În spatele discursului dur al lui Trump cu privire la Rusia și Putin există îndoieli și detalii lipsă, scrie The New York Times. Potrivit cotidianului, planul liderului american de a înarma rapid Ucraina și de a impune tarife grele partenerilor comerciali ai Rusiei este privit cu scepticism de experți și oficiali ai Pentagonului. Mulți se întreabă dacă Trump va respecta propriile termene și cât de realist este să provoace economic China sau India pentru a forța o încheiere a războiului.
După avertismentele dure lansate aseară de Donald Trump la adresa Rusiei, planează în continuare numeroase semne de întrebare, scrie The New York Times. Detaliile-cheie lipsesc din planul privind reînarmarea Ucrainei. Trump a declarat că Statele Unite vor vinde arme aliaților europeni, care fie le vor trimite direct în Ucraina, fie le vor folosi pentru a-și reface stocurile, după ce au livrat echipamente Kievului. Însă, potrivit oficialilor de la Pentagon, planul este încă în curs de elaborare. În plus, persistă îndoieli serioase cu privire la realismul amenințărilor sale, atât pe plan militar, cât și economic.
Kira RUDIK, POLITICIAN UCRAINEAN: „Trump a spus că va impune tarife și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei în 50 de zile. Asta mă face să nu fiu 100% optimistă – practic îi spune lui Putin că are liber să își continue ofensiva de vară. Întrebarea principală acum este: ce se va întâmpla în aceste 50 de zile?”
„-Am auzit atât de multe vorbe. Sunt doar vorbe. Doar vorbe. Și apoi rachetele lovesc Kievul.
-Aș lua în serios negocierile privind Ucraina mai mult decât am făcut-o până acum, dacă aș fi în locul lui Putin.”
Mai mult, analiștii economici și militari avertizează că impunerea tarifelor vamale asupra partenerilor comerciali ai Rusiei riscă să escaladeze tensiunile diplomatice și comerciale la nivel global, afectând nu doar economia Rusiei, ci și piețele mondiale și consumatorii americani. Și experții, citați de The New York Times, au declarat că este puțin probabil ca Trump să riște o nouă confruntare cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza Ucrainei.
Steaven BEARDSLEY, ANALIST POLITIC: „Acum, dacă o companie din China sau India cumpără petrol rusesc, toate exporturile din acea țară către SUA vor fi lovite de tarife. Este o schimbare majoră, nemaivăzută până acum. În teorie, China și India ar fi cele mai afectate, deoarece au cumpărat o cantitate semnificativă de petrol rusesc sancționat. Interesant este că administrația Trump negociază acum acorduri tarifare cu China și India, ceea ce intră în contradicție cu sancțiunile pe care vrea să le impună. Pare o situație complicată, în care pe de o parte vrea să impună sancțiuni dure, iar pe de altă parte încearcă să relaxeze tensiunile comerciale cu aceste țări.”
Astfel, planul lui Trump reflectă o schimbare clară față de pozițiile sale anterioare și vine cu promisiuni importante pentru Ucraina. Totuși, mulți se întreabă cât de realizabil este acest plan și dacă va avea cu adevărat efecte, atât din punct de vedere militar, cât și economic.