Romania a trimis Ucrainei 15 convoaie cu ajutoare militare si va ajuta la antrenarea pilotilor ucraineni pe avioane F-16, spune Centrul pentru Comunicare Strategica, o organizatie oficiala a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformarii, care a publicat un videoclip de multumire la adresa Romaniei.

Publicat:13.02.2024, 10:52

Romania nu a dezvaluit public niciodata ce ajutor militar a trimis Ucrainei in cei aproape doi ani de razboi declansat de Rusia, ceea ce a dat nastere unor controverse si speculatii.

„Le multumim prietenilor nostri romani”

„Nu doar granita comuna, ci si istoria comuna dintre Romania si Ucraina reprezinta fundamentul parteneriatului nostru de o viata.

Le multumim prietenilor nostri romani pentru ca ne-au fost alaturi inca de la inceput in lupta impotriva tiraniei”, este mesajul postat de Stratcom Center pe platforma X.

In videoclipul care insoteste mesajul sunt imagini de la demonstratii pro-ucrainene din Romania, de la intalniri ale presedintilor Klaus Iohannis si Volodimir Zelenski in timp ce-si dau mana.

Acestea alterneaza cu „cartoane” pe care scrie in limba engleza: „Romania este unul dintre cei mai apropiati vecini ai nostri si unul dintre partenerii care ne-au sustinut cel mai mult” , „Romania a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar”, „Ne va antrena pilotii pe noile avioane F-16”.

Sunt prezentate, de asemenea, imagini cu vehicule militare si cu sisteme de rachete Grad.

Apar, de asemenea, imagini cu refugiati ucraineni, Stratcom reamintind: „Romania a gazduit zeci de mii de refugiati”.

„Ucraina nu va uita niciodata generozitatea vecinului nostru. Multumesc, Romania”, se spune in mesajul de final al videoclipului, conform News.ro.

Volodimir Zelenski: „Slava Domnului, a aparut Romania inteligenta”

In 20 decembrie, presedintele Volodimir Zelenski spunea intr-o conferinta de presa ca Romania a ajutat Ucraina sa supravietuiasca in timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole:

„Slava Domnului, a aparut Romania inteligenta si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur si simplu.

El i-a ajutat pe fermierii nostri sa supravietuiasca. Si el a avut atatea dificultati, a avut proteste.

Cred ca el a aratat manifestarea unui om puternic care a spus: „Mai intai valorile, apoi vin costurile”.

Presedintele Ucrainei a sustinut ca problema cerealelor „nu poate fi politizata atunci cand totul este blocat”, facand referire la deciziile vechiului guvern conservator de a interzice importurile ucrainene de cereale.

„Din aprilie pana in septembrie a fost foarte dificil, am pierdut sute de milioane de dolari, am pierdut o parte din recolta, am pierdut in fiecare zi.

Si in fiecare zi fermierii nostri m-au intrebat: „Campurile noastre sunt minate, cum putem macar sa scoatem ceva?”.

Dar intelegeti: eu nu sunt un fel de fricos, eu apar interesele tarii mele in timpul razboiului. Am spus: „lasati-ne sa scoatem (cerealele)”, nu ne-au lasat. Si a fost o greseala. Este pur si simplu gresit”, a relatat Zelenski.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Constanta a devenit cea mai mare ruta alternativa de export a Kievului de cand Rusia a invadat-o anul trecut, cerealele sosind pe cale rutiera, feroviara sau cu barje pe Dunare.

Multumiri si pentru ajutorul dat de Romania pentru apararea antiaeriana a Ucrainei

La jumatatea lunii noiembrie, presedintele Volodimir Zelenski a mentionat Romania printre tarile carora le-a multumit pentru ca au ajutat Ucraina cu apararea antiaeriana, in conditiile in care a venit iarna si este de asteptat ca Moscova sa-si intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

„Suntem aproape la jumatatea lunii noiembrie si trebuie sa fim pregatiti pentru posibilitatea ca inamicul sa mareasca numarul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre.

Rusia se pregateste pentru iarna. Iar in Ucraina, toata atentia noastra ar trebui sa se concentreze asupra apararii, asupra raspunsului la teroristi, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor nostri sa treaca mai usor peste aceasta iarna si pentru a creste capacitatile soldatilor nostri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, in mesajul sau zilnic adresat natiunii.

In acest context, el a multumit tarilor care au ajutat Ucraina cu apararea aeriana, enumerand mai multe state, intre care si Romania:

„Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Romania, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice si alte tari”.

Zelenski a spus ca aceste tari au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk si alte sisteme de rachete care ajuta la apararea antiaeriana.

Vizita lui Zelenski la Bucuresti

In 10 octombrie 2023, Volodimir Zelenski a facut prima sa vizita oficiala in Romania, fiind primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Zelenski avea programat un discurs in Parlament, insa acesta a fost anulat.

Intr-un interviu acordat atunci mai multor televiziuni romanesti, Zelenski a spus ca Romania a sprijinit Ucraina, de la inceputul razboiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce inseamna acest lucru si ce ajutor concret a oferit tara noastra, insa Zelenski a multumit poporului roman pentru sprijin.

El a spus ca discutiile pe care le-a avut cu oficiali romani in vizita sa de la Bucuresti s-au concentrat si in jurul celui de-al 16-lea pachet pe care Romania l-ar putea oferi drept sprijin. Zelenski s-a adresat direct poporului roman, spunand ca este foarte recunoscator pentru tot ajutorul oferit:

„Deci, in primul rand, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului roman, pentru a sprijini Ucraina pe campul de lupta. Suntem foarte recunoscatori oamenilor. Asa cum ati spus, e prima conversatie cu poporul (roman, n. red.), asa ca le multumim oamenilor, poporului din Romania, in primul rand.

Trebuie sa stiti ca voi decideti cum sa ajutati Ucraina, ca in toate tarile din lume. Pentru ca guvernul, liderii, de asemenea, cauta in societate acest sprijin. Si presedintele vostru, sunt foarte recunoscator, Guvernul vostru... Si sunt recunoscator, pentru ca ei se bazeaza pe sprijinul dumneavoastra. Asa ca sunt foarte recunoscator ca ati acordat un sprijin atat de puternic Ucrainei”.

Guvernul Romaniei nu a vorbit niciodata in spatiul public despre ajutorul concret pe care tara noastra l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu spunea intr-un interviu in care reporterul BBC incerca sa afle ce sprijin a oferit tara noastra catre Ucraina ca Romania nu face publice aceste lucruri pentru ca „aceasta este politica Guvernului nostru”.