Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv pentru a crește taxele de acces în parcurile naționale din Statele Unite pentru vizitatorii din alte țări, chiar în timp ce administrația sa urmărește să reducă bugetul destinat parcurilor naționale cu mai mult de o treime, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.

Casa Albă a declarat într-un comunicat că veniturile suplimentare generate de taxele mai mari impuse turiștilor străini vor aduce sute de milioane de dolari pentru proiecte de conservare și pentru remedierea lucrărilor de întreținere amânate, menite să îmbunătățească parcurile naționale.

Ordinul executiv cere Departamentului de Interne, instituția care coordonează Serviciul Parcurilor Naționale, să majoreze taxele de acces plătite de vizitatorii străini, însă nu precizează cu cât sau când vor intra în vigoare noile tarife.

De asemenea, nu este clar câte dintre cele 433 de unități administrate de Serviciul Parcurilor vor fi afectate. În prezent, doar aproximativ 100 de situri gestionate de această instituție percep taxe de intrare, iar acestea variază de la un parc la altul.

Vizitatorii străini, trimiși în spatele cozii de decizia lui Trump

Ordinul mai prevede ca Serviciul Parcurilor Naționale să asigure prioritate la acces pentru rezidenții americani față de vizitatorii străini în orice sistem de permise sau rezervări.

Comunicatul Casei Albe susține că, în prezent, cetățenii americani ajung, în fapt, să plătească mai mult decât turiștii străini pentru a vizita frumusețile naturale sau monumentele istorice ale SUA deoarece, pe lângă taxele de intrare, o parte din impozitele plătite de aceștia susțin costurile de întreținere ale parcurilor naționale.

„Perceperea unor taxe de intrare mai mari turiștilor străini este o practică obișnuită în parcurile naționale din întreaga lume”, se mai precizează în declarație.

Ordinul executiv vine în contextul în care administrația Trump a propus tăieri de peste un miliard de dolari din bugetul Serviciului Parcurilor Naționale pentru anul fiscal 2026, ceea ce ar reprezenta o reducere de peste o treime față de bugetul instituției din anul anterior.

Parcurile naționale ale SUA au dat afară aproape un sfert din angajați

Reducerea numărului de angajați federali decisă de administrația Trump a agravat deja criza de personal din parcurile naționale din întreaga țară.

Personalul permanent al Serviciului Parcurilor Naționale a scăzut cu 24% de la preluarea mandatului de către Trump în luna ianuarie, iar din cei 8.000 de angajați sezonieri promiși de administrație pentru această vară au fost angajați doar 4.500, potrivit unei analize publicate miercuri de Asociația Națională pentru Conservarea Parcurilor, un ONG.

Această organizație afirmă că reducerea personalului în unele parcuri naționale, inclusiv în Yosemite (California) și Big Bend (Texas), a dus la închideri, reducerea programelor și afectarea operațiunilor de intervenție în caz de urgență.

Numărul vizitatorilor în parcurile naționale ale SUA a continuat să crească în ultimii ani la niveluri record, ajungând anul trecut la un nou maxim de 331 de milioane de persoane, cu 6 milioane mai mult decât în 2023.

Însă numărul turiștilor străini a scăzut în SUA anul acesta, pe fondul îngrijorărilor legate de anumite politici ale noii administrații republicane de la Casa Albă.

Prețurile la biletele de avion ce pleacă din Europa către Statele Unite au scăzut semnificativ, ajungând la un nivel care nu mai fusese înregistrat din timpul pandemiei, călătorii din Europa Occidentală fiind în fruntea renunțării la turismul în SUA.