Cetatenii turci cu domiciliul in strainatate au inceput sa voteze sambata in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Turcia in care au de ales intre Recep Tayyip Erdogan si Kemal Kilicdaroglu, opozantul care urmareste sa puna capat guvernarii de doua decenii a actualului presedinte, scrie digi24.ro.
Al doilea tur de scrutin va avea loc in Turcia pe 28 mai, dupa ce Erdogan s-a plasat cu putin sub pragul de 50% necesar pentru a castiga definitiv votul prezidential de duminica trecuta, in ceea ce se astepta sa fie cea mai mare provocare politica a sa de pana acum.
Aproximativ 3,4 milioane de turci sunt eligibili sa voteze in strainatate, dintr-un electorat total de peste 64 de milioane, si isi vor exprima optiunile in perioada 20-24 mai, informeaza News.ro.
Agentia de presa de stat Anadolu a declarat ca votul a inceput in tari din Asia si Europa.
Germania gazduieste cea mai mare diaspora turca din lume, unde exista aproximativ 1,5 cetateni turci eligibili sa voteze.
La votul de duminica trecuta, Partidul AK al lui Erdogan, aflat la guvernare, si aliatii sai nationalisti au castigat o majoritate parlamentara confortabila.
Kilicdaroglu, candidatul unei aliante de opozitie formata din sase partide, a castigat un sprijin de 44,88% la alegerile prezidentiale, fiind in urma lui Erdogan, care a obtinut 49,52% din voturi.
Atentia se concentreaza acum pe nationalistul Sinan Ogan, candidatul care a ajuns pe locul al treilea, cu un sprijin de 5,17%.
Orice decizie a acestuia de a sprijini pe unul dintre cei doi candidati din al doilea tur ar putea avea un rol decisiv.
Retorica lui Kilicdaroglu a luat o turnura nationalista dupa ce s-a plasat in urma lui Erdogan in primul tur de scrutin, spunand ca guvernul a permis sa intre in tara 10 milioane de refugiati si ca i-ar repatria pe toti daca ar fi ales.
El nu a oferit nicio dovada cu privire la numarul de migranti.
Turcia gazduieste cea mai mare populatie de refugiati din lume, de aproximativ 4 milioane, potrivit cifrelor oficiale.
Ogan facuse campanie pentru trimiterea inapoi a migrantilor, inclusiv a aproximativ 3,6 milioane de sirieni stramutati in sud de razboi.
Erdogan spune ca numai el poate asigura stabilitatea in Turcia, un stat membru al NATO, in timp ce se confrunta cu o criza a costului vietii, cu inflatia in crestere si cu impactul cutremurelor devastatoare din februarie.