Președintele american Donald Trump și șefii serviciilor sale de informații minimalizează breșa de securitate în urma căreia un jurnalist a fost invitat într-un grup de chat Signal, unde oficiali din domeniul securității naționale planificau lovituri aeriene în Yemen, relatează BBC.

Directorul Serviciului național de informații al SUA, Tulsi Gabbard, și directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), John Ratcliffe, care făceau parte din chat, au negat în cadrul unei audieri în Senat că ar fi fost împărtășite informații clasificate în lanțul de mesaje, iar la Casa Albă, Trump l-a susținut pe consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, care a fost în centrul scurgerii de informații.

Consilierul lui Trump pentru securitate națională Mike Waltz a fost aproape de a-și cere scuze marți seara, 25 martie, spunând Fox News că își asumă întreaga responsabilitate. „Eu am construit grupul. Este jenant. Vom ajunge la esența problemei”, a declarat acesta.

Întrebat dacă a identificat cine din personalul său a fost de vină, el a răspuns că „un membru al personalului nu a fost responsabil” și a repetat că eroarea a fost „responsabilitatea sa deplină”.

Waltz a declarat, de asemenea, că a vorbit cu Elon Musk, care conduce Departamentul neoficial al eficienței guvernamentale și s-a prezentat drept „suportul tehnic” pentru guvernul federal.

„Avem cele mai bune minți tehnice care analizează modul în care s-a întâmplat acest lucru”, a continuat Waltz.

În plus față de Ratcliffe și Gabbard, la discuția grupului Signal au participat vicepreședintele JD Vance și șefa de personal a Casei Albe, Susie Wiles.

Redactorul-șef al revistei Atlantic, Jeffrey Goldberg, a fost adăugat în grupul de 18 membri, aparent din greșeală, și a declarat că inițial a crezut că este o farsă. El a spus că și-a dat seama că mesajele erau autentice după ce raidul planificat a fost efectuat în Yemen.

Dezvăluirea a provocat o undă de șoc în Washington, generând întrebări cu privire la motivul pentru care oficiali de rang înalt au discutat chestiuni atât de sensibile pe o aplicație civilă potențial vulnerabilă. Democrații au reproșat membrilor cabinetului că sunt „incompetenți” în materie de securitate națională.

Aproximativ 53 de persoane au fost ucise în raidurile aeriene asupra Yemenului din 15 martie, despre care oficialii americani au declarat că i-au vizat pe rebelii Houthi, aliniați Iranului, care au amenințat comerțul maritim și Israelul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.