii din Silicon Valley. Datorită lor, Partidul Republican a fost transformat într-un Partid Rus, o schimbare care a ieșit la iveală în iulie 2024, la Convenția Națională Republicană care a marcat triumful direcției sale izolationiste.

Demolarea condusă de Kremlin a statului american nu poate fi afișată în adevărata sa lumină – răpirea unui stat de către o putere ostilă. Camuflajul este oferit de ideologii din Silicon Valley, al căror obiectiv este același ca al Moscovei: distrugerea statului american. Guru-ul lor, Curtis Yarvin, este autorul unui plan numit RAGE (Retire All Government Employees) și fondatorul unui curent anti-egalitar cunoscut sub numele de „neoreacție”.

Miliardarii din Silicon Valley cred că vor deține controlul într-o lume condusă de inteligența artificială. Ambiția lui Musk este de a controla sistemul financiar global cu X. Cu cât secta miliardarilor din Silicon Valley se apropie mai mult de putere, cu atât retorica lor devine mai milenarista. Tech Bros sunt convinși că statele se vor prăbuși, că ne îndreptăm spre apocalipsă.

Pentru Kremlin, faza Trump este doar un prim pas; totuși, victoria nu este încă definitivă. „Donald Trump este ca Jirinovski al nostru”, consideră Margarita Simonian. Să ne amintim că partidul lui Jirinovski a fost lansat inițial de KGB după abolirea monopolului Partidului Comunist asupra puterii în 1990 pentru a discredita democrația în ochii rușilor și occidentalilor. Cu trecerea timpului, rolul lui Jirinovski s-a extins. Sarcina sa era atât să spargă tabuurile, cât și să construiască o realitate alternativă în care poporul rus ar fi închis ca într-o bulă.

Conform analiștilor ruși, linia de urmat pentru Kremlin este evidentă. Rusia trebuie să încurajeze ambițiile imperiale ale lui Trump, împingându-l să anexeze Canada și Groenlanda. „Deci ce nevoie va avea Trump de Europa? Nu-i pasă dacă moare”, explică Soloviov, care crede că Rusia ar trebui să se grăbească: „Trump ne-a dat patru ani pentru a ne pregăti pentru marele război european care este inevitabil.”

Condominium-ul ruso-american pe care propaganda lui Putin îl agită în fața idioților utili ai MAGA nu este decât o iluzie. Un analist de politică externă rusă din Moscova i-a spus recent columnistului New York Times Thomas Friedman: „Trump nu înțelege că Putin îl manipulează pur și simplu pentru a-și atinge obiectivul principal: subminarea poziției internaționale a SUA, distrugerea rețelei sale de alianțe de securitate – în special în Europa – și destabilizarea SUA din interior, făcând astfel lumea mai sigură pentru Putin și Xi.”

Soarta rezervată de Kremlin pentru America seamănă cu cea a unui păianjen mușcat de viespea din familia Pompilidae, o insectă care se reproduce depunând ouăle într-un păianjen pe care l-a paralizat anterior prin injectarea de venin. Larvele se hrănesc cu prada vie.

În acest fel, Rusia intenționează să se hrănească cu energiile extrase dintr-o Americă imobilizată, pompând investiții și transferuri de tehnologie și extrăgând resursele umane care îi vor oferi mijloacele de a-și realiza proiectul de hegemonie globală”.

Françoise Thom este o reputată cercetătoare și istorică franceză, specializată în relațiile internaționale cu un accent deosebit pe Rusia și spațiul post-sovietic. Este profesoară la Universitatea Sorbona din Paris și autoare a numeroase cărți și articole despre istoria și politica rusă. Cu o experiență de peste trei decenii în analiza strategiilor Kremlinului, Thom este recunoscută pentru perspectivele sale critice și aprofundate privind regimul lui Vladimir Putin și influența Rusiei în politica globală. Lucrările sale academice și analizele geopolitice sunt frecvent citate în cercurile academice și diplomatice europene, fiind considerată una dintre cele mai importante voci occidentale în înțelegerea dinamicilor de putere din Rusia contemporană și a strategiilor sale de politică externă.