Investit in functie de numai doua zile, noul presedinte ucrainean ales Volodimir Zelenski este deja contestat: o petitie prin care i se cere demisia a adunat peste peste patru mii de semnaturi in doar 24 de ore, relateaza joi portalul ucrainean Levii bereg.
Petitia electronica 'pentru demisia lui Volodimir Zelenski' a fost inregistrata pe site-ul oficial al presedintiei ucrainene, iar pentru a fi examinata ea trebuie sa adune cel putin 25.000 de semnaturi.
Documentul a fost inregistrat de Mikhalski Vadim Petrovici la 22 mai. Joi, la ora difuzarii stirii, 4057 de persoane semnasera petitia online, conform site-ului Presedintiei ucrainene.
'Mult stimate Volodimir Alexandrovici, majoritatea voturilor care v-au fost acordate sunt voturi de protest. In realitate, nu aveti sprijinul a 73% din alegatori. Personalitatea Dumneavoastra nu uneste majoritatea ucrainenilor care au opinii si dorinte diferite, in parte diametral opuse. Ati consolidat protestul fara a oferi promisiuni si orientari politice concrete, dar acum, dupa alegeri si inaugurare, nu puteti sa nu aveti o cale concreta. Insa primele declaratii si actiuni i-au dezamagit pe alegatori', mentioneaza autorul petitiei.
'In lipsa unor promisiuni pline de continut pentru popor, ati inceput sa atribuiti propriile dorinte vointei poporului. Se creeaza o situatie inacceptabila cand 'slujitorul poporului' nu are obligatii morale fata de poporul sau care sa fi fost formate in procesul preelectoral. Prin urmare, noi, poporul Ucrainei, va cerem demisia imediat din postul de presedinte al tarii', se mai spune in petitie.
Actorul de comedie Volodimir Zelenski a depus juramantul luni si si-a preluat imediat atributiile. Deja a doua zi, contrar prevederilor Constitutiei, el a emis un decret de dizolvare a Radei Supreme (parlamentul unicameral) si a facut, de asemenea, mai multe numiri controversate de personal. O parte dintre sustinatorii sai i-au reprosat numirea avocatului Andrii Bogdan, un apropiat al oligarhului Ihor Kolomoiski, in calitate de sef al administratiei prezidentiale.
Dupa ce la intalnirea cu presedintele ucrainean, liderii grupurilor parlamentare au fost luni de acord cu dizolvarea parlamentului, a doua zi insusi seful legislativului Andrii Parubii a calificat drept neconstitutional decretul sefului statului privind dizolvarea Radei Supreme si convocarea de alegeri anticipate la 21 iulie. Alegerile parlamentare la termen din Ucraina erau stabilite pentru 27 octombrie.
Potrivit unor observatori de la Kiev, in lipsa de sprijin in parlament, Volodimir Zelenski se bazeaza in prezent doar pe sustinerea alegatorilor care l-au votat si pe anturajul sau si o mica parte din clasa politica, insa daca va mai face pasi controversati ar putea sa piarda aceasta sustinere din partea populatiei. O parte dintre comentatori anticipau aceasta situatie conflictuala intre noul presedinte ucrainean si vechile elite politice.