Statele Unite nu renunță la presiunea exercitată asupra Moscovei. Președintele Donald Trump a decis prelungirea, pentru încă un an, a sancțiunilor instituite de administrația Biden împotriva Federației Ruse, menținând astfel starea de urgență declarată în 2021 în relațiile bilaterale, scrie adevarul.ro.

Decizia a fost publicată în Federal Register, jurnalul oficial al administrației americane. Măsurile vizează „activitățile externe dăunătoare” ale guvernului rus, care, potrivit Casei Albe, continuă să reprezinte „o amenințare extraordinară la adresa securității naționale, politicii externe și economiei Statelor Unite”.

În document se subliniază că, în ciuda schimbărilor de administrație, evaluarea riscurilor generate de comportamentul Kremlinului rămâne neschimbată. Se menționează explicit implicarea Rusiei în atacuri cibernetice îndreptate împotriva instituțiilor americane, tentative de influențare a alegerilor prin practici corupte transnaționale, precum și acțiuni împotriva disidenților și jurnaliștilor, desfășurate atât pe teritoriul Federației Ruse, cât și în afara acesteia.

„Pentru aceste motive, starea de urgență va rămâne în vigoare și după data de 15 aprilie 2025”, se arată în justificarea deciziei prezidențiale.

Măsurile punitive împotriva Rusiei au fost inițiate prin Decretul nr. 14024, semnat de Joe Biden la 15 aprilie 2021. Ulterior, în martie 2022, a fost emis Decretul nr. 14066, care a extins domeniul de aplicare al stării de urgență, în contextul invaziei Ucrainei și al escaladării tensiunilor internaționale.

Prin această decizie, administrația Trump reconfirmă linia dură a Washingtonului față de regimul de la Kremlin, în ciuda schimbărilor de retorică sau priorități din politica internă americană.

Pe 12 aprilie, președintele american Donald Trump a subliniat urgența tot mai mare în privința obținerii unei încetări a focului între Rusia și Ucraina, declarând reporterilor aflați la bordul Air Force One că negocierile „merg bine”, dar că va veni un moment în care părțile vor trebui „să acționeze sau să tacă”, scrie The Kyiv Independent.

Declarațiile vin în contextul eforturilor administrației Trump de a intermedia pacea între cele două țări, după mai bine de doi ani de conflict.

Negocieri blocate pentru încetarea focului

Comentariile lui Trump au urmat unei întâlniri diplomatice importante pe 11 aprilie, când trimisul său, Steve Witkoff, s-a întâlnit la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.

Discuțiile au făcut parte din eforturile de pace mediate de SUA, în urma cărora Ucraina a fost de acord, în urmă cu o lună, cu un armistițiu de 30 de zile în cadrul negocierilor de la Jeddah. Cu toate acestea, Rusia nu a respectat înțelegerea și a continuat să lanseze atacuri asupra orașelor ucrainene, subminând armistițiul fragil stabilit la mijlocul lunii martie.

Trump, frustrat de lipsa de acțiune a Rusiei

Deși în trecut l-a criticat pe președintele Zelenski și conducerea ucraineană, Trump și-a exprimat recent nemulțumirea față de Moscova.

Într-o postare pe rețelele sociale din 11 aprilie, acesta a îndemnat Rusia „să se miște”, condamnând pierderile continue de vieți omenești. El a numit războiul „teribil și lipsit de sens” și a susținut că acesta „nu ar fi avut loc niciodată” dacă el ar fi fost președinte de la început.