Donald Trump vrea să-l copieze pe Vladimir Putin și „să-și guverneze propria țară într-un mod similar”, susține fostul său consilier pentru securitate națională, potrivit adevarul.ro.

Fiona Hill a declarat pentru emisiunea The World With Yalda Hakim de la Sky News că președinții american și rus împărtășesc aceeași viziune asupra lumii ca fiind „împărțită între trei mari puteri: Rusia, SUA și China, cu sfere de influență foarte clare”.

„Este pentru prima dată când avem un președinte american care dorește să îl imite într-un fel pe liderul rus, care dorește să creeze o președinție hiper-personalizată, care dorește practic să își guverneze propria țară într-un mod foarte similar, foarte de sus în jos, fără niciun control și echilibru”, a spus Fiona Hill, potrivit Sky News.

Hill a fost asistent adjunct al președintelui și director senior pentru afaceri europene și rusești în cadrul personalului Consiliului Național de Securitate al dlui Trump între 2017 și 2019, în timpul primului său mandat la Casa Albă. Ea a fost numită consilier pentru apărare al guvernului britanic după alegerile generale din 2024.

Hill a mai spus că Trump vrea să „normalizeze și să reseteze” relația dintre SUA și Rusia. „Este foarte clar, a fost clar încă de la prima președinție a lui Trump”, a spus ea.

„Întotdeauna și-a dorit să discute cu Vladimir Putin și să rezolve toate divergențele din relația bilaterală. Totul, de la programele nucleare, până la acordurile economice de care Trump însuși, precum și cei din cercul său apropiat sunt foarte interesați. Aceasta nu a fost direcția de călătorie a altor președinți americani. Deci, de fapt, există probabil mai multe șanse sub Trump de a avea o relație strânsă între SUA și Putin”, susține fostul consilier pentru securitate națională.

Hill a declarat că Trump este interesat să stabilească o „relație personală” dincolo de cea pe care o are deja cu Putin.

„Vrea să scoată Statele Unite din sprijinul acordat Ucrainei, a spus asta foarte clar. De asemenea, dorește să se retragă de la susținerea securității europene și să îi determine pe europeni să își asume nu doar sprijinul pentru Ucraina, ci și o implicare mult mai mare și o plată mult mai profundă pentru întreaga lor securitate, este, de asemenea, foarte clar”, a mai spus ea.

Potrivit consilierului de securitate, există o perspectivă strategică, aceea de a-i împinge pe europeni „să se descurce, în esență, pe cont propriu în ceea ce privește definirea a ceea ce doresc în materie de securitate europeană și de a le arăta foarte clar ucrainenilor că nu se pot aștepta la mai mult sprijin viitor din partea Statelor Unite”.

Aceasta vine în contextul în care Trump a afirmat că un acord pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina este „foarte aproape”.

La câteva ore după ce secretarul de stat american Marco Rubio s-a retras de la discuțiile la nivel înalt de la Londra menite să pună capăt conflictului, președintele american a exercitat presiuni asupra lui Volodimir Zelenski pentru „a face acest lucru”.