Curtea Constituțională din România a înregistrat o contestație privind alegerilor prezidențiale desfășurat pe 18 mai. Dosarul a fost identificat de HotNews.ro pe portalul CCR. Tot marți, Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) a anunțat că a declanșat procedurile legale pentru anularea turului II, invocând „fraude electorale grave”. Aceeași asociație a făcut în trecut demersuri menite să-l ajute pe Călin Georgescu, iar președintele Radu Ciubotea a afirmat că el crede „în fiecare secundă în ideile lui Călin Georgescu”, scrie hotnews.ro.

  • Curtea Constituțională a anunțat că se reunește miercuri pentru a analiza o contestație înregistrată în 19 mai, fără a da alte detalii.
  • De asemenea, CCR spune că „are în vedere organizarea joi a ședintei de validare” a alegerilor prezidențiale 2025, turul 2.

Dosarul 2050 F/2025 a fost înregistrat luni, 19 mai, la CCR, aflându-se în faza de raport. Litera F este atribuită dosarelor care vizează respectarea procedurilor privind alegerea Președintelui României, potrivit îndrumarului de căutare al dosarelor CCR.

Reprezentanții CCR au confirmat existența dosarului, însă nu au comunicat încă detalii despre  cine a depus contestația, respectiv motivele contestației.

Demersul făcut și de o Asociație care „s-a clădit pe sistemul lui Călin Georgescu”

Tot astăzi, 19 mai, Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL), a anunțat, într-un comunicat, că a declanșat procedurile legale pentru contestarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025.  

„Alegerile au fost marcate de fraude electorale grave, documentate și semnalate din multiple surse, iar ceea ce s-a petrecut NU poate fi trecut sub tăcere. Refuzăm să fim martorii unei farse naționale. Refuzăm să acceptăm o fraudă ca fiind democrație”, scrie în comunicat. 

Organizația face apel la cetățenii români, din țară și din diaspora, să trimită „de urgență” dovezi privind presupuse nereguli electorale.

„Tăcerea este complicitate. Nu lăsați adevărul să fie îngropat. Suntem convinși că România a fost supusă unor acțiuni coordonate de deturnare a procesului democratic, începută încă din decembrie 2024 – o lovitură de stat mascată, care folosește instrumentele statului împotriva propriilor cetățeni”, afirmă reprezentanții CPL.

Radu Ciobotea, președintele asociației, a declarat, potrivit comunicatului: „Am fost pe baricade încă din noiembrie 2024 – mai întâi ca observatori, apoi ca luptători pentru toți cei care au fost umiliți, pentru toți cei care au îndurat frigul iernii cerând dreptate în stradă, dar care nu au fost auziți.”

Președintele Asociației: „Nu am susținut niciun candidat”

Contactat de HotNews.ro, președintele CPL, Radu Ciobotea, a explicat care sunt probele pe care se bazează contestația: „Există imagini, există reclamații scrise, există semnalări pe care le-am primit de la oameni din mai multe secții de votare. Ne-au trimis foarte multe materiale, inclusiv acum, după ce am dat acest comunicat, continuăm să primim.”

În legătură cu eventuale afilieri politice, Ciobotea a subliniat că asociația nu a susținut niciun candidat în alegeri: „Nu, CPL nu a susținut niciun candidat, nu am fost implicați în procesul electoral. Avem mai multe procese deschise și la Curtea de Apel București, dar doar pe problemele legislative, nu am susținut pe nimeni, nici nu cunoaștem. Nici eu, nici alți membri ai asociației nu-i cunoaștem personal pe cei doi candidați.”

Anul trecut, CPL a făcut o contestație împotriva unei decizii privind menținerea controlului judiciar al fostului candidat Călin Georgescu. Atunci, președintele asociației a spus că nu s-a întâlnit niciodată cu acesta. 

„Nu-l cunosc. Am considerat, patriot fiind, să facem lucrul ăsta. Nu l-am văzut în viața mea. Asociația mea s-a clădit pe sistemul domnului Călin Georgescu. Cred în fiecare secundă în ideile dumnealui”, a spus Radu Ciobotea, pentru Gândul.  

Cine este Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) 

Potrivit descrierii de pe site-ul său, Centrul pentru Politici Locale este o asociație non-profit din Alba Iulia, fondată de jurnaliști și activiști, care „urmărește modernizarea sistemului democratic și încurajarea implicării civice”. 

În 2018 și 2019, CPL a organizat mai multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, atât în România, cât și în Republica Moldova și Ungaria. 

Printre acestea se numără parade militare, ceremonii religioase, conferințe istorice și acțiuni de restaurare a patrimoniului, toate cu accent pe memoria națională și identitatea românească. 

Turul II al alegerilor poate fi contestat în trei zile de la încheierea votului 

Potrivit calendarului alegerilor prezidențiale, în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării se pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. 

Acestea pot fi depuse de partidele politice, alianţele politice sau electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale şi candidați care au participat la alegeri. 

Cererea, temeinic motivată şi însoțită de dovezile pe care se întemeiază, este adresată Curții Constituționale.

Nicușor Dan a câștigat turul 2 al alegerilor prezidențiale cu 53,6% din voturi. El a avut un avans de 829.589 de voturi în fața lui George Simion, care a obținut în total 46,4% din voturile românilor.