Uniunea Europeană a adoptat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Slovacia a ridicat veto-ul. Noile măsuri includ reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și sancțiuni împotriva a 22 de bănci rusești, precum și restricții împotriva rafinăriei Rosneft din India. De asemenea, pachetul prevede sancțiuni împotriva unor companii și nave implicate în transportul petrolului rusesc și limitează exporturile de echipamente care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare. Moscova a spus că noile sancțiuni europene vor avea un impact negativ asupra țărilor care le-au impus.

Noul pachet este considerat unul dintre cele mai dure de până acum și vizează sectoare-cheie ale economiei rusești, dar și partenerii internaționali ai Moscovei. Uniunea transformă plafonul de preț pentru țițeiul rusesc într-un mecanism dinamic: în locul plafonului fix de 60 de dolari pe baril, noul sistem impune un preț cu 15% sub media pieței internaționale. Asta înseamnă că, în prezent, Rusia este forțată să vândă petrolul cu aproximativ 47 de dolari barilul – o reducere care lovește direct în veniturile bugetare ale Kremlinului.  

Ursula VON DER LEYEN, ȘEFA COMISIEI EUROPENE: „Vizăm echipamente, metale, materiale plastice și substanțe chimice — care sunt folosite ca materii prime în industrie. De asemenea, restricționăm exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, folosite la producerea de drone, rachete și alte sisteme de armament.”

În plus, peste 20 de bănci rusești vor fi deconectate de la SWIFT și vor avea interdicție totală de operare în UE. Sunt extinse și restricțiile asupra produselor petroliere, fiind interzis importul de carburanți pe bază de țiței rusesc. Și o rafinărie din India afiliată „Rosneft” a fost sancționată. UE vizează și mai multe bănci chineze care sprijină regimul de la Moscova și sancționează peste 50 de persoane și entități ruse. Kremlinul a afirmat că va face tot posibilul pentru a „minimiza” consecințele sancțiunilor europene abia anunțate.  

Dmitri PESKOV, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL PREȘEDINTELUI FEDERAȚIEI RUSE: „Desigur, va trebui să analizăm noul pachet pentru a minimiza consecințele. Dar, pe lângă asta, fiecare nou pachet adaugă un efect negativ pentru țările care se alătură.”

Slovacia blocase în repetate rânduri adoptarea acestui pachet, însă premierul Robert Fico a anunțat că a dat undă verde reprezentanților țării la Bruxelles să susțină noile sancțiuni.

Robert FICO, PRIM-MINISTRUL SLOVACIEI: „În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm blocajul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni. Toate opțiunile s-au epuizat, iar menținerea poziției de blocaj risca să ne afecteze propriile interese.”

Decizia vine după ce Robert Fico a obținut, în discuții cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anumite garanții privind prețul gazelor pentru Slovacia. Fiind o țară fără ieșire la mare, Slovacia s-a opus vehement planului, avertizând că acesta va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori, va reduce competitivitatea și va pune în pericol securitatea energetică.