Președintele american Donald Trump a declarat luni că Uniunea Europeană este „mai rea decât China”, la doar câteva ore după ce Washingtonul și Beijingul au convenit să reducă tarifele punitive și să detensioneze războiul comercial, notează Politico, transmite hotnews.ro.

„Uniunea Europeană este, din multe puncte de vedere, mai rea decât China, da?”, a spus Trump, criticând dur blocul comunitar. „Vor ceda mult, o să vedeți. Avem toate atuurile. Ne tratează foarte incorect.”

În ciuda mai multor tentative de a negocia cu Washingtonul eliminarea tarifelor impuse de Trump asupra produselor europene, Uniunea Europeană nu a reușit până acum să obțină un acord.

Declarațiile lui Donald Trump marchează o schimbare semnificativă de ton față de săptămâna trecută, când liderul american o lăudase pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând despre ea că este „fantastică” și exprimându-și speranța că se vor întâlni curând.

Deși Trump s-a întâlnit deja cu mai mulți lideri europeni, von der Leyen nu a avut încă o întrevedere oficială cu președintele american. Săptămâna trecută, ea a declarat că o astfel de întâlnire ar avea loc doar dacă există „un pachet comercial concret” ce poate fi negociat.

Bruxelles-ul a amenințat recent cu tarife în valoare de 95 de miliarde de euro asupra produselor americane, dacă negocierile se blochează. Peter Navarro, consilierul lui Trump pe teme comerciale, a criticat această posibilă contraofensivă, calificând-o drept provocatoare.

Noile declarații virulente ale lui Donald Trump vin în contextul în care Washingtonul și Beijingul au convenit să reducă semnificativ așa-numitele tarife reciproce, în urma unor discuții purtate în Elveția între secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, și oficiali chinezi.

SUA și China au ajuns luni la un acord pentru reducerea taxelor vamale

Statele Unite vor reduce tarifele impuse recent de Trump asupra importurilor din China de la 145% la 30%, iar China va diminua măsurile proprii de la 125% la 10%. Suspendarea este, deocamdată, temporară, pentru o perioadă de 90 de zile, timp în care părțile vor încerca să ajungă la un acord mai amplu.

Așa-numitele „tarife de Ziua Eliberării” introduse de Trump împotriva mai multor țări, inclusiv a Uniunii Europene, au provocat unde de șoc pe piețele financiare și au amenințat să bulverseze complet comerțul global.

Pe fondul eforturilor de a „corecta nedreptățile” percepute în relațiile comerciale cu Europa, președintele american Donald Trump a impus un tarif de bază de 10%, precum și o taxă suplimentară de 25% pe automobile și metale, cu promisiunea altor măsuri tarifare în perioada următoare.

Comentariile lui Trump la adresa Uniunii Europene au fost făcute în contextul unui nou plan de reglementare a prețurilor la medicamente, anunțat luni de Trump, prin care companiile farmaceutice ar urma să fie obligate să vândă în SUA la cel mai mic preț la care oferă produsele în străinătate.